دکتر تیرنگ نیستانی
آن قدیمها هم تعداد کانالهای تلویزیون کم بود و هم ساعت پخش برنامههایش... حوالی ساعت 5/4 بعد از ظهر که از مدرسه میآمدیم تازه یک ساعت بعد برنامههای تلویزیون شروع میشد. گاهی آنقدر بی تاب بودیم که از یک ربع قبل تلویزیون را روشن میکردیم تا لامپ آن گرم شود و ما بتوانیم سر وقت و از اول برنامهها را ببینیم ... یکی از کارتونهایی که خیلی دوست داشتیم، قهرمانی داشت به اسم «پاپای» که ملوانی بود با چهرهای که به پیرمردها میمانست.
با بازوانی لاغر ولی ساعدهایی پهن که انگار بادشان کرده بودند، همیشه هم یک پیپ به دهان داشت که هر وقت سرکیف میآمد، یکی دوتا در آن میدمید و از آن صدایی شبیه به بوق در میآمد. بعدها که کارتونها را به فارسی دوبله کردند و بنا به یک قانون نانوشته برای همه شخصیتهای کارتونی یک صفت بلا و ناقلا و ظالم بلا و از این جور چیزها گذاشتند.
به ناچار «پاپای» هم قبول کرد که نام خود را به «ملوان زبل» تغییر بدهد تا همچنان بتواند بزرگترها را با یادآوری خاطرات کودکیشان، دلشاد کند.
این «ملوان زبل» بیشتر مواقع به مشکلی برمیخورد که میبایست آن را به قوت زور بازو رفع میکرد. ظاهراً زور او به طور عادی به کار نمیآمد و ناگزیر میبایست «دوپینگ» میکرد و آن هم چیزی نبود جز خوردن یک قوطی پُر کنسرو اسفناج! برای منِ کودک، که مانند هر پسربچه دیگری سودای «پرزور» شدن را در سر داشتم، تصور این که بتوانم با خوردن اسفناج به چنان قدرتی برسم، بسیار خیال انگیز بود.
خوردن «خورشت اسفناج» را یکی دوباری امتحان کرده بودم ولی از پسش برنیامدم. میماند «بورانی»، آمیزهای از ماست و اسفناج که بیشتر به عنوان پیش غذا و در کنار غذای اصلی گذارده میشد. بزرگترها میگفتند که اسفناج، آهن دارد و ماست، کلسیم و این هر دو باعث قوی شدن بچهها میشود. بعدها دردوران تحصیلات عالی در مورد اجزای مواد غذایی و «برهم کنش» آنها دانستههایم بیشتر شد، اما واقعاً ماست و اسفناج چه دارند و ترکیب آنها چه خواصی دارد؟
تركیبات ماست
ماست یکی از فراوردههای لبنی تخمیری است که هر 100 گرم آن 5/3 درصد پروتئین و 120 میلیگرم کلسیم دارد. مقدار چربی ماستهای موجود در بازار متفاوت است و برحسب آن طبعاً مقدار بقیه اجزا نیز ممکن است فرق کند. با این حال اگر ماست حدود 3 درصد چربی داشته باشد، هر 100 گرم آن حدود 60 کیلوکالری خواهد داشت. به عبارت ساده تر، هر یک لیوانِ پُر ماست 3درصد چربی، حدود 300 میلیگرم کلسیم و 150 کیلوکالری انرژی دارد.
تركیبات اسفناج
اما اسفناج از جمله سبزیهای برگدار به رنگ (معمولاً) سبز تیره است. همانگونه که احتمالاً میدانید، رنگ سبز سبزیها به دلیل وجود رنگدانهای است به نام سبزینه یا کلروفیل که در ساختمان مولکولی خود، منیزیم دارد. پس از همینجا معلوم میشود سبزیها و خاصه اسفناج از منابع خوب منیزیم هستند.
هر 100 گرم اسفناج پخته و آب گرفته (یعنی همان شکلی که عموماً برای تهیه «بورانی» استفاده میشود)، حدود 87 میلیگرم منیزیم دارد. جالب اینکه مقادیر کلسیم و آهن آن، به ترتیب 57/3 و 136 میلیگرم است. یعنی آهن آن از گوشت قرمز و کلسیم آن از ماست بیشتر است! با این همه، اسفناج منبع «خوب» کلسیم یا آهن به شمار نمیرود!...
برای خواندن بخش دوم- اسفناج با ماست- اینجا کلیک کنید.