الهام امراللهی بیوکی؛ زیر نظر: دکتر فرزانه منتظری فر متخصص تغذیه
ترهفرنگی که در مصر گیاه مقدس محسوب میشد، نمونههای خشک شده آن در مناطق باستانشناسی که به زمان مصر باستان بر میگردند کشف شده است. همچنین حکاکیهاو نقاشیهای مشاهده شده بر روی دیوارها نشان میدهند که این گیاه بخشی از رژیم غذایی مصریان باستان بوده است.
از ترهفرنگی معمولاً بعنوان سبزی در بسیاری از کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی استفاده میشود. ترهفرنگی گیاهی دو ساله، بلند و نازک با ساقه استوانهای شکل مرکب از برگهای روی هم افتاده است که از گیاهی شبیه پیاز در خانواده آلیوم بدست میآید. گروه آلیوم یکی از گروههای سبزیجات است که بطور گستردهای در دنیا کشت میشود و دارای کاربردهای پزشکی و پخت و پز به وسعت تاریخ و جهان میباشد.
ترهفرنگی را چگونه انتخاب کنیم
هنگام خرید، ترهفرنگی تازه ارگانیک را انتخاب کنید، چون دارای طعم و مواد مغذی فراوان است. به دنبال ساقههای سفید، سفت، بلند و یکنواخت با ریشه غدهای سالم باشید که نشانگر محصول کشاورزی تازه است. از خرید ساقههایی که سطح بالایشان زرد و پژمرده است اجتناب کنید.
هرچه ترهفرنگی نازکتر باشد بسیار تردتر خواهد بود بنابراین از خرید ترهفرنگی ضخیم خودداری کنید، مگر آنکه قصد داشته باشید آنها را به آرامی به شکل تاس کباب بپزید.
ترهفرنگی را چگونه ذخیره کنیم
ترهفرنگی بطور ایدهآل باید در صفر درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 90 تا 100 درصد نگهداری شود. همچنین میتوان آن را در کیسه پلاستیکی در یخچال به مدت 1 تا 2 هفته نگهداری کرد.
ترکیبات موجود در ترهفرنگی
ترهفرنگی کالری کمی دارد. 100 گرم ساقه تازه آن محتوی 61 کیلو کالری انرژی است. بعلاوه، ساقه بلند آن مقادیر خوبی فیبر محلول و غیر محلول دارد.
ویتامینها و مواد معدنی موجود در ترهفرنگی
ویتامین A، ویتامینB1, B2 ,B6، ویتامین B9 (اسید فولیک)، ویتامین C، ویتامین E ، ویتامین k، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و سدیم (در ساقه).
1- فراکتانها
فراکتانها اجزای گیاهی غیر قابل هضمی هستند که در بدن تخمیر میشوند و به حفظ سلامتی روده بویژه روده بزرگ کمک میکنند. فراکتانها مسئول تکثیر باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در روده، کاهش متابولیتهای سمی و آنزیمهای مخرب، جلوگیری از یبوست، حفاظت از عملکرد کبد، کاهش کلسترولخون، کاهش فشار خون و اثرات ضد سرطانی هستند.
4- فعالیت آنتیاکسیدانی
مطالعات نشان دادهاند که بین مصرف میوهها و سبزیجات حاوی مواد شیمیایی گیاهی و کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن ارتباط وجود دارد. تصور میشود که مواد شیمیایی گیاهی دارای فعالیت ضداکسیدانی بسیار عالی هستند که قابلیت خنثیسازی رادیکالهای مضر آزاد را دارا میباشند.
ترهفرنگی دارای مقادیر زیادی ویتامین، مواد معدنی و دیگر آنتیاکسیدانهای فلاونوئید فنولیک از قبیل کاروتین، زانتین و لوتئین وهمچنین آنتیاکسیدانهایی از قبیل دیالیل دیسولفید، دیالیل تریسولفید و آلیلپروپیل دیسولفید میباشد. این ترکیبات توسط واکنش آنزیمی هنگام ضربه خوردن ساقه ترهفرنگی (له کردن، بریدن و نظایر آن) به آلیسین تبدیل میشوند...
برای خواندن بخش دوم- حقایقی درباره ترهفرنگی- اینجا کلیک کنید.