تحریریه زندگی آنلاین : تئوری سندروم شوهر بازنشسته، ۳۰ سال قبل به وسیله دکتر« چارلز کلیفورد جوهانسون» ارائه گردید که گفتوگوهایی با زنان خانهداری داشت که همسرانشان بازنشسته شده و از در خانه بودن مردهایشان شاکی بودند. این زنان حس بدی داشتند و دلشان میخواست فریاد بزنند، زیرا شوهرانشان دائم جلوی دست و پایشان بودند و آنها را دیوانه کرده بودند! این سندروم اغلب دامنگیر زنان میانسالی میشود که همسرانشان در حال بازنشستگی هستند و با علائمی مانند بیماری افسردگی، خستگی و بیخوابی همراه است.
به نظر میرسد زنان ژاپنی بیشتر از بقیهی زنان از سندرم شوهر بازنشسته رنج میبرند. بیش از ۹۰ درصد از خانمهای ژاپنی که بالای ۶۵ سال دارند، هیچوقت خارج از منزل کار نکردهاند، بدین ترتیب هنگامیکه یک دفعه با این مشکل رو به رو میشوند که شوهرانشان، هفت روز هفته و بیستوچهار ساعت شبانهروز در خانهاند، اعتدال زندگی و امورشان به هم میخورد. آمار طلاق در بین زوجهای بازنشسته در ژاپن، طی ۲۰ سال گذشته شدیداً افزایش یافته است.
آیا شما هم از پیامدهای بازنشستگی شوهرتان میترسید؟ نگران هستید که او قرار است تمام روز ور دل شما بنشیند و نمیدانید با وی چه باید بکنید؟ آیا فکر میکنید بیکاری و این همه وقت آزاد، امکان دارد شوهرتان را عصبی و لجباز و ناسازگار کند؟ یا شاید هم تا حالا این اتفاقها افتادهاند!
بیشتربخوانید:
با سندروم «شوهر بازنشسته» چه کنیم؟!
نشانههای سندرم شوهر بازنشسته
افسردگی، تحریک و خارش پوستی که سرعت پیری پوست را افزایش میدهد، نفستنگی ، زخم معده و بالا رفتن فشارخون به مرور زمان و با شروع نخستین حالتهای این سندرم در بیمار، که معمولاً زنان میانسال هستند، آشکار میشود. این عکسالعملها، جواب بدن در برابر تغییرات مهم زندگی هستند.
بدن باید بهگونهای با این تغییرات، خود را سازگار دهد. هماهنگی جسم و ذهن، یک امر ضروری است و این اولین بار نیست که بدن بیمار بدین گونه عکسالعمل نشان داده است.آیا احساس بیاشتهایی، کمخوابی و اضطراب دیروزهای نخست ازدواج، به یادتان نمیآید؟
زنانی که از بازنشستگی همسر خویش ناراحت و عصبانیاند (دچار سندرم شوهر بازنشسته شدهاند) اغلب علت را اینچنین عنوان میکنند:
- شوهرم توقعاتش زیاد و غیرمنطقی شده، بهعنوان مثال با اینکه خودش وقت آزاد دارد انتظار دارد من مدام برایش غذا درست کنم
- شوهرم حقیقتاً آداب معاشرت را فراموش نموده و بیادب شده
شوهرم دست و پا چلفتی شده و بدون من هیچ کاری را نمیتواند درست انجام بدهد و من باید دائم به وی بگویم چه بکند و چه نکند
شوهرم در مورد همهچیز غُر میزند و ایراد میگیرد.
شوهرم در کارهای مربوط به من مداخله میکند و سرک میکشد
در همین زمینه روان شناسان در مورد سندرومی هشدار میدهند که همسران این اشخاص را درگیر میکند.
بیشتربخوانید:
آداب زندگی با شوهر بازنشسته!
زنان برای رهایی از سندروم شوهر بازنشسته چه کنند؟
جلسات مشاوره و آگاهی یافتن از دوران بازنشستگی، اولین و بهترین قدم برای رویارویی با وضعیت جدید در منزل است. بهاینترتیب یاد میگیرید که چه طور با این تغییرات سازگار شوید، لذت ببرید و اختلافات را کاهش بدهید. با این حال، چند سفارش ديگر هم به شما داریم.
اکنون که قرار است دوران بیشتری را در کنار هم باشید، در منزل برای یکدیگر فضا و حریم شخصی درنظر بگیرید و زمانی هر چند کوتاه برای علاقهمندیهای فردیتان اختصاص بدهید.
بیش از پیش با هم بامحبت باشید. بازنشستگی، صرفاً یک تغيير است و هر تغییری با اضطراب و نگرانی همراه است. راههای ممکن برای حفظ آرامش و رابطه بهتر را پیدا کنید و برای حرف زدن در موردشان با همسرتان راحت باشید.
همه برنامههایی را که در سالهای ابتدایی زندگی مشترکتان به دلیل کار زیاد همسر محقق نشدند دوباره فهرست برداری و برای عملی شدن آنها به اتفاق برنامهریزی کنید و آنهایی را بیشتر مدنظر داشته باشید که هر دو از انجامشان لذت میبرید.
درصورتی که همسرتان با مرحله جدید زندگی نتوانسته کنار بیاید و با افسردگی دست و پنجه نرم میکند، گوش شنوای احساسات وی باشید. حس ناکارآمدی، بیکاری و آغاز هرروز بیهیچ هدفی، علت اصلی مشکلات این اشخاص است. برای تجربه فعالیتهای جدید روزانه، کار سبک و پارهوقت و... راهنمای وی باشید و به او ایده بدهید، با اینکه از جنبه مالی ارضاکننده نیستند، ولی به آرامش روانی حاصل از آن میارزد.
فعالیتهای دونفرهتان را زیاد کنید. با هم ورزش کنید، آشپزی و باغبانی کنید، به خرید و دیدار دوستهای قدیمیتان بروید، در فعالیتهای خیرخواهانه شرکت کنید. داوطلب شدن در انجام کارهای خیریه یکی از بهترین و آرامشبخشترین گزینهها برای بازنشستگانی است که وقتشان آزاد است و از تنهایی و بیبرنامگی مینالند.
همسر بازنشسته شما تنبل نیست بلکه خیال وی از بازنشستگی، هیچ کاری نکردن است. باحوصله با وی صحبت کنید و وی را از لحظهها و فرصتهایی که ديگر تکرار نمیشود آگاه کنید و از وی بخواهید که زمانش را برای بیشتر با هم بودن برنامهریزی کند.
درباره جزئیات رفتاری همسرتان که آنقدر اهمیتی هم ندارد حساس نشوید. تذکرهای بیاندازه به اینکه به چه دلیل لباس و وسایلش را در جای خود قرار نمیدهد، دائم در حال تماشای تلویزیون است، سرش توی تلفن همراه است و... رابطه شما را مخدوش میکند.
از تقویت اعتماد به نفس همسرتان غافل نشوید. حس سودمند بودن بهترین احساسی است که میتوانید به همسر بازنشسته خود هدیه کنید. در امور خانوادگی و تربیت فرزندان از او بعنوان فرد مجرب مشورت بگیرید.
نکتههایی برای نجات از سندرم شوهر بازنشسته
فعالیتهایی انجام دهید که هر دوی شما از آن لذت میبرید
بازنشستگی ربطی به تنبلی ندارد
سراغ رویاهایتان بروید و برایشان برنامهریزی کنید
در مورد احساسات و نگرانیها و ترسهایتان با همسرتان حرف بزنید
برای هر کدامتان یک فضای شخصی در منزل در نظر بگیرید
نسبت به هم مهربانتر باشید
برای گوش دادن به حرفهای همسرتان وقت بگذارید
نکتهای که نباید فراموش کنید این است که شما نمیتوانید همسرتان را تغيير دهید
چنانچه احساس میکنید با همه برنامههای گفتهشده هنوز هم میتوانید بیش از این از وقت خالی خود استفاده کنید، سراغ نوههای عزیزتان بروید و به اتفاق همسرتان بعضی روزها آنها را به پارک یا باغوحش ببرید و یا به قسمتی از درسهای آنها رسیدگی کنید. ولی توجه داشته باشید که این کمکهای شما در مسیری باشد که والدین آنها برای تربیت فرزندانشان درنظر گرفتهاند.
بیشتربخوانید:
شیوه پس انداز کردن برای دوران بازنشستگی