Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
چهارشنبه 30 آبان 1403 - 00:05

5
اسفند
مشكلات معيشيتي و رفاهي پزشكان

مشكلات معيشيتي و رفاهي پزشكان

در پیشینه تاریخی و فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردم سرزمین كهن ایران...

 در پیشینه تاریخی و فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردم سرزمین كهن ایران اسلامی، همواره طبابت و طبیب از قداست و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است از اينرو یكم شهریور سالروز ولادت بزرگ دانشمند و طبیب برجسته نامدار ایرانی جهان اسلام، شیخ‌الرئیس ابوعلی سینا و روز پزشك نامگذاري شده است. بدين منظور براي پاسداشت اين روز بزرگ گفت‌وگويي اختصاصي با دكتر علي زالي، قائم‌مقام سازمان نظام پزشكي و معاونت نظارت برنامه‌ريزي سازمان نظام پزشكي ترتيب داده‌ايم. او در سال 1343 در شهرستان دماوند متولد شده و فرزند ششم خانواده است. او با علاقه فراوان و تشويق و حمايت خانواده‌اش توانست وارد اين رشته شود و در سال 1367 موفق به كسب مدرك پزشكي عمومي و در سال 1373 موفق به كسب  بورد تخصصي، مغز و اعصابش بشود. او كه دانش‌آموخته اين رشته است از سختي‌ها و معضلات رو به فزوني جامعه پزشكي سخن به ميان مي‌آورد و مي‌گويد: در حال حاضر عمدتا اين مشكلات بيشتر در پزشكان عمومي و فارغ‌التحصيلان رشته پزشكي به چشم مي‌خورد كه اگر تمهيدات لازم براي اين افراد انديشه نشود در آينده‌اي نزديك اين مشكلات دو چندان خواهد شد.
امنيت شغلي
به گفته دكتر زالي نبود امنيت شغلي براي آينده‌اي ثابت مهم‌ترين آسيبي است كه پزشكان جوان پيش رو دارند. قائم‌مقام سازمان نظام پزشكي معتقد است اطمينان درازمدت براي داشتن آتيه‌اي خوش همراه با رعايت اصول حرفه‌اي و معيشيتي، امنيت شغلي هر پزشك را تامين مي‌كند كه لازمه اين ثبات شغلي در گرو چاره‌انديشي در اين باره است.
بحران اشتغال
دكتر زالي دومين مشكل پزشكان عمومي را بحران اشتغال نام برد و افزود: طبق آمار هم‌اكنون از مجموع پزشكان كشور 13 هزار پزشك عمومي بيكار و 8 هزار پزشك داريم كه علي‌رقم حرفه پزشكي در جايگاه حرفه‌ايشان قرار ندارند و اين پديده روز به روز در حال فزوني است و آمار پزشكان عمومي، ماماها و دكتراي داروساز بيكار و اشتغال غيرمتناسب پزشكان با حرفه خودشان در كشور افزوده مي‌شود. وي با اشاره به بيكاري دوسوم ماماهاي كشور اظهار داشت: در حال حاضر بيكاري ماماهاي كشور رو به فزوني است و اين افراد از وضعيت مناسبي برخوردار نيستند در حالي كه در كشورهاي پيشرفته جهان ماماهاي كشور در رتبه نخست براي ارايه خدمات درماني به بانوان كشورقرار دارند واز سطح اشتغال مطلوبي برخوردار هستند. معاون نظارت برنامه‌ريزي سازمان نظام پزشكي تاكيد كرد: متاسفانه در ساليان اخير به دليل هم‌خواني نداشتن ظرفيت دانشگاهي گروه پزشكي و فرصت شغلي اين افراد اين بحران ايجادشده كه در صورت ادامه ظرفيت فعلي دانشگاه‌ها و نبود فرصت شغلي اين موج اختلال به سال‌هاي آينده نيز انتقال خواهد يافت.
وضع نابه‌سامان معيشيت جامعه پزشكان
دكتر زالي همچنين در خصوص وضع معيشيتي جامعه پزشكان گفت: در حال حاضر پزشكان قاطبه از نظر معيشيتي موارد اوليه وضعيت مناسب دارند اما اكثرا حقوق پزشكان به‌ويژه پزشكان مناطق محروم و پزشكان عمومي متناسب با ميزان فعاليت و تلاش آنان نيست. بنابراين استقبال پزشكان براي رفتن به مناطق محروم خيلي كم است. وي با تاكيد بر وضع نابسامان معيشيتي پزشكان در مناطق خدمت سربازي و طرح پيام‌آوران بهداشت افزود: متاسفانه هم‌اكنون هيچ تضميني براي پزشكان جوان صاحب حرفه پزشكي وجود ندارد كه حداقل متناسب با شان آنان مسايل مسكن، خودرو و درآمدشان تامين بشود. دكتر زالي با اشاره به مشكلات طرح پزشكان در مناطق محروم تصريح كرد: در بسياري از مناطق نابرخوردار پزشكان از تسهيلات لازم و تجهيزات مناسبي برخوردار نيستند و بايد 5 سال دور از خانواده طرح خود را در مناطق محروم بگذرانند.
پرداخت حقوق و مطالبات جامعه پزشكي
قائم‌مقام سازمان نظام پزشكي همچنين در خصوص پرداخت حقوق و مطالبات جامعه پزشكي اظهار داشت: هم‌اكنون  بخش اعظم پزشكان عمومي نيازمند بستن قرارداد با سازمان هاي بيمه‌گر هستند كه اين قراردادها يك طرفه و جبرآميز است و پزشكان براي تامين نيازشان مجبور هستند اين قرارداد را كه آزادي عمل و اختيار ندارد را بپذيرند و از بسياري از مطالبات حرفه‌اي خود گذشت كنند تا به قرارداد آسيب نرسد. وي همچنين در خصوص توزيع وضعيت پزشكي گفت: در حال حاضر پزشكان در يك منطقه محروم از حداقل حمايت تحقيق مطلب محروم هستند و پزشكان جوان اين حرفه همچون دندانپزشكان براي راه‌اندازي يك مطب نيازمند به سرمايه هنگفتي مي باشند. پزشكان فاقد اين امكانات هستند و از مكانيسم‌هاي وام كم‌بهره برخوردار نيستند و قادر به سرمايه‌گذاري ابتدايي در جامعه نخواهند بود در نتيجه براي تجهيز به ابزار كار و داير كردن يك واحد پزشكي مجبور هستند از وام‌هاي كلان با بازپرداخت طولاني استفاده كنند كه در سال‌هاي اوليه طبابت بايد مبالغ هنگفتي را صرف بازپرداخت اين وام‌ها كنند.
عدم امكان استمرار تحصيل
وي يادآور شد: در حال حاضر موج اختلالاتي كه در رابطه با بحث امنيت اجتماعي، اشتغال حرفه‌اي، صنعتي و معيشيتي پزشكان وجود دارد بحث امكان استمرار ادامه تحصيل پزشكان است كه در جامعه ما فراهم نيست اما اگر گام‌هايي براي ترميم ظرفيت دستياري برداشته شود، مي‌توان سدي جلوي اين موج اختلال ايجاد كرد. متاسفانه هنوز تنوع شغلي براي استمرار تحصيل پزشكان به خصوص پزشكان طرح خانواده و يا پزشكان مناطق محروم فراهم نيست و اين پزشكان با وجود آموخته‌هاي پزشكي‌شان
به دليل كمبود امكانات و ارايه خدمات پس از گذشت زمان قادر نخواهد بود در آزمون موفق بشوند و راه عبور مدارج تحصيلي براي اين‌گونه افراد بسته مي‌شود. قائم‌مقام سازمان نظام پزشكي با اشاره به ترافيك آزمون دستياري و دغدغه ملي شدن اين آزمون، گفت: در حال حاضر پزشكان عمومي تنها راه برون‌رفت از اين مشكلات را طي كردن به مدارج عالي‌تر و رشته‌هاي تخصصي مي‌بينند كه اين امر خود موجب تشويش آزمون دستياري و تبلور وضع نابسامان پزشكان مي‌شود. وي به پديده زيرميزي و مشكلات معيشيتي پزشكان اشاره كرد و افزود: با توجه به سابقه تاريخي كشورمان در آموزه‌هاي ديني و ملي پزشكان همواره مورد اعتماد و امين مردم بودند اما بنا بر برخي مشكلات معيشيتي و صنفي پزشكان موجب شده تا اين رابطه مقدس با پول‌هاي زيرميزي و اضافه درمان خدشه‌دار و آسيب‌پذير بشود. اما در كشورهاي توسعه‌يافته هم‌اكنون رابطه پزشك و بيمار شفاف شده و ارتباط مالي بين پزشك و بيمار وجود ندارد و تعرفه‌ها از سوي سازمان‌هاي بيمه‌گر تعيين مي‌شود، در صورتي كه در كشور ما به دليل اينكه گروه پزشكي نسبت به ساير جامعه پزشكي كشورهاي ديگر كمترين هزينه را دريافت مي‌كند، دچار كمبودهاي جدي در بخش اعتبارات هستند و مشكلات معيشيتي مواجه مي‌شوند. دكتر زالي در پاسخ به اين سوال كه اگر مجلس تعيين تعرفه‌هاي بخش خصوصي را از نظام پزشكي به وزارت بهداشت منتقل كند، چه اتفاقي مي‌افتد، گفت: با تحقق اين امر ما يك رخداد تلخ را در نظام سلامت پيش‌بيني مي‌كنيم چرا كه در سال‌هاي اخير انتظام تعرفه‌اي به دور از اغتشاش بود اما با اين انتقال ضمن گسترش و ترويج پديده زيرميزي، ابعاد نظارتي و خدمات نظام پزشكي حذف مي‌شود كه اين مورد بر ضد مردم است و ما با هرج و مرج‌ها و اتفاقات سال 83 مواجه خواهيم شد.
وي تاكيد كرد: در حال حاضر نظام پزشكي همچون سوپاپي عمل مي‌كند كه توانسته است در طي اين چند سال اخير هم‌سويي و هم‌گرايي بين نظام پزشكي و وزارت بهداشت ايجاد تا از تخلفات جلوگيري و قوام بيشتري به برنامه‌ها و بخش‌هاي اجرايي بخش‌هاي دولتي و خصوصي ببخشند. وي يادآور شد: هدف اين است تا كار اجرايي به دستگاه‌هاي خصوصي و NGOها سپرده شود كه با اين كار آسيب فراواني به نظام سلامت و مردم و همه ابعاد نظارتي وارد مي‌شود و موج نوميدي به همراه دارد. وي در پايان ضمن تبريك روز پزشك به جامعه پزشكان به خصوص پزشكان مناطق محروم، گفت: اميد است، با رفع مشكلات صنفي، معيشيتي پزشكان و ايجاد تجلي اميد و نشاط در اين قشر زحمت‌كش كه همواره در طول دوران مختلف از جمله پيروزي انقلاب و دفاع مقدس مشغول به ارايه خدمات به توده مردم بودند، اين همراهي و هم‌گامي با توده مردم به طور زيبنده باقي بماند و شرايط مناسب و مطلوب اين عزيزان ارتقا يابد.

تعداد بازديد: 398 تعداد نظرات: 0

ارسال نظر

فیلم روز
تصویر روز