رنگ حلوا ارده باید کرم روشن باشد که آن هم مربوط به نوع کنجد است.
تولید شیره
جهت تولید شیره از مواد شیرین کننده مختلف استفاده میشود. در زمانهای قدیم از شیره انگور یا شیره خرما استفاده میشد، اما امروزه عمدتا از شکر و گلوکز برای این منظور استفاده میشود. همچنین در تولید حلوا ارده بدون شکر، از شیرین کنندههای مجاز خوراکی دیگر مانند مالتیتول و سوربیتول استفاده میگردد.
در مرحله پخت شیره که به وسیله بخار انجام میشود، به شربت غلیظ شده حاصل از پخت، گلوکز و آب چوبک (عصاره پخته شده ریشه چوبک) و احیانا سفیده تخم مرغ افزوده میشود. آب چوبک علاوه بر سفید کردن شیره موجب ایجاد قوام در آن میشود. شیره حاصل را که حدود 70 درجه سانتیگراد حرارت داشته، با ارده مخلوط کرده و مالش میدهند. بافت حلوای تولیدی شامل الیاف بسیار نازکی خواهد بود که به آن «نخ» میگویند.
ارزش غذایی
روغن ارده از تركیبی حاوی 4/42 درصد اسید اولئیك، 7/39 درصد اسیدلینولئیك، 8/9 درصد اسید پالمتیك و 4/6 درصد استئاریك اسید تشكیل شده است. ارده از نظر اسیدهای آمینه سولفوردار و تریپتوفان نیز غنی میباشد.
برخی اثرات گزارش شده كنجد
ضد ادم، ضد تشنج، ضد ورم، ضد اکسیدان، افزایش دهنده قوای جنسی، قابض، ملین، ادرار آور، قاعدهآور، شیرافزا، سقط کننده، مسهل و مقوی اعصاب
کنجد
دانه کنجد دارای طبیعت گرم و تر و مزه شیرین و ملایم بوده و به علت وجود چشمگیر موادی از جمله آهن، منگنز، منیزیم، مس و کلسیم از محصولات با ارزش و حاوی املاح ضروری است که میزان ویتامین B1 و E آن نیز قابل توجه میباشد. یکی از ایدهآلترین مواد مغذی برای همه سنین به خصوص افراد در حال رشد و خانمها است.
وجود آنتیاکسیدانهای طبیعی مانند سزامول، سزامین و سزامولین پایداری این روغن را در مقابل فساد ناشی از اکسیداسیون افزایش میدهد كه از این نظر در رژیم غذایی مورد توجه است. در کنجد هیچگونه ترکیبات آلرژیزا وجود ندارد و تنها ترکیب نامطلوب آن اسید اگزالیک است که 95 درصد آن در پوست کنجد قرار داشته و در اثر پوستگیری خارج میشود.
نشانهگذاری
آگاهیهای زیر باید بر روی هر بسته به طور خوانا و پایدار به زبان فارسی درج گردد:
نام و نوع فرآورده
نام و نشانی تولید کننده و یا علامت تجاری آن
درصد مواد متشکله (به ترتیب میزان مصرف)
وزن خالص بر حسب گرم یا کیلوگرم
شماره سری ساخت و شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت
تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف (به روز، ماه و سال)
شرایط نگهداری مانند دما و رطوبت و عبارت «ساخت ایران»
درصورت استفاده از سوربیتول درج عبارت «مصرف زیاد روزانه سوربیتول ممکن است ملین باشد»
برخی ویژگیها و ترکیبات شیمیایی حلوا ارده بر اساس استاندارد ملی ایران
ویژگیها حدود قابل قبول (بر اساس درصد وزنی)
فیبر خام حداکثر 3/1
رطوبت حداکثر 2
خاکستر حداکثر 8/1
قند کل بر حسب گرم دکستروز حداکثر 50
چربی حداقل 25
پروتئین حداقل 10
اسیدیته روغن استخراج شده برحسب اسید اولئیک حداکثر 1
پراکسید روغن استخراج شده بر حسب میلی اکی والان در کیلو گرم حداکثر 5
توصیههایی در مورد حلواشكری
پس از مدتی از نگهداری حلوا شکری شاهد وجود مقداری روغن روی آن خواهید بود که همان روغن کنجد میباشد که در اثر تغییرات دمایی از محصول خارج شده است.
حلوا شکری را باید در محلی خنک و به دور از نور نگهداری کرد.
از خرید حلوا شکری به صورت فلهای خودداری کنید. این فرآوردهها اغلب به صورت غیربهداشتی تولید و در شرایط نامساعد و آلوده محیطی در مجاورت خیابانهای شلوغ و پرتردد عرضه میشوند، بنابراین هنگام خرید، صرفا محصولات معتبر را انتخاب کرده و به تاریخ مصرف بستهبندی و دارا بودن پروانه بهداشتی آن توجه نمایید.
مصرف این گونه مواد غذایی به طور تفننی و بعضی مواقع لازم است، اما به میزان زیاد و به دفعات نباید از آنها استفاده کرد و کسانی که دچار اضافه وزن و چاقی و یا مبتلا به دیابت هستند، باید در مصرف این مواد غذایی احتیاط کنند.
حلوا شکری میتواند برای كودكان غذای جایگزین در وعده صبحانه و برای بچههای کم وزن میان وعده مناسبی باشد.
برای خواندن بخش اول- ویژگیها و خواص غذایی حلوا ارده- اینجا کلیک کنید.