طبق نظر حكمای طب سنتی، جوشانده 50 گرم خرما در 1 لیتر آب، شربت بسیار مؤثری برای رفع خشونت و نرم كردن سینه است. افزون بر آن، خرما برای درمان فلج، پاركینسون، تقویت كلیه، نرم كردن مفاصل و رفع كمردرد، مفید می باشد.
در كشور هندوستان از شیرابه درخت خرما، برای درمان اسهال و معالجه بیماریهای مجاری تناسلی و ادراری استفاده می شود و از میوه خرمای بدون هسته، برای نرم كردن سینه و به عنوان ملین و همچنین در بهبود آسم و ناراحتی های سینه و رفع سرفه، بهره می برند. فواید دیگر خرما، شامل كمك به خونسازی (به دلیل داشتن فولات) و درمان سنگمثانه می باشد.
افرادی كه تمایل به مصرف ملین غذایی جهت كمك به انجام فعالیت های دستگاه گوارش به طور طبیعی دارند، می توانند چند دانه خرما را در هنگام شب در مقداری آب بگذارند و صبح اول وقت، آن را همراه با آبش میل نمایند. این شربت، برای افراد مبتلا به روماتیسم هم مفید است.
مواد مغذی كلیدی در یكصد گرم خرما
انرژی: 300 كیلوكالری
پروتئین: 2/2 گرم
چربی: 5/0 گرم
كربوهیدرات: 72 گرم
منیزیم: 36 میلیگرم
كلسیم: 59 میلیگرم
فسفر: 63 میلیگرم
آهن: 3 میلیگرم
سدیم: 1 میلیگرم
پتاسیم: 648 میلیگرم
ویتامین A: 50 واحدبینالمللی
ویتامین B1: 09/0 میلیگرم
ویتامین B2: 1/0 میلیگرم
ویتامین B3: 2/2 میلیگرم
فولات: 12 میكروگرم
آب: 22 گرم
فیبر غذایی: 3 گرم
خرما و سرطان
خرما، به دلیل داشتن مقدار زیادی منیزیم در پیشگیری از سرطان نقش دارد. تحقیقات نشان می دهد كه میزان ابتلا به انواعی از سرطان در افراد ساكن نواحی خرماخیز جهان، كمتر می باشد.
مصارف خانگی خرما
منابع قدیمی و جدید، اشاراتی به مصرف خرما در تركیبات غذایی و آماده سازی غذا دارند. صفات خرما از نظر دارا بودن قند و داشتن كمی پروتئین و چربی، بیانگر ضرورت افزودن تركیبات متفاوتی به آن برای از میان بردن كمبودهای غذایی آن است و شاید این كار، با رقیق كردن شیرینی طبیعی خرما و گاه افزودن اسید - كه خرما فاقد آن است - صورت بگیرد.
خرمای تازه را، می توان با شیر و فرآوردههای آن مانند ماست، كره، پنیر و كشك، مخلوط كرد. خرما را همچنین در شیره تازه می پزند و یا كاملاً با شیر خشك مخلوط می كنند.
تركیبی از خرما، كره و عسل - كه به آن «خبیس» می گویند - از زمان پیامبر اسلام(ص) مصرف می شده است.
در مورد تركیب خرما با پروتئین، می توان به تركیب خرما و ماهی اشاره كرد كه از زمان های دور به عنوان غذای ثابتی در منطقه خلیج فارس استفاده می شده است. خرمای چرخشده مخلوط با روغن كنجد، غذایی شناخته شده میباشد و تقریباً مؤثرترین و مفیدترین غذای افرادی است كه در طی شبهای سرد، صحرا را در مینوردند.
مثالی از مصرف میوه و سبزی، تركیب خرما با خیار یا هندوانه است كه با این كار، از شیرینی خرما كاسته میشود و طعم خیار و هندوانه را افزایش می دهد. در این اواخر، به تركیبات سالادهای میوه، خرما، مركبات، سیب، گلابی و ... نیز اضافه می شود. تركیبات خرما و نشاسته را، در جاهای مختلف می توان مشاهده كرد و به طور عادی آنها را با پختن و سرخ كردن، با هم درست می كنند.
مثالهای دیگر، شامل پختن خرما در شیر تازه با پیاز و آرد یا پختن خرما و برنج در شیر است كه برای مصرف مادران شیرده به كار میرود.
خرما را در فرنی، شیرینی ها و كلوچه های خانگی نیز به كار می برند. یك شكل از آن، سرخ كردن خرمای چرخكرده با آرد و شیر و به شكل كیك در آوردن آنهاست. شیرینی دیگر خرما - كه در ایام عید در مكه مصرف می شود - Debiaza است كه با تغلیظ شیره خرما و مخلوط كردن آن با لیموی خشك و نعناع، تا مرحله ژله شدن آنها پیش میرود.
خرما و آجیلهای گردو، پسته و بادام و همچنین بذر كنجد، تركیب مناسبی است كه برای مصارف خانگی تهیه می شود. آجیلها - همان گونه كه در مثالهای پایین عنوان شده است - نقش مهمی در مرباهای خانگی دارند: پوست خرماهای سفت را با چاقو جدا كنید و آنها را در ظرفی بریزید و با آب بجوشانید تا نرم شوند.
هسته آن را خارج كنید و مغز بادام یا پسته به جای آن قرار دهید و خرما را همراه با آبلیمو بجوشانید تا شهدش غلیظ شود. حالا آنها را درون شیشه یا ظروف لعابدار نگهداری كنید.
یك روش دیگر، افزودن بذر كنجد و پودر زنجفیل، علاوه بر گردو، قبل از فشرده كردن و نگهداری مخلوط در شهد خرما در داخل شیشه است.
مربای خرمای تهیه شده در خانه نیز متداول است. مثال زیر، بیانگر این موضوع میباشد. خرماهای نیمه خشك را در آب بپزید تا نرم شوند. پوست و هسته آنها را جدا كنید و یك قطعه سیر داخل آنها قرار دهید.
نصف فنجان شكر به یك فنجان خرما بیفزایید و آبلیمو را نیز اضافه كنید و آب اولیه را - كه برای جوشاندن خرما به كار برده بودید- به آن بیفزایید. حالا روی شعله كم، آن را بجوشانید تا غلیظ شود. به جای قطعه سیر و آبلیمو، میتوانید از گردو استفاده كنید تا نوع دیگری از مربا را به دست آورید.
برای خواندن بخش اول- خرما؛ میوهای پرانرژی- اینجا کلیک کنید.