Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 09:17

16
آذر
تغذیه مناسب بارداری

تغذیه مناسب بارداری

خانم‌های باردار لاغر بیش از خانم‌های باردار با وزن طبیعی به افزایش وزن نیاز دارند.

مریم غواصه؛ کارشناس ارشد تغذیه، زهرا شکوری؛ کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی

 

سوء تغذیه در دوران بارداری

سوء تغذیه ناشی از کمبود دریافت (خفیف، متوسط و شدید) انرژی و مواد غذایی بر سلامت مادر و جنین تأثیر می‌گذارد. مشخص‌ترین علامت سوء‌تغذیه در خانم‌های باردار، وزن‌گیری نامناسب در طول دوران بارداری است. علاوه بر وزن‌گیری ناکافی، ضعف و خستگی، ابتلا به عفونت‌های مکرر، تاخیر در بهبود زخم، مسمومیت حاملگی، ریزش مو در مادر و همچنین تولد نوزاد کم وزن و افزایش احتمال مرگ جنین، از عوارض دیگر سوء تغذیه است که به دلیل کمبود دریافت انرژی و انواع موادمغذی در مادر یا جنین او رخ می‌دهد.

بنابراین خانم‌های باردار لاغر بیش از خانم‌های باردار با وزن طبیعی به افزایش وزن نیاز دارند و لازم است با رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای و رفتاری مناسب، میزان انرژی دریافتی و وزن خود را افزایش دهند. 
به خانم‌های باردار لاغر توصیه می‌شود از غذاهای مقوی و مغذی استفاده كنند تا افزایش وزن مناسب داشته باشند.
مقوی کردن آن یعنی افزایش میزان پروتئین، ویتامین‌ها و املاح غذا علاوه بر افزایش انرژی.

راه‌های مقوی کردن غذا (افزایش دریافت انرژی)

.1 افزایش دریافت شیرینی و مواد قندی طبیعی
-
استفاده از عسل، خرما، شیره انگور و شیره خرما همراه با صبحانه 
-
استفاده از حداقل دو میان وعده در فواصل وعده‌های اصلی غذایی؛ یعنی یک لیوان شیر به همراه بیسکویت (در حد امکان سبوس‌دار) یا نان شیرمال، کمی نان و تخم مرغ با گوجه فرنگی، نان و پنیر با خیار، نان و خرما یا انواع میوه‌های تازه و خشک و ... 
-
استفاده از بستنی، شیرینی‌های طبیعی و میوه‌های شیرین (انگور، خربزه، انجیر، توت، خرما) و انواع خشکبار بعنوان میان وعده 
-
مصرف مقدار بیشتر گروه نان و غلات، مثل نان، برنج و ماکارونی (خانم‌های باردار لاغر می‌توانند روزانه تا یازده سهم از این گروه که معادل 330 گرم نان یا 770 گرم برنج پخته می‌باشد، مصرف کنند).
-
استفاده بیشتر از سیب زمینی در انواع غذاها 
-
مصرف نان همراه با سایر موادغذایی، مانند برنج، در وعده ناهار و شام

.2 افزایش دریافت چربی
استفاده از لبنیات پرچرب درحد متعادل (شیر و ماست پرچرب، پنیر خامه‌ای و...) 
-
افزودن مقداری روغن مایع (زیتون، کلزا، سویا، آفتابگردان و ...) به غذا در هر وعده غذایی 
-
استفاده از روغن زیتون در داخل سالاد 
-
استفاده از قلم گوسفند یاگاو در طبخ غذا 

راه‌های مغذی کردن غذا (افزایش دریافت پروتئین، ویتامین‌ها و املاح)

.1 افزایش مصرف شیر و لبنیات
-
استفاده از شیر، ماست، پنیر، بستنی و... به عنوان میان‌وعده؛ مانند بیسکویت و شیر، نان و ماست، نان و پنیر، شیربرنج، فرنی و ... (خانم‌های باردار لاغر می‌توانند روزانه تا چهار سهم از مواد این گروه مصرف نمایند.)
-
مصرف دوغ کم‌نمک و غلیظ در وعده‌های غذایی
-
استفاده از غذاهایی نظیر آش کشک، آش دوغ و کشک بادمجان در برنامه غذایی روزانه

.2 افزایش مصرف انواع گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها با:
-
استفاده بیشتر از غذاهای تهیه‌شده با انواع گوشت‌ها (کتلت، کباب، انواع خورش و ...)
-
استفاده از تخم‌مرغ در صبحانه یا میان‌وعده (آب پز، نیمرو، املت)
-
استفاده از تخم‌مرغ همراه با غذا (عدس پلو یا رشته پلو همراه با خاگینه)
-
استفاده از غذاهای تهیه‌شده با تخم‌مرغ (انواع کوکو، کتلت و ...)
-
استفاده از غذاهای تهیه‌شده با انواع حبوبات (برخی از خورش‌ها، آش‌ها، خوراک‌ها، آبگوشت، عدسی، خوراک لوبیا و ... (
-
مصرف انواع خشکبار و مغزها (گردو، پسته، بادام و ...) به عنوان میان‌وعده 

.3 افزایش مصرف میوه‌ها و سبزی‌ها با:
-
استفاده بیشتر از غذاهای تهیه‌شده با سبزی‌ها (انواع آش، سوپ، برخی خورش‌ها، کوکوها و...) 
-
استفاده بیشتر از میوه‌ها به عنوان میان‌وعده 

.4 مصرف بموقع مکمل‌های ویتامین، آهن و اسیدفولیک 

توجه: یکی از بهترین توصیه‌ها برای مقوی و مغذی کردن غذا، استفاده از غلات و حبوبات جوانه‌زده (جوانه گندم، ماش یا عدس) و یا پودر غلات و حبوبات جوانه‌زده در برنامه غذایی است. مصرف جوانه غلات انرژی و پروتئین غذا را افزایش می‌دهد.

روش‌های افزودن انواع جوانه غلات به غذا

- استفاده از جوانه غلات در تهیه انواع سالاد، سوپ‌ها و آش‌ها 
-
افزودن پودر جوانه غلات به انواع سالاد، ماست، ماست و خیار و ... 

راه‌های افزایش اشتها در خانم‌های باردار لاغر

- کشیدن غذا در بشقاب بزرگ‌تر
-
استفاده از سبزی‌های رنگی (نظیر هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای و ...) به منظور تزئین غذا
-
استراحت کافی در طول روز؛ به ویژه پس از صرف غذا 
-
جلب حمایت همسر، سایر اعضای خانواده و اطرافیان برای ایجاد محیطی آرام و کمک به او در انجام کارهای روزمره.

 

برچسب ها: وزن مناسب بارداری، اشتها و بارداری، سوء تغذیه بارداری، راه‌های مقوی کردن غذا، راه‌های مغذی کردن غذا تعداد بازديد: 931 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز