دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
انجمن پیشگیری از سرطان اروپا معتقد است که استفاده از رژیم پر فیبر با كاهش خطر ابتلا به سرطان كولون و ركتوم مرتبط است.
این خاصیت حفاظتی در غلات كامل مربوط به اثر فیبرهای نامحلول موجود در آنها است که باعث افزایش وزن مدفوع و عبور سریع آن از كولون میشوند.
بعلاوه، خروج سریع مدفوع از بدن باعث کاهش غلظت تركیبات موجود در كولون، از جمله مواد سرطانزای تحریك كننده دیواره كولون میگردد.
مورد آخر نیز در کاهش ابتلا به سرطان موثر است.
همچنین شواهد علمی نشان میدهند كه رژیم غنی از غلات كامل باعث كاهش خطر سرطان سینه میشود.
عبور و خروج سریع مدفوع از بدن باعث كاهش سرعت جذب استروژن از كولون و در نتیجه كاهش غلظت كل استروژن موجود در بدن میشود.
تصور میشود كه كاهش استروژن موجود در بدن، خطر تقسیم غیر طبیعی سلولهای پستان و تشكیل تومور را كاهش میدهد.
بعلاوه، گندم كامل دارایتركیبی بنام لیگنان و جو، چاودار و گندم دارای تركیبی به نام اسید لاكتون هستند.
این دو ماده یعنی لیگنان و اسید لاكتون در گروه استروژنهای گیاهی قرار دارند كه با اتصال به گیرندههای استروژن موجود در بافت سینه (همچنین گیرندههای تخمدانها، اندومتر و غده پروستات) مانع از اتصال استروژن انسانی به این گیرندهها میشوند و در نتیجه از تقسیم غیر طبیعی سلولها جلوگیری مینمایند.
همچنین لیگنان موجود در غلات كامل اثر آنتیاكسیدانی و ضد التهابی دارد كه به نظر میآید مصرف همزمان آن با ویتامین E افراد را در برابر ابتلا به بیماری قلبی- عروقی محافظت میكنند.
فیبر محلول موجود در جو میتواند كلسترول LDL را كاهش دهد و بدینترتیب به كاهش خطر تنگی عروق كمك میكند.
جمع شدن توده مدفوع به دنبال مصرف فیبر محلول که به دفع سریعتر مدفوع کمک میکند خطر ایجاد یبوست و در نتیجه انواع مشکلات ناشی از آن از جمله سندرم روده تحریک پذیر را کاهش میدهد.