به گزارش روزیاتو، یکی از سنتهایی که در سرتاسر دنیا وجود دارد خوردن کیک و فوت کردن شمع در تولدها است. این رویداد که تنها یک بار در سال رخ میدهد منشأ نامعلومی دارد، اما نظریاتی در اینباره مطرح شده که ممکن است علت استفاده از شمع روی کیک و معنای فوت کردن آن را توضیح دهند.
در ادامه به منشأ احتمالی کیک تولد خواهیم پرداخت و میخواهیم ببینیم سنت فوت کردن شمع از کجا آمده است.
روایتهایی هست که میگوید این سنت از کشور آلمان و در قرن هجدهم میلادی آغاز شد و هدف از آن جشن گرفتن تولد بچهها برای در امان نگه داشتن روح شان بود. برخی هم ادعا میکنند سنت فوت کردن شمع از فرقهای مرتبط با الههای به نام آرتمیس در یونان باستان گرفته شده که برای بزرگداشت ولادت او انجام میشد.
در هر فرهنگ و دورهای روشهای مختلفی برای جشن گرفتن روز تولد وجود دارد. با این حال، شکل کلی همهی آنها یکسان است که به صورت قرار دادن یک یا چند شمع بر روی یک کیک یا یک خوراکی شیرین انجام میشود. تعداد شمعها نمایانگر تعداد سالهایی است که فردی که جشن برای او گرفته شده، زندگی کرده است. این فرد باید شمعها را فوت کند تا آرزویش برآورده شود یا جشن به پایان برسد.
در گذشته برای تولد افراد خاصی کیک میپختند
استفاده از کیک تولد در روم باستان مرسوم بود، اما آن را به شکل یک کیک تخت و گرد اسفنجی درست میکردند. از قرن پانزدهم میلادی در آلمان بود که شیرینی پزها شروع به تولید کیکهای تک لایه برای جشن تولد مشتریان خود کردند.
در قرن هفدهم میلادی سر و کلهی کیکهای چند لایه و تزئینات خامهای پیدا شد که برای مردم طبقات بالاتر جامعه تهیه میشدند. بعد از انقلاب صنعتی، این کیکها دیگر برای همهی طبقات جامعه تولید میشدند؛ و در اواسط قرن نوزدهم میلادی این کیکها به جزئی از جشنهای تولد در چندین کشور اروپایی بدل شدند.
فوت کردن شمع و جشنهای تولد مختص خدایان و قهرمانان یونانی بود
در مصر باستان برگزاری جشن تولد امری مختص به درباریان بود. این سنت به میان یونانیها راه پیدا کرد که تولد خدایان خود را جشن میگرفتند. محبوبترین این جشنها متعلق به آرتمیس الههی یونانی بود. مردم یونان باستان برای پرستش آرتمیس روز ششم هر ماه کیکی میپختند و روی آن را با شمعهای روشن تزئین میکردند. این رسم بعدها به جزئی از جشنهای تولد قهرمانان، اشراف و نجیب زادگان یونانی بدل شد.
سنت روشن کردن شمع میتواند با برخی مناسک باستانی مرتبط باشد که در آنها از آتش برای دور کردن ارواح شیطانی استفاده میکشد. تصور میشد این ارواح در روز تولد افراد به سراغ آنها میرفتند، به همین دلیل آن ارواح را سرگرم میکردند و با سر و صدا کردن خود را از همهی ارواح شیطانی حفظ میکردند.
آلمانیها سنت فوت کردن شمع را در جشن تولد بچهها به کار گرفتند تا روح آنها را حفظ کنند
در قرن هجدهم میلادی بود که در آلمان سنت فوت کردن شمع برای جشن گرفتن روز تولد بچهها باب شد. هر بار که کودکی یک سال بزرگتر میشد او را به یک فضای تالار مانند میبردند تا بزرگترها بتوانند از روح آنها مراقبت کنند.
بر اساس سندی نوشتهی یوهان ولفگانگ فون گوته، نویسندهی بزرگ آلمانی که در آن به توصیف کیک تولد پرداخته بود، تعداد شمعهای روی کیک نمایانگر سن فردی بود که جشن برای او گرفته شده بود.
کتابی هم متعلق به سال ۱۷۵۳ وجود دارد که در گفته شده شمعها را روشن و روی لبهی کیک، دور یک شمع تک که در مرکز قرار میگرفت، میچیدند.
فوت کردن شمع با باورها و سنتهای دیگری مرتبط است
در سال ۱۸۸۳ در سوئیس هر شمع کیک تولد نمایانگر یک سال دیگر از زندگی بود. با این حال، همهی شمعها را نه یکباره باهم، بلکه یک به یک و جداگانه فوت میکردند، تا جایی که دیگر همهی شمعها خاموش بودند.
این روزها در بسیاری از کشورها رسم است که پیش از فوت کردن شمعها یک آرزو کنند. اما برای آنکه این آرزو محقق شود فرد باید همهی شمعها را یکباره باهم فوت کند.
جزئیات یا شکل کیکهای تولد ممکن است در هر منطقهای متفاوت باشد. به همین دلیل در چین یک نان گرد با آرد و گندم درست میکنند که داخل آن با خمیر لوتوس پر میشود. در کره جنوبی، به جای کیک سوپ جلبک دریایی میخورند؛ و در هلند تارت میوهای با خامهی همزده درست میکنند.