نازنین آشوری؛ کارشناس بهداشت عمومی؛ زیر نظر: دکترمصطفی نوروزی
کلسترول مادهای است از جنس چربی که در تمام سلولهای بدن وجود دارد و در ساخت دیواره سلولی و برخی هورمونها نقش مهمی را ایفا میکند. مولکولهای چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خون توسط کلسترول حمل میشوند. قسمت اعظم کلسترول در داخل بدن و توسط کبد ساخته میشود و بقیه آن با مصرف غذاهای پر کلسترول و پر چرب وارد بدن میشود.
طبق آمار سازمان جهانی بهداشت بیشترین علت مرگومیر در حال حاضر در دنیا در اثر بیماریهای قلبی میباشد بنابراین از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد و در کشور ما نیز حدودا40ً درصد مرگومیرها را به خود اختصاص میدهد.
میزان کلسترول خون اگر کمتر از200 میلیگرم در لیتر باشد نشانه بسیار خوبی در سلامت فرد میباشد و اگر بین 200 تا 239 باشد فرد را در معرض خطر و بالاتر از آن را فرد متحمل به خطر حمله قلبی میدانیم لذا اگرفردی همراه باکلسترول فشارخون بالا و مصرف سیگار هم داشته باشد، در معرض افزایش خطر کلسترول خواهد بود.
انواع کلسترول
1- کلسترول بد یاLDL: این نوع کلسترول خاصیت چسبندگی دارد و به راحتی به جدار داخلی دیواره رگها میچسبد و باعث باریک شدن و در نهایت انسداد مجرای داخلی رگها میگردد. از این رو به کلسترول بد معروف است.
2- کلسترول خوب یاHDL: حامل این نوع كلسترول كارش این است كه کلسترولهای موجود در طول دیواره رگها را پیدا کرده و به آنها میچسبد و آنها را از جدار رگها پاک میکند و از باریک شدن و انسداد رگها جلوگیری مینماید. به همین جهت به کلسترول خوب معروف است.
میگو
در این میان میگو گونهای از سختپوستان آبزی است که در بیشتر آبهای جهان اعم از آب شور و آب شیرین یافت میشود. میگو یک منبع غذایی برای موجودات دریایی است. همانند سایر خوراکهای دریایی میگو سرشار از کلسیم، ید و پروتئین است. همچنین میگو دارای ۱۲۲ تا ۲۵۱ میلی گرم کلسترول (بسته به روش آمادهسازی) میباشد. مصرف میگو به علت اثر بر روی سیستم گردش خون انسان سالم ارزیابی میشود.
میگو از منابع اسیدهای چربی از خانواده امگا3 است که دریافت آن به کنترل فشارخون کمک میکند. البته توصیه میشود این ماده غذایی در هنگام تهیه با حداقل روغن و نمک طبخ شود. در این صورت به گزینهای مناسب برای کاهش سطح فشارخون تبدیل خواهد شد زیرا سرخ کردن آن در روغن، کالری بیشتر به بدن میرساند و باعث افزایش وزن میشود که خود از عوامل بروز فشارخون است. ..
برای خواندن بخش دوم- رابطه میگو و كلسترول خون- اینجا کلیک کنید.