دكتر فرزاد شیدفر؛ متخصص تغذیه
ترکیب شیمیایی تغذیهای کفیر
کفیر سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین با قابلیت هضم آسان میباشد که به نگهداری و سلامتی فرد کمک میکند. همچنین کفیر سرشار از ویتامینB12، ویتامینB1، کلسیم، اسیدهای آمینه، متیونین، اسیدفولیک، ویتامین K، منیزیم، فسفر و مس میباشد که به اتولیز (اکسایش خود بخودی) کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها و رشد سلولها و تولید انرژی کمک میکند.
محصولات عمده تشکیل شده در طی تخمیر؛ اسید لاکتیک، دی اکسید کربن به همراه ترکیبات آروماتیکی مثل دی استیل و استالدئید میباشد که در کفیر به وفور یافت میشود. پلی ساکارید اصلی کفیر، که محلول در آب است تحت عنوان کفیران شناخته شدهاست و لاکتوباسیلوسهای مخصوص هموفرمنتاتیو شامل؛ لاکتوباسیلوس کفیرانو فاسینس و لاکتوباسیلوس کفیر محصول این پلی ساکارید هستند.
محصول کفیران چکیدهای از لاکتوباسیلوس کفیرانو فاسینس است که در سرتاسر دانه کفیر و مرکز آن به میزان زیادی وجود دارد. در حالی که جمعیت لاکتوباسیلوس کفیر تنها در ناحیه اندکی از لایه سطحی وجود دارد. ترکیب کفیر تغییر پذیر است و به خوبی مشخص نیست و به منبع چربی شیر، ترکیب دانهها یا محیط کشت و تکنولوژی فرآوری کفیر مربوط میباشد.
فرآوری سنتی کفیر
کفیر از طریق تخمیر شیر توسط دانههای کفیر و کشتهای کفیر تولید میشود. از انواع شیرهای گاو، بز، گوسفند، نارگیل، برنج، سویا و کاکائو ساخته میشود. معیارهای زیادی برای انتخاب شیر وجود دارد. مانند؛ پاستوریزه، پرچرب، کم چرب، سرشیر یا بدون چربی بودن شیر. اما به علت مزایای زیاد شیر بز، این شیر بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآوری صنعتی کفیر
در فرآوری سنتی، کفیر با اضافه کردن دانههای کفیر درست میشود. ابتدا شیر خام را میجوشانند و تا ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد سرد میکنند و ۱۰-۲۰درصد (عموماً ۵ درصد) دانه کفیر به آن اضافه میکنند. بعد از یک دوره تخمیر ۱۸-۲۴ ساعته، در دمای ۲۰-۲۵درجه سانتیگراد دانههای کفیر توسط فیلتر و یک صافی از شیر جدا میشوند و سپس خنک شده و در دمای سرد نگهداری میشود.کفیر را در دمای ۴ درجه سانتیگراد قرار میدهند تا پس از مدتی آماده مصرف میشود.