دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
بومیان آمریكای جنوبی معتقدند آناناس دارای ویژگیهای شفابخشی منحصر به فردی است.
این افراد از آب آناناس برای كمك به عمل هضم و همچنین تمیز نگه داشتن پوست استفاده میكردند.
به اعتقاد چینیها این میوه دارای طبیعت خنثی و طعم ترش و شیرین است.
به نظر میآید این ویژگیها به خنك شدن انسان در گرمای تابستان كمك میكند.
در چین از آناناس برای درمان آفتاب سوختگی، اسهال، سوءهاضمه و دفع کرمها استفاده میشود.
فواید خاص آناناس
آناناس و تجمع لخته خون در عروق (ترومبوز)
مشاهده شده است كه آنزیم بروملین که از آناناس استخراج میشود در درمان لخته شدن خون كه منجر به ترمبوز میگردد مفید است.
گرچه تشکیل لخته خون برای بند آمدن خونریزی لخته ضروری است اما چنانچه بعد از بند آمدن خونریزی به صورت طبیعی جذب نشود، میتواند باعث بسته شدن عروق و گاه بروز حمله قلبی و یا سكته شود.
مشاهده شده است كه متعاقب استفاده از مكمل بروملین، میزان مرگ و میر در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی از 20 درصد به كمتر از 2 درصد كاهش مییابد.
عمل بروملین از طریق تحریك تولید پلاسمین صورت میگیرد. در واقع پلاسمین مادهای است كه باعث شكسته شدن لختههای خون میگردد.
آناناس و سوءهاضمه
در صنایع غذایی از عصاره بروملین برای ترد كردن گوشت استفاده میشود. این آنزیم به آغاز فرایند تجزیه پروتئین در گوشت کمک میکند.
مشابه این فرایند نیز، چنانچه بروملین به صورت مكمل و یا آناناس تازه مصرف شود در معده اتفاق میافتد.
این آنزیم غالباً برای افرادی كه مبتلا به سوءهاضمه هستند مفید است.
در ضمن بروملین به تجزیه تودههای جامد و یا نیمه جامد هضم نشده موجود در معده، كه باعث دردهای شدید می شوند، كمك مینماید.
مشاهده شده است، چنانچه یك تكه گوشت در گلو بچسبد نوشیدن بروملین در دفعات منظم به بلع تكه گوشت كمك میكند.
آناناس و سرطان
آناناس دارای تركیباتی به نام اسید P كوماریك 2 و اسید كلرژنیك3 است كه مانع از تركیب نیتریك اكسید و آمینها در معده میشوند و در نتیجه از ایجاد تركیبات سرطانزای نیتروزآمین جلوگیری میکنند.
آناناس و زخمها
در پزشكی از بروملین در تهیه بانداژهای ویژه همراه با آنتی بیوتیك استفاده میشود.
افرادی كه سابقه ابتلا به زخم معده دارند باید از مصرف آناناس و بویژه آناناس نرسیده كه حاوی مقدار زیادی اسید است خودداری كنند.
ضمنا اسید موجود در این میوه میتواند باعث تخریب دندانها گردد.