دكتر مصطفی نوروزی دكتر رزا زاوشی
نباید در مورد فواید مصرف قارچ افراط و تفریط كرد. قارچ جزء گروه سبزیجات است و نیاز روزانه انسان به این گروه، 5-3 واحد است. در قارچها سخن از پروتئین به میان نمیآوریم، زیرا سبزیجات اصولا دارای پروتئین كمی هستند. گوشت (به صورت لاشه) در حدود 20 درصد پروتئین دارد، ولی پروتئین قارچ تنها در حدود 3-2 درصد است، یعنی 10 برابر كمتر.
تركیبات قارچ
پروتئین: در كشور فنلاند قارچهای خوراكی دارای 4/7 درصد پروتئین هستند، كه البته قابل مقایسه با گوشت كه دارای 20 درصد پروتئین است، نمیباشند.
ویتامین B2: حدود 21 درصد از مقدار توصیه شده ریبوفلاوین را تامین میكند.
ویتامین B3: حدود 30 درصد از مقدار توصیه شده نیاسین را تأمین میكند.
ویتامین C: حدود 6 درصد از مقدار توصیه شده ویتامین C را تامین میكند.
ویتامین B9: حدود 9 درصد از مقدار توصیه شده اسید فولیك را تامین میكند.
سلنیوم: تقویتكننده سیستم ایمنی و ضد سرطان است. مصرف 100 گرم قارچ 16 درصد نیاز روزانه به سلنیوم را مرتفع میكند.
پتاسیم: برای قلب و فشار خون بالا مفید است. مصرف 100 گرم قارچ، 17 درصد نیاز روزانه به پتاسیم را مرتفع میكند.
فسفر: به استحكام استخوان و دندان كمك میكند. مصرف 100 گرم قارچ، 12 درصد نیاز روزانه به فسفر را مرتفع میكند.
روی: تقویتكننده سیستم ایمنی و ضد عفونت است. مصرف 100 گرم قارچ، 6 درصد نیاز روزانه به روی را مرتفع میكند.
مس: خونساز است. مصرف 100 گرم قارچ، 30 درصد نیاز روزانه به مس را مرتفع میكند.
آب: 100 گرم قارچ، 80 تا 90 درصد آب دارد.
انرژی: 100 گرم قارچ، كمتر از 30 كیلوكالری انرژی در بدن تولید میكند. مصرف قارچ مثل سایر سبزیجات در رژیمهای كاهش وزن كاربرد دارد.
هشدار: تاریخ انقضاء در قارچ بستهبندی شده دو هفته است. هنگام خرید به بستهبندی، تاریخ انقضاء و پروانه بهداشتی توجه فرمایید. باید كارگاه و كشت قارچ استریل و تحت كنترل باشد.
نتیجهگیری: قارچ از جمله سبزیجات مفید است كه ارزش املاح آن بالا میباشد. به جز ویتامینهای B9 (اسید فولیك) و B6 (پیریدوكسین)، تمام منابع ویتامینی و املاح قارچ در اثر طبخ خوب حفظ میشوند.