عوارض مصرف زیاد شنبلیله
همانطور که در مورد تمامی ترکیبات غذایی به داشتن اعتدال در مصرف تأکید کردهایم، در مورد شنبلیله نیز باید همین منوال را در پیش گرفت. مقادیر زیاد شنبلیله طبق مطالبی که قبلاً به آنها اشاره شد بر توانایی باروری هر دو جنس و بهخصوص جنس نر اثرات نامطلوبی دارد.
همچنین دیده شده در دوز بالا سبب اثرات نامطلوبی بر استخوان رتها میشود. مصرف آن در دوران بارداری اثرات نامطلوبی بر جنین دارد و جلوی بارداری طبیعی را میگیرد. حتی مقادیر زیاد با اثر بر روی CNS سبب مرگ رتها شده است.
اثرات مشاهده شده در تغذیه مدرن
مطالعات نشان دادهاند شنبلیله دارای اثرات ضد دیابتی حتی در بیماران دیابتی نوع 1 است. در واقع شنبلیله بهطور گستردهای در درمان دیابت کاربرد دارد، چراکه دیده شده علاوه بر ترشح انسولین سبب افزایش رسپتورهای آن هم میشود. همچنین بر جذب کربوهیدراتها هم اثر منفی دارد.
همچنین دیده شده آسیبهای کبدی ناشی از دیابت را نیز مهار میکند، به طوری که در مطالعهای دیده شده حتی میتواند از گلیبن کلامید نیز مؤثرتر باشد. مشکلات نفروپاتی دیابتی را نیز کاهش میدهد و نیزعلائم نوروپاتی ناشی از دیابت را (که درد یکی از مهمترین آن هاست). بنابراین اثرات ضد درد و ضد التهاب این گیاه به خوبی مشاهده شده است. مطالعات نشان میدهند شنبلیله خواص آنتی اکسیدانی دارد و کلسترول و تری گلیسرید را کاهش میدهد.
از دیاسژین آن برای تولید قرصهای ضد بارداری استفاده میشود. مطالعات میگویند رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهد. علاوه بر این اثرات ضد باکتریایی، ضد قارچی، شل کننده عضلات صاف روده (قابض) نیز دارد. به لحاظ آزمایشگاهی دیده شده LDL را کم کرده و HDL را بالا میبرد.
در مطالعات دیده شده این گیاه در رفع استئومیلیت و سل استخوانی اطفال مؤثر است. ضمنآ بر طبق مطالعات ضعف و لاغری و بیاشتهایی را از بین میبرد. از طرفی پژوهشها میگویند علائم یائسگی مثل گر گرفتگی، اضطراب، افسردگی (در مطالعات به طور مستقل به خوبی مشاهده شده)، درد مفصل و ماهیچه را کم میکند، هرچند این اثر به اندازه HRT (درمان جایگزینی هورمون) نیست.
مهم است که بدانید داشتن دیابت در مادر باردار باعث ایجاد اختلالاتی در نخاع جنین میشود، امّا شواهد نشان میدهد شنبلیله جلوی این اختلالات را میگیرد. از فرمولاسیون شنبلیله در کنار گیاهان دیگر در درمان هموروئید داخل رکتومی استفاده میشود. سوابق پژوهشی نشان میدهند در ترمیم زخمها و آبسه ها، درمان آرتریت، برونشیت، مشکلات گوارشی و تقویت میل جنسی در مردان مؤثر است. کرم حاصل از آن در درمان اگزما کاربرد دارد.
موارد احتیاط مصرف شنبلیله
با توجه به مطالعات انجام شده مصرف شنبلیله در زنان شیرده دارای علائم آسم یا مشکلات دستگاه گوارش یا دارای پوست حساس علائم را تشدید میکند. هرچند این اثرات اثبات نشده ولی باید در مصرف آن در این شرایط احتیاط کرد. در زنان شیرده دارای بیماری قلبی و دیابت و فشارخون مصرف مداوم شنبلیله به منظور اهداف درمانی ممنوع است. خانمهای شیرده مصرف کننده آسپرین و وارفارین نیز باید احتیاط کنند.
به علاوه از مصرف طولانی مدت آن برای افزایش شیر نیز باید پرهیز کرد.
برای خواندن بخش اول- شنبلیله- اینجا کلیک کنید.