به قلم : غزاله مهدویمزده ؛ دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه
زیر نظر: دکتر آزیتا حکمت دوست ؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
تحریریه زندگی آنلاین : کبد چرب با تجمع و انباشت چربی در سلولهای کبدی همراه است که امروزه به یکی از شایعترین بیماریهای گوارشی در جهان تبدیل شده است. شیوع آن در جهان 32 درصد در میان بزرگسالان تخمین زده شده است. از علتهای این بیماری میتوان به چاقی یا اضافه وزن، ژنتیک، دیابت، افزایش مقاومت به انسولین و افزایش چربی خون از جمله تریگلیسیرید اشاره کرد. تشخیص آن با سونوگرافی و فایبرواسکن کبد و آزمایش خون مشخص میشود.
بیشتربخوانید:
با خوردن چند میوه کبد چرب را درمان کنید
سبک زندگی سالم
درمان اصلی کبد چرب، سبک زندگی سالم است. در صورت داشتن اضافه وزن، محدودیت کالری و کاهش وزن توصیه میشود. به نظر میرسد کاهش 10 درصد وزن میتواند به بهبود بیماری منجر شود، به شرطی که دوباره وزن اضافه نشود.
یک رژیم متعادل از همه گروههای غذایی میتواند نیازها به انواع مواد مغذی را پوشش دهد. حتماً از رژیمهای غذایی سالم و تازه غنی از سبزیجات، و فیبراستفاده شود. همراه با هر وعده غذایی از سبزیجات تازه استفاده شود.
بهتر است طبخ غذاها به صورت آبپز یا بخارپز باشد و تا حد امکان از مصرف روغن پرهیز شود. جهت تهیه غذاها و پخت و پز روغن مایع زیتون و کانولا پیشنهاد میشود.
مصرف کربوهیدراتها باید محدود شود، به خصوص قندهای ساده که در مواد غذایی شیرین وجود دارند، باعث پیشرفت بیماری میگردند. از منابع غنی از فیبر مانند سبزیجات و حبوبات بیشتر استفاده شود.
مغزها مانند گردو منابع سرشار از امگا 3 هستند و میتوانند در مقادیر متوسط کمککننده باشند.
ادویههایی مانند زردچوبه نیز احتمالاً تأثیر خوبی بر عملکرد آنزیمهای کبدی داشته باشند.
از مصرف نوشیدنیهای شیرین، قندهای ساده، شکر، مربا، انواع سس، خامه، نمک اضافی، گوشتهای پرچرب و غذاهای تهیه شده بیرون از خانه پرهیز شود.
حذف وعده غذایی توصیه نمیشود و بر مصرف وعده غذایی و میانوعدهها تاکید میگردد.
بیشتربخوانید:
8روش طبیعی برای پاکسازی کبد
کبد چرب خود را با این عصارهها درمان کنید
سایر توصیهها
غذاها آرام جویده شود تا احساس سیری به درستی به فرد منتقل شود و از دریافت کالری بیش از حد جلوگیری گردد. در کل توصیه میشود مصرف غذاها از مواد بر پایه گیاهی افزایش داده شده و استفاده از منابع حیوانی به میزان حداقل باشد.
مصرف بزرک به صورت آسیاب شده در سالاد به میزان 30 گرم در روز میتواند به بهبود بیماری کمک کند. مکملهایی که خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی دارند مانند کورکیومین، رزوراترول و انواع پروبیوتیکها نیز میتوانند کمککننده باشند، ولی تا سبک زندگی اصلاح نشود، هیچ مکملی تاثیرگذار نیست.
بعضی از انواع رژیمها مانند رژیمهای روزهداری یا فستینگ هم میتوانند تاثیرات خوبی داشته باشند و به کاهش وزن و بهبود آنزیمهای کبدی کمک کنند. داشتن فعالیت بدنی روزانه و ورزش مثل پیادهروی مفید است. فعالیت بدنی به میزان حداقل 150 دقیقه در هفته توصیه میشود.
در نهایت برای پیشگیری یا درمان کبد چرب باید رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
بهترین و بدترین غذاها برای کبد
چند ماده غذایی برای پاکسازی کبد