یكی از انواع اسیدهای چرب غیراشباع موجود در گردو، اسیدهای چرب امگا-3 می باشند. این اسیدهای چرب از نامنظم شدن ضربان قلب و لخته شدن خون در شریانها جلوگیری كرده و باعث افزایش میزان HDL (كلسترول خوب) میشوند. فیتو استرولهای موجود در گردو نیز باعث کاهش میزان کلسترول خون میشوند.
گردو حاوی یك نوع اسید آمینه به نام ال- آرژنین است. این اسید آمینه در بدن به اكسید نیتریك تبدیل میشود. اكسید نیتریك یك ماده شیمیایی است كه باعث گشاد شدن رگها می شود و از سخت شدن جداره رگ جلوگیری می كند. همچنین دو تركیب آنتی اكسیدان به نامهای اسید الاژیك و اسید گالیك در گردو وجود دارند. این تركیبات از طریق جلوگیری از اكسیداسیون LDL، از بروز بیماریهای قلبی- عروقی پیشگیری میكنند.
وجود اسیدهای چرب امگا- 3 در گردو باعث ارتباط مصرف گردو با عملکرد ذهنی شده است. غشاء همه سلولهای بدن از جمله سلولهای مغز از چربی تشكیل شده است. وجود اسیدهای چرب امگا- 3 در غشاء، قابلیت انعطاف غشاء را افزایش می دهد، بنابراین توانایی سلول برای ورود و خروج مواد مختلف افزایش مییابد.
مطالعات نشان داده اند كه كاهش دریافت اسیدهای چرب امگا- 3 در كودكان با افسردگی، اختلال در یادگیری، بیشفعالی، اختلالات رفتاری و اختلالات خواب مرتبط است. گردو در پیشگیری از بیخوابی نقش موثری دارد. گردو حاوی اسید آمینهای به نام تریپتوفان است. این اسید آمینه در بدن به هورمونی به نام ملاتونین كه «هورمون خواب» نیز نامیده می شود، تبدیل میگردد.
هورمون ملاتونین باعث خواب شبانه و افزایش مقاومت بدن در برابر رادیكالهای آزاد (مواد مخربی كه در بروز بیماریهای قلبی- عروقی و سرطان نقش دارند) میشود، ولی در افراد بالای 40 سال میزان این هورمون كاهش می یابد.
ثابت شده است كه مصرف گردو از ابتلا به سنگ كیسه صفرا جلوگیری میكند. همچنین اسیدهای چرب امگا- 3 موجود در گردو از برداشت كلسیم از استخوان جلوگیری میكنند، بنابراین در حفظ سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان موثر میباشند.
پسته، فندق و بادام
این آجیلها حاوی ویتامینهایB1 ،B6 ، E و عناصر پتاسیم، فسفر، منیزیم و روی میباشند. ویتامین B1 باعث افزایش انرژی، تقویت سلولهای عصبی و متعادل کردن اشتها میشود. در بین آجیلها، پسته دارای بیشترین میزان ویتامین E است. این ویتامین نقش آنتیاکسیدانی دارد.
میزان پتاسیم موجود در یک عدد پسته برابر پتاسیم موجود در یک عدد پرتقال است. میزان پتاسیم در 2 عدد پسته بیشتر از 1 عدد موز میباشد. فسفر در ساختمان استخوانها و دندانها شرکت میکند، جلوی خستگی و ضعف را میگیرد و برای تقویت عضلات بدن مفید است. عنصر روی در تقویت پوست، مو و ناخن نقش دارد.
مصرف آجیلهای فوق، به علت وجود چربیهای غیراشباع، باعث کاهش کلسترول خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی- عروقی میشود. مادهای به نام بتا- سیتواسترول که به مقدار زیادی در فندق یافت میشود، باعث کاهش کلسترول و پیشگیری از سرطان سینه و پروستات میشود.
تخمه هندوانه و کدو
تخمه هندوانه و کدو حاوی اسیدهای چرب ضروری، ویتامینE، روی، کلسیم و منیزیم هستند. مواد مغذی موجود در تخم كدو از جمله كاروتنوئیدها، تكثیر سلولهای پروستات را متوقف نموده و در نتیجه از بزرگ شدن غده پروستات جلوگیری میکنند. براساس نتایج مطالعات مختلف، تخمه کدو باعث بهبود التهاب مفاصل میشود. تخمه کدو حاوی فیتواسترولها است که در کاهش کلسترول خون نقش دارند.
منیزیم نقش حیاتی در حفظ سلامت قلب و بهبود آسم دارد. در ساختمان استخوان، علاوه بر کلسیم، منیزیم نیز وجود دارد، بنابراین مصرف مقادیر کافی منیزیم برای حفظ سلامت استخوان نیز ضروری است. منیزیم یکی از مهمترین عناصر معدنی برای تبدیل غذا به انرژی میباشد، ضربان قلب را تنظیم نموده و از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند. همچنین منیزیم در درمان میگرن، مسمومیت بارداری(پره اکلامپسی و اکلامپسی) و کاهش دردهای قاعدگی موثر است.
توصیهها
آجیلها قابلیت آلودگی به قارچی به نام آفلاتوكسین را دارند كه سرطانزا است. به همین دلیل به افراد مبتلا به سرطان توصیه میشود که این مواد را حتما از مراکز معتبر خریداری کنند. افرادی كه از بالا بودن تریگلیسیرید خون رنج میبرند، بهتر است از مصرف مغز دانهها از قبیل پسته، بادام، گردو و... خودداری كنند.
مصرف آجیل بوداده كه حاوی نمك فراوان است، به هیچ وجه به افرادی كه فشار خون بالایی دارند یا از مشكلات كلیوی رنج میبرند، توصیه نمیشود. خوراكیهای شب یلدا به اندازه كافی متنوع و حجیم هستند، پس توصیه میشود كه در این شب، یا شام را حذف كنید و یا شام بسیار سبكی میل نمایید.
برای خواندن بخش اول -خوراكی های بلندترين شب سال- اینجا کلیک کنید.