ستاره حمیدی؛ كارشناس ارشد روانشناسی
همزمان با رشد فرهنگی خانوادههای ایرانی پذیرش مسائلی که زمانی سخت به نظر میرسید آسانتر گشته است. متناسب با رشد فرهنگی و اخلاقی خانوادهها بسیاری از دختران و پسران برای شروع زندگی مشترکشان تمامیتلاش خود را جهت انتخابی مناسب بکار میگیرند یکی از راههایی که بسیاری از روانشناسان به زوجهای جوان توصیه میکنند مشاوره قبل از ازدواج است.
پذیرفتناین مسئله که بسیاری از خصوصیات اخلاقی فقط زمانی مشخصی میشود که زوجین بنا به گفته پدران و مادرانمان زیر یک سقف زندگی نمایند با تماماین احوال با پیشرفت علم روانشناسی بسیاری از خصوصیات رفتاری را میتوان تا حدود زیادی بررسی و پیشبینی نمود. همه ما انسانها دچار یکسری مشکلات روحی و روانی ریز و درشت هستیم نمیتوان با قطعیت گفت شخصی بیعیب و کامل است. با قبولاین مسئله که هیچ انسانی کامل نیست میتوان میزان پذیرش بسیاری از نقصها را بالا برد این مورد بدین معنا نیست زمانیکه احساس کردیم شخصی دچار مشکلات روحی و اخلاقی است بیتفاوت از كنار آن بگذریم و متعهد شویم تا آخر عمر با خصوصیتی که نمیپسندیم زندگی را بگذرانیم.
مشاوره ازدواج
مشاوره ازدواج میتواند کمک بزرگی برای زوجین جوان باشد برخی از زنان و مردان احساس میکنند به بلوغ فکری و اخلاقی رسیدهاند و دیگر نیاز به مشاوره شخص دیگری ندارند این طرز فکر اولین قدمیاست که ممکن است زوجین را دچار دردسر کند هر چه میزان تجربه و حضور در اجتماع بالا باشد ولی هیچکدام ازاین مسائل نمیتواند دلیلی باشد برای اجتناب از مشاوره ازدواج .
متاسفانه برخی دختران و پسران بدون آگاهی كافی فقط بر مبنای عشق و علاقه با یكدیگر ازدواج میكنند و در مرحله بعد نیز به دلیل بی اطلاعی از نحوه برقراری روابط مناسب و عدم توانایی در نشان دادن واكنش مناسب در برابر تعارض و مشكلات زندگی بارفتاری نامناسب به مشكلات دامن خواهند زد. با مشاوره قبل از ازدواج میتوان جهت درمان كاركردهای غلط و نامطلوب زن و مرد و پیشگیری از بروز بسیاری نابسامانیها در زندگی زناشویی پیشگیری كرد. مشاوره ازدواج مطابق بر مراحل زندگی زناشویی مراحل متفاوتی دارند به عنوان مثال:
مشاوره قبل از ازدواج
مرحله بسیار مهم که جنبه پیشگیری دارد جهت كمك به زوجین جهت انتخاب مناسب. دراین مرحله مشاور به زوجین كمك میكند با اهداف، وظایف و حقوق یكدیگر به خوبی آشنا شوند و نسبت به رفتارها، عادات و خصیصه یکدیگر آگاهی داشته باشند .
مشاوره درحین ازدواج
هدف در این مرحله تحكیم پایههای زندگی زناشویی است آگاهی و آموزش رفتار صحیح و جلوگیری از اختلاف نظرها، رسیدن به شناخت از یكدیگر و آگاهی از خصوصیات و تفاوتهای فردی شریك زندگی.
مشاوره بعداز ازدواج
در این نوع جلسات زن و مرد میتوانند جهت آگاهی یافتن در حل تعارضات و اختلاف نظرهایشان آموزش لازم را ببینند و بسیاری از مهارت های ارتباطی را بیاموزند . همه انسانها برای داشتن رابطهای موثر نیاز به آگاهی و شناخت بیشتر دارند. مراجعه به مشاور در هر برهه زمانی کمک بسیاری به زن و مرد میکند صحبت با مشاور به این معنا نیست زن و مرد از حل مشکلاتشان ناتوانند مشاور میتواند به زوجین كمك كند راحت تر و با آگاهی بیشتر تصمیم گیریكنند و از تکنیکهای ارتباط موفق بهره جویند.
برای برخی از زنان و مرداناین سوال پیش میآید که «چه زمانی باید به مشاور مراجعه کنند؟» بدیهیاست هر زمانی که زن و مردی نسبت به ازدواجشان احساس ناراحتی کنند و یا اگر لحظهای به ذهنشان این فکر بگذرد که آیا انتخاب درستی داشتهاند یا خیر؟ و یا حتی در برخورد با بسیاری از رفتارها و عادات ریز که سبب سردرگمی و ناراحتی یکی از طرفین میشود بهتر است از مشاوره ازدواج کمک گیرند. حل به موقع تعارضها و تضادها مانع برهم ریختگی و گسستگی رابطه خواهد شد. ازدواج تعهد و التزامی دشوار است و با قبول این تعهد زن و مرد باید خود را آماده رویارویی با مشکلات و مسائل متفاوتی کنند، ازدواج تنها گذراندن لحظات عشقانه نیست.
تاهل پذیرفتن تعهداتی است در نظر گرفتن مسائلی از قبیل مراقبت و حمایت از فرزندان، تهیه امکانات رفاهی برای خود و خانواده و از همه مهمتر ایجاد محیطی امن و سرشار از عشق. برای داشتن هر چیزی باید بهایی پرداخت برای رسیدن به خوشبختی نیز باید زمانی را جهت افزایش اطلاعات و آموختن ترفندهای جهت محکم سازی و بهبود روابط اختصاص داد.