دكتر احمدرضا درستی؛ متخصص تغذیه
جویدن آدامس دارای نكات مثبت و منفی زیر میباشد:
نكات منفی آدامس
استفاده از برخی خمیردندانها و برخی آدامسها بیش از خرابی دندانها موجب انتقال و حفظ باكتریهایی میشود كه عفونت ایجادشده توسط آن باكتریها در بدن، نهایتا موجب ایجاد و یا تشدید بیماریهای قلبی میشود. جویدن آدامسهای شیرینشده با برخی شیرینكنندهها در برخی مواقع موجب بروز واكنشهای حساسیتی در برخی افراد میگردد.
مصرف آدامسهای حاوی كافئین (ماده تسكیندهنده موجود در قهوه) ممكن است به قدری بر خواب افراد اثر كند كه موجب بیخوابی آنان شود. افرادی كه تعداد قابل توجهی از دندانهایشان را با آمالگام (تركیبی از فلز جیوه) پر كردهاند و زیاد هم آدامس میجوند، در واقع مقداری جیوه (كه سمی است و خوردن مقدار زیاد آن موجب مسمومیت میشود) را هم میخورند.
علاوه بر ضررهایی كه عدهای از محققان برای جویدن آدامس ذكر میكنند، مواردی از پریدن آدامس به ریه افراد و خطرات عدیده آن ذكر شده است. همچنین جویدن آدامس قبل از جراحیهای گوارشی با افزایش ترشحات گوارشی احتمال خطر را افزایش میدهد.
نكات مثبت آدامس
برای جویدن آدامس مزایای چندی در مطالعات علمی ذكر شده كه از آن جمله میتوان به بهبود حافظه عملی و افزایش توان یادگیری كوتاهمدت و بلندمدت اشاره كرد. همچنین جویدن آدامس بخش جلوی شبكه كورتكس مغزی را فعالتر میكند و موجب پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان میشود.
علاوه بر آن نه تنها عضلات دهانی، بلكه فعالیت عضله زبان نیز هنگام جویدن آدامس افزایش مییابد و به دفع مواد سمی گروهی از عضلات بدن كمك میكند. نتایج بعضی دیگر از تحقیقات نشانگر تأثیر مثبت جویدن آدامس در كاهش موارد ریفلاكس حلق و مری (بازگشت مجدد غذا) در بیماران مبتلا به ریفلاكس بوده است. استفاده از آدامس موجب كاهش احتمال خونریزی لثه و تشكیل پلاكهای دندانی میشود.
جویدن آدامسی كه حاوی گزیلیتول و یا سوربیتول باشد، به كاهش پوسیدگی نیز كمك میكند. پس از خوردن یا نوشیدن موادی كه بوی خاصی را در دهان به جای میگذارد، جویدن آدامس میتواند سرعت رفع این بوها را افزایش دهد.
خلاصه
با توجه به آنچه ذكر شد، به نظر میرسد در كل جویدن آدامسهای بدون قند به صورت متناوب (و نه دایمی) میتواند اثرات مفیدی را به همراه داشته باشد، گرچه جویدن طولانیمدت و یا عادت شدن جویدن آدامس قابلیت تایید قطعی ندارد. در ضمن باید توجه داشته باشیم كه جویدن آدامس نباید بر دریافت غذایی تأثیر بگذارد و یا با كاهش حس تشنگی (بهطور كاذب) ما را از مصرف مایعات بازدارد.