سنجد وروی
یکی از ریز مغذیهای موجود در سنجد، روی است. کمبود روی اولین بار در روستاهای ایران مورد شناسایی قر ار گرفت، بعد از ان علائم ناشی از کمبود روی در مصر و آمریکا هم مشاهده گردید، امروزه گفته میشود یکی از 10 عامل ایجادکننده بیماریهای عفونی در جوامع بشری کمبود روی میباشد. روی دارای وظایف کاتالیتیکی (شرکت در ساختمان آنزیمها)، ساختمانی (شرکت در رشدونمو) و تنظیمی میباشد.
سنجد و منیزیم
یکی دیگر از مواد معدنی موجود در سنجد منیزیوم است كه در تنظیم عملکرد سلولهای سیستم عصبی نقش بسیار مهمی دارد. در عضله کمبود منیزیوم میتواند باعث گرفتگیهای عضلانی شود.
اسپاسم عضلانی، بخصوص کاردیوپدال در ناحیه مچ (لرزشها و انقباضات متوالی در ناحیه مچ دست) باعث لرزش یا فاسیکولاسیون یا انقباض خودبخودی در سلولهای عضلانی، سرگیجه، بیاشتهایی، تغییرات شخصیتی، تهوع و استفراغ و... میشود.
منیزیم دراستخوان
مشخص شده منیزیوم برای سلولهای استخوانی حالت میتوژن دارد یعنی باعث افزایش تکثیر در سلولهای استخوانی میشود و همچنین در تشکیل بلورهای استخوانی مناسب نقش دارد.با توجه به مطالب فوق وجود مواد غذایی دارای منیزیوم در سبد غذایی ضروری است.
سنجد و استخوان
در مطالعهای روی بیماران مبتلا به استئوآریت زانو که در بهار سال 86 انجام داده شد، بعد از هفت هفته این نتیجه بهدست آمد که بهکار بردن عصاره سنجد درد را کاهش میدهد و این خاصیت ضد دردی بیش از استامینوفن میباشد، از اینرو بکارگیری این گیاه به عنوان درمان دارویی جدیدی در این مورد مطرح شده است.
سنجد درطب سنتی
از دیدگاه حکمای طب سنتی میوه این گیاه دارای طبیعت سرد و خشک و مقوی و نشاطآور و مصرف آن برای سرفههای نرم مفید است. گل این گیاه بسیار گرم وخشک و بسیار معطر و تقویت كننده قوای جنسی
خواص سیر
یکی دیگر از اقلام استفاده شده در سرسفره هفتسین، سیر میباشد، سیر از سبزیهای بسیارکهن است و خواص درمانی آن 500 سال قبل از میلاد شناسایی شد.عنصر فعال در سیر آلین است، آلین عنصر شیمیایی بیبو از تیره اسیدآمینه سیستین میباشد. وقتی هستههای سیر کوبیده میشوند، مادهای به نام آلیسین تولید میكنند.
آلیسین ماده فعالی است که به سیر بو و بسیاری از خواص درمانی را میبخشد. سیر تازه دارای 25-1/15درصد آلین است. آلیسین خواص آنتی بیوتیکی به سیر میبخشد.
امروزه از سیر برای کاهش کلسترول خون و کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی استفاده میشود. افراد دارای سابقه ترومبوز (تشکیل لخته خون) میتوانند از سیر استفاده کنند، زیرا مانع تجمع سلول خونی (پلاکت) میگردد. سیر از نظر خواص مطلوب درمانی روی سیتم قلب وعروق (رگهای بدن) شهرت زیادی دارد.
اهمیت و خواص سیر در احادیث اسلامی هم مورد توجه است. رسول اکرم 1400سال پیش فرمودهاند: «سیر بخورید، زیرا هفتاد نوع بیماری را شفا میدهد، ولی در حالیکه سیر خوردهاید، به مساجد (اماکن عمومی) وارد نشوید. سالها در چین از سیر برای کاهش فشارخون استفاده میشد. دولت ژاپن بهطور رسمی سیر را بهعنوان یک داروی ضد فشارخون میشناسد.
سیروپتاسیم
سیر سرشار ازپتاسیم است و پتاسیم به حفظ ضربان قلب كمك كرده و اعصاب و ماهیچهها را فعال و میزان مایعات درون سلولی را تنظیم میکند. پتاسیم رگها را گشاد میکند. مصرف این ماده درافزایش جریان خون پوست سر موثر است. به یاد داشته باشیم که افزایش غلظت پتاسیم در خون موجب کاهش فشار خون میشود.
بالا رفتن پتاسیم دفع نمک از بدن را تسهیل میکند.پتاسیم فعالیت رادیکالهای مولد لخته خون را مهار میکند.
نکات احتیاطی
یادتان باشد اگر از داروهای ضدانعقادی مانند آسپیرین استفاده میکنید، از مصرف بیرویه سیر اعم از خام یا فرآوری شده مانند انواع قرصهای سیر موجود در بازار خودداری ورزید. مصرف زیاد سیر قبل از عمل جراحی باعث افزایش خونریزی در طول وپس از عمل جراحی میشود.
برای خواندن بخش اول- خواص سیر و سنجد- اینجا کلیک کنید.