در دنیای امروز که مردم به دنبال تغذیه سالم تر، مواد غذایی طبیعی و پرخاصیت هستند، ارده کنجد به عنوان یکی از مغذی ترین محصولات گیاهی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این مادهی غذایی خوشطعم، نه تنها در فرهنگ غذایی ایرانیان ریشهای کهن دارد، بلکه امروزه در رژیمهای غذایی سالممحور، ورزشکاران، گیاهخواران و حتی متخصصان تغذیه نیز جایگاه ویژهای یافته است. از میزان محبوبیت این فراورده کنجدی می توان به نام گذاری آن تحت عنوان، ارده، طلای خوراکی طب سنتی و مدرن اشاره کرد.
برای آشنایی بیشتر با ارزش غذایی ارده کنجد و خواص بی نظیر آن و همچنین آشنایی با برند های مطرح تولید کننده این فراورده کنجدی در این مقاله همراه ما باشید:
ارده کنجد چیست؟
ارده از آسیاب کردن دانههای کنجد پوستکنده و بوداده تهیه میشود. این خمیر نرم و روغنی، طعمی خاص، مطبوع و کمی تلخ دارد و بهصورت خالص یا ترکیبی با شیره، عسل، خرما و سایر مواد غذایی مصرف میشود.
جدول ارزش غذایی ارده کنجد (در هر 100 گرم):
ترکیب |
مقدار تقریبی |
انرژی |
595 تا 650 کیلوکالری |
پروتئین |
17 گرم |
چربی کل |
55 گرم (عمدتاً چربیهای غیر اشباع) |
کربوهیدرات |
16 گرم |
فیبر |
9 گرم |
کلسیم |
426 میلیگرم |
آهن |
5.8 میلیگرم |
منیزیم |
95 میلیگرم |
فسفر |
458 میلیگرم |
ویتامین B1 (تیامین) |
1.6 میلیگرم |
ویتامین E |
0.3 میلیگرم |
چرا ارده کنجد مادهای مغذی است؟
-
منبع غنی از چربیهای سالم
چربی موجود در ارده کنجد، عمدتاً از نوع غیر اشباع (مثل اسید اولئیک و لینولئیک) می باشد که برای قلب و عروق بسیار مفید بوده و به کاهش کلسترول بد (LDL) کمک میکند.
-
سرشار از پروتئین گیاهی
با داشتن حدود ۱۷ گرم پروتئین در هر ۱۰۰ گرم، ارده یک گزینه عالی برای تأمین نیاز بدن به پروتئین است، خصوصاً برای گیاهخواران یا کسانی که گوشت مصرف نمیکنند.
-
منبع بسیار خوب کلسیم
ارده یکی از غنیترین منابع گیاهی کلسیم است. هر ۲ قاشق غذاخوری آن، نزدیک به ۲۰ درصد نیاز روزانه بدن به کلسیم را تأمین میکند؛ این یعنی استخوانهایی قویتر و عضلاتی سالمتر.
-
دارای فیبر فراوان
فیبر موجود در ارده به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست و کنترل سطح قند خون کمک میکند. همین ویژگی آن را برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید میسازد.
-
آنتیاکسیدان طبیعی
کنجد حاوی ترکیباتی مانند سسامین و سسامولین است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند. این ویژگی، نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی، سرطان و پیری زودرس دارد.
نقش ارده در سلامت بدن
-
مفید برای قلب
مصرف ارده به کاهش تریگلیسرید، فشار خون و کلسترول بد کمک کرده و باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) میشود.
-
کمک به سلامت استخوانها
وجود کلسیم، فسفر و منیزیم در ارده، آن را به مادهای عالی برای پیشگیری از پوکی استخوان تبدیل کرده است؛ بهخصوص در زنان میانسال و سالمندان.
-
افزایش انرژی بدن
ارده یک منبع طبیعی انرژی است و برای افرادی که فعالیت بدنی بالایی دارند، ورزشکاران و کودکان در حال رشد، بسیار مناسب است.
-
بهبود عملکرد مغز و حافظه
چربیهای مفید و ویتامینهای گروه B، از جمله B1، به تقویت تمرکز و عملکرد ذهنی کمک میکنند.
ارده کنجد برای چه افرادی مفید است؟
-
کودکان و نوجوانان در حال رشد
-
ورزشکاران و بدنسازان
-
افراد مبتلا به کمخونی
-
خانمهای باردار و شیرده
-
افراد دارای کلسترول بالا
-
افراد گیاهخوار
آیا ارده کنجد برای لاغری مناسب است؟
با وجود کالری بالا، مصرف متعادل ارده میتواند در رژیم کاهش وزن نقش داشته باشد. دلیل این امر:
-
احساس سیری طولانیمدت
-
تأمین چربیهای مفید
-
تنظیم قند خون
-
افزایش متابولیسم
نکته مهم اینجاست که مقدار مصرف باید کنترلشده باشد ؛ مثلاً یک قاشق غذاخوری در وعده صبحانه. با توجه به کالری بالای این خوراکی خوشمزه و خوش خوراکی آن، در صورت مصرف بی رویه می تواند باعث مشکلاتی مانند چربی خون و اضافه وزن شود.
روشهای مصرف ارده کنجد
از این فراورده کنجدی می توان به عنوان طعم دهنده در تهیه انواع دسر و شیرینی و یا به عنوان ماده اصلی تهیه غذاهای مدیترانه ای استفاده کرد. همچنین با استفاده از ارده کنجد می توان معجون های متنوعی درست کرد که مصرف آن ها می تواند کالری مورد نیاز شما را تامین کرده و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. در ادامه چند روش مصرف این فراورده خوشمزه را بیان خواهیم کرد:
-
با شیره انگور ، شیره خرما و شیره میوه های دیگر مانند توت و یا عسل بهعنوان صبحانه
-
ترکیب با ماست یا اسموتیهای خانگی
-
استفاده در سس سالاد یا سس ارده-لیمو
-
تهیه شیرینیها، کیکها یا حلواهای سنتی
نکاتی برای خرید ارده کنجد باکیفیت
ارده با کیفیت و درجه یک می تواند نظر شما را در رابطه با مصرف این خوراکی تغییر دهد از این رو سعی کنید از ارده با کیفیت استفاده کنید تا همیشه طعی به یاد ماندنی از این فراورده کنجدی در خاطر داشته باشید.
عوامل متنوعی می توانند در طعم و کیفیت ارده کنجدی تاثیر داشته باشند که مهم ترین عامل آن کنجد مرغوب و درجه یک می باشد. در ادامه نشانه های ظاهری یک ارده باکیفیت را بیان خواهیم کرد:
-
رنگ طبیعی کرم یا بژ دارد (نه خیلی تیره و نه سفید)
-
تهنشین شدن روغن در بالای ظرف طبیعی است
-
عطر خاص و مطبوع کنجد دارد
-
فاقد افزودنی و مواد نگهدارنده باشد
در فروشگاه اینترنتی عاصمی، بهترین نوع ارده کنجد تهیهشده از دانههای مرغوب، بدون مواد افزودنی، و به روش کاملاً سنتی در دسترس شماست. محصولاتی که:
-
عطر و طعم طبیعی دارند
-
در بستهبندیهای بهداشتی ارائه میشوند
-
از کنجد خالص و تازه تهیه شدهاند
-
مناسب برای تمام اعضای خانواده هستند
نتیجه گیری
ارده کنجد چیزی بیش از یک ماده غذایی ساده می باشد. این خمیر گیاهی، سرشار از مواد مغذی، ویتامین ها و ترکیبات مفید برای بدن بوده که در سلامت عمومی، پیشگیری از بیماریها و تأمین انرژی روزانه نقش پررنگی دارد. اگر به دنبال تغذیهای سالم، طبیعی و کامل هستید، ارده کنجد را در برنامه غذایی خود جای دهید.
اگر میخواهید طعمی سنتی و اصیل را با بیشترین ارزش غذایی تجربه کنید، خرید ارده کنجد از فروشگاه عاصمی انتخابی سالم و هوشمندانه است.