بیشتر خانمها در طول دوران بارداری، بهخصوص سه ماهه سوم، دچار ورم دست و پا میشوند. این وضعیت نه تنها ظاهر ناخوشایندی به دست و پا میدهد، بلكه پوشیدن كفش را نیز دچار مشكل میكند.
تورم دست و پا در دوران بارداری بیشتر در ساق پا، قوزك پا و دستها دیده میشود و در فصل تابستان بیشتر میشود.
گاهی اوقات دست و پا بهطور ناگهانی متورم میشود و فرد به ناگاه متوجه ورم پاهای خود میشود كه نمیتوان علت آنرا بارداری دانست، بلكه امكان دارد فرد دچار افزایش فشار خون شده باشد.
فشار رحم و محتویات درون آن بر وریدهای لگنی تأثیر میگذارد و موجب اختلال در بازگشت وریدی خون از پاها یا اصطلاحاً «اِدم» (Edema) میشود. «اِدم» یعنی تجمع مایع در بافتهای بدن.
مسلماً در دوران بارداری بدن آب بیشتری را در خود نگه میدارد و برخی تغییرات شیمیایی خون باعث حركت مایعات به سمت بافتها میشود.
فشار رحم در دوران بارداری روی جریان خون اثر گذاشته، آنرا كندتر میكند و باعث تجمع خون در اندام تحتانی بدن میشود؛ به این ترتیب مایعات از داخل وریدها به داخل بافتهای مچ پا و پا میریزند.
تورم پاها و دستها میتواند همراه با احساس خارش و حتی گاهی اوقات درد باشد. ورم دست ممكن است زمینه ارثی هم داشته باشد كه دراین مورد نمیتوان كار خاصی انجام داد و از آن پیشگیری كرد. تورم ناگهانی در ناحیه صورت و دستها، نشان دهنده شرایطی به نام «پرهاكلامپسی» است؛ اما تورم معمولی پاها مسأله جدی نیست.
علل تورم دست و پا
بیماری حاد وریدی: شایعترین علت ادم در قسمتهای پایین پا، بیماری مزمن وریدی است كه در آن وریدهای پا نمیتوانند خون كافی را به قلب بازگردانند و مایعات در پایین پاها جمع میشود.
ادم میتواند در نتیجه ایجاد لختههای خون در رگهای عمیق پایین پا (ترومبوز) ایجاد شود. در این مواقع اِدم فقط به پا و زانو (احتمالاً یك سمت) سرایت میكند.
بارداری: زنان باردار مقدار آب بیشتری را در خون نگه میدارند. تورم در نواحی دست، صورت و پاها؛ بهخصوص در ماههای پایانی بارداری بیشتر دیده میشود. ورم بارداری لزوماً نشاندهنده «پرهاكلامپسی» نیست.
سیكل ماهانه: تورم بدن زنان در دوران سیكل ماهانه به علت تغییرات هورمونی است. این نوع تورم بسیار شایع است و هیچ نیازی به درمان ندارد.
مصرف داروها: گاهی اوقات تورم در اثر مصرف برخی داروها، مثل داروهای خوراكی دیابت، داروهای مربوط به فشار خون، مسكنها (مثل ایبوپروفن) و استروژن ایجاد میشود.
بیماری های كلیوی: بیماریهای كلیوی نیز گاه باعث تورم پاها و چشمها میشوند.
نارسایی قلبی: در افرادی كه دچار نارسایی قلبی هستند، قلب ضعیف میشود و عمل پمپاژ را بهطور ناقص انجام میدهد؛ در نتیجه نواحی شكم و پاها ورم میكنند. نارسایی قلبی منجر به تجمع مایعات در ریهها و كوتاه شدن تنفس میگردد.
بیماری كبد: ایجاد زخم و جراحت در كبد در اثر عوامل مختلف، باعث مسدود شدن جریان خون در كبد میشود. این افراد معمولاً در ناحیه شكم و بطن با تورم شدید مواجه هستند.
مسافرت: نشستن در یك موقعیت ثابت به مدت طولانی، بهخصوص هنگام سفر، میتواند باعث تورم پاها شود كه هیچ خطری ندارد و خود به خود برطرف میشود.
علائم اصلی ادم
تورم و باد كردن صورت باعث میشود كه پوست كشیدهتر و درخشانتر به نظر برسد، اما تورم پاها، قوزك پاها و دستها در اثر آویزان بودن به مدت طولانی و بارداری ایجاد ناراحتی كرده و در اواخر روز تشدید میشود.
بزرگتر شدن اندازه شكم و كوتاه شدن تنفس نیز در برخی مواقع دیده میشود.
توصیههای كلیدی
اِدم دردوران بارداری بسیار طبیعی است و حدود 75 درصد از خانمها آنرا تجربه میكنند. بیشتر خانمها با تورم متوسط روبهرو هستند؛ اما گاهی اوقات تورم شدید میشود و ممكن است فرد را نگران كند.
از آنجا كه در طول دوران بارداری حجم خون دو برابر افزایش مییابد و بدن مایعات بیشتری را در خود حفظ میكند، تورم به وجود میآید. برای كاهش تورم دست و پاها در این دوران، بهتر است چند نكته را رعایت كنید:
1- بیشتر استراحت كنید و در حال استراحت پاهایتان را آویزان نكنید و به حالت ضربدری ننشینید.
2- آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب باعث میشودمایعات كمتری در بدنتان نگه داشته شود. همچنین ازگرفتگی عضلات پاها نیز جلوگیری میشود.
3- خوب غذا بخورید و از خوردن غذاهایی كه ارزش غذایی ندارند، اجتناب كنید؛ به عبارتی هله هوله نخورید. یك رژیم غذایی متناسب در پیش بگیرید و از خوردن غذاهای پرنمك بپرهیزید. نمك، ورم بدن را بیشتر میكند. میوهجات و سبزیجات خام به كاهش تورم كمك میكند.
4- برخی ورزشهای سبك و ملایم را انجام دهید (حتی در حالت نشسته). ورزش و نرمش برای كاهش تورم بدن بسیار مفید است. چون در وضعیت بارداری هستید، میتوانید به پیادهروی بروید، یوگا تمرین كنید و حركات كششی انجام دهید.
5- در حالت نشسته پاهایتان را روی چیزی بگذارید كه آویزان نباشند.
6- در طول روز چند بار پاهایتان را بالا بگیرید. اگر امكان دارد به پهلوی چپ دراز بكشید زیرا سیاهرگ بزرگ «وناكاوا» در سمت راست بدن قرار دارد و باعث تورم بدن در این دوران میشود.
7- وقتی كه در حالت نشسته هستید، گاهی اوقات انگشت شست پاهایتان را تكان دهید. همچنین پاهایتان را از مچ پیچ و تاب دهید و نگذارید در یك حالت ثابت بمانند.
8- پس از چند دقیقه نشستن از جایتان بلند شوید و كمی قدم بزنید یا اینكه روی زمین دراز كشیده و پاهای خود را بكشید.
9- از پوشیدن شلوارها و جورابهای كشی بسیار تنگ خودداری كنید.
10- شب هنگام موقع خوابیدن پاهایتان را كمی بالاتر از سطح بدنتان قرار دهید؛ مثلاً زیر پاهایتان بالش بگذارید. حتی میتوانید كمپرس سرد روی آنها بگذارید تا ورمشان كمتر شود.
11- شنا كنید و ایروبیك در آب انجام دهید. این حركات سبك ورزشی، ورم بدن را كاهش میدهند.
12- دوش آب گرم بگیرید و البته این بخش شامل حال كسانی میشود كه باردار نیستند، زیرا گرمای زیاد به جنین آسیب میرساند. هنگام دوش گرفتن كمی عضلات و ماهیچههای خود را بكشید.
تأثیر ویتامینها و املاح در تورم دوران بارداری
ویتامین ب كمپلكس (حفظ و نگهداری آب در بدن را كاهش میدهد). ویتامین C با بیوفلوونوئید (عملكرد آدرنال را بهبود میبخشد). كلسیم، منیزیم و روی باعث كاهش تورم میشوند.
ویتامین E به جریان خون كمك میكند. پتاسیم مایعات بدن را در دیواره سلولها نگاه میدارد.