مترجم: محمود کریمی
3 ـ پورتلند، اورگان
پورتلند در سواحل رودخانه ویلامت در شمال غربی آمریکا قرار دارد که دارای جمعیتی برابر با 500000 نفر است. این شهر برای چند دهه مدلی از زندگی سالم و پایدار، با در هم آمیختن هوشمندانه فضاهای شهری و باز بوده است.
سبزی این شهر، چندان جدید هم نیست.از سال 1903، پورتلندها، شهرهایی امید بخش برای سراسر ایالات متحده آمریکا و جهان بوده اند تا فضای سبز را در برنامههای شهری خود بگنجانند. (در آمریکا چندین شهر با نام پورتلند وجود دارند ).30 سال پیش پورتلند این راه را با خراب کردن یک اتوبان 6 بانده برای ایجاد یک پارک ساحلی در مکان آن، ادامه داد. در حال حاضر، پورتلند دارای فضای سبزی به مساحت حدود 372 کیلومتر مربع است.که این فضای سبز شامل 119 کیلومتر مسیر برای دوچرخه سواری، دو و پیاده روی است.
پورتلند مرز رشد شهریای را تصویب کرده است که کنترل کننده دورنمای شهر است و 101 هزار کیلومترمربع از جنگل و مزارع را محافظت میکند. پورتلند اولین شهر ایالات متحده بود که قانونی برای کاهش تولید گازهای گلخانهای اش تصویب کرد و یکی از اعضای موسس "کمپین ( مبارزه ) شهرها برای محافظت از آب و هوا " بود. همچنین پورتلند برای چندین سال در بالای لیست شهرهای سبز در آمریکا و جهان قرار داشته است. این شهر 50 ساختمان دارد که در حد استانداردهای هیئت ساختمانهای سبز ایالات متحده یا حتی بالاتر از آن، هستند. ترکیب مناطق مسکونی و تجاری آن مناسب پیاده روی و دوچرخه سواری است. تقریباً یک چهارم افراد برای رفتن به محل کار از دوچرخه استفاده میکنند.
پورتلند، برای آینده انرژی شهر، اهداف جاه طلبانهای در نظر گرفته است، قرار است در سال 2010 کل انرژی شهر از طریق انرژیهای تجدید شدنی تامین شود.این هدف شامل روشهای ابتکاری نظیر پارکومترهای خورشیدی میشود.
4 ـ ونکوور، کانادا
ونکوور شهری ساحلی است، 560 هزار نفر جمعیت دارد و طبق برآورد مجله اکونومیست، به عنوان بهترین شهر جهان برای زندگی شناخته شده است. اکنون ثابت شده است که نه تنها بهترین شهر برای زندگی است بلکه مدل کانادایی برای استفاده از منابع انرژی تجدید شدنی است. ونکوور یک برنامه 100 ساله جاه طلبانه برای زندگی پاک و سبز دارد. این شهر هم اکنون به عنوان پیشتاز از جهت استفاده از نیروی برقابی در جهان است چرا که 90 درصد انرژی خود را از این طریق برق تامین میکند. ونکوور برنامهای هم برای کاهش 20 درصدی تولید گازهای گلخانهایاش بر اساس ساختار پیمان کیوتو دارد. با سرمایه گذاری شهر در سیستمهای بادی، خورشیدی، موج و جزر و مدی، سوختهای فسیلی نیز کاهش مییابند.
علاوه بر اینها، به عنوان بخشی از برنامههای افزایش بازده انرژی، ونکوور هیچ ترسی برای استفاده از پدیدههای نوظهور ندارد. دستگاههای پرس کننده زباله خورشیدی در اطراف شهر ظاهر شده اند. هر کدام به اندازه یک ظرف زباله هستند. اما میتوانند 5 برابر زباله نگه دارند.این کار موجب میشود که کامیونهای جمع آوری زباله کمتر در سطح شهر ظاهر شوند.
5 ـ ریکویک، ایسلند
ریکویک کوچکترین شهر سبز در لیست ما محسوب میشود. در کل ایسلند 300 هزار نفر زندگی میکنند و در ریکویک هم 115 هزار، اما تاثیر این شهر بر جهان مهم است. ایسلند برنامهریزی کرده است که تا سال 2050 وابستگی خود به سوختهای فسیلی را کاملاً برطرف کند تا بتواند یک اقتصاد هیدروژنی را تجربه کند. در حال حاضر، ریکویک (و تمام ایسلند ) انرژی جهت گرمایش خود را از آب گرم و الکتریسته خود را از انرژی برقابی و گرمای مرکزی زمین تامین میکنند. که هر دوی اینها تجدید شدنی هستند و گازهای گلخانهای نیز، تولید نمی کنند. حتی برخی از وسایل نقلیه از جمله 3 اتوبوس شهری با هیدروژن کار میکنند. این 5 شهر تنها یک نگاه سریع به پروژههای سبز سازی مناطق شهری در سراسر جهان هستند. خیلی از شهرهای دیگر در تلاش هستند تا مصرف انرژی خود را کاهش دهند، شیوههای توسعه شهری دوست دار محیط زیست را گسترش دهند و شیوههای زندگی سبز را که هم اکنون برقرار هستند، بپذیرند.که هر کدام از این کارها میتواند یک شهر را به سبزترین شهر جهان تبدیل کند.
در پایان شهر سبز آینده را هم به شما معرفی میکنیم:
مصدر، ابوظبی، امارات متحده عربی:
در میان خاورمیانه نفت خیز، امارت ابوظبی در امارات متحده عربی در حال هزینه کردن 15 میلیارد دلار جهت ساختن شهری دوست دار محیط زیست است: شهر مصدر. مصدر از منابع انرژی تجدید شدنی و بادوامی مثل انرژی خورشیدی، انرژی باد و سوختهای زیستی (بایوفیوئل ) برای تامین انرژی و تصفیه آب استفاده خواهد کرد. همچنین از خط ریلی زیرزمینی سبکی نیز برای حمل و نقل برخوردار خواهد بود. ساخت مصدر در اوایل سال 2008 آغاز شد و باید در دهه آینده میلادی پایان یابد. این شهر دارای مساحتی برابر 5 کیلومتر مربع خواهد بود و جامعهای بدون هیچ گونه آلایندگی خواهد داشت. ساکنان این شهر از 40 تا 50 هزار نفر خواهند بود.