به قلم : دکتر آزاده نجارزاده ، استاد گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یزد
Dr.azadeh.najarzadeh@
شماره ایتا، تلگرام و واتساپ: 09333849616
تحریریه زندگی آنلاین : تعداد زیادی از افراد به دنبال شامپوهای ضدشوره سر هستند و وجود زیاد شوره باعث نگرانی و اضطراب آنها در جامعه میشود، چرا که ظاهر نامناسبی به آنها میدهد.
آیا شوره سر با رژیم غذایی ما ارتباط دارد؟ اصولا رژیم غذایی ضد شوره سر در جایی ثبت نشده، اما مشخص است که رژیم غذایی سالم مطمئنا تاثیر قابلتوجهی بر کاهش شوره سر (در کنار سایر درمانها که توسط متخصصین پوست انجام میشود) میتواند داشته باشد. در این مقاله به اختصار نکاتی که باید از لحاظ تغذیهای برای کاهش این مشکل به کار برد، آورده شدهاند:
قند دریافتی را محدود نمایید
مصرف قند و شکر ساده در افراد جامعه بیش از دو برابر میزان توصیه شده است. کم کردن مصرف قند و شکر و تمام محصولاتی که حاوی اینها هستند، التهاب را کاهش داده و شورهها را کاهش میدهد، بنابراین یک رژیم حاوی آنتیاکسیدان بالا و قند و شکر پایین میتواند در کنترل شوره سر موثر باشد.
رژیم غنی از شکر، غذاهای فرآیند شده و چربیهای بد منجر به پیک انسولین میشود که در برخی مطالعات نشان داده شده این امر منجر به ترشح هورمونهایی میگردد که میزان چربی سلولهای سر را افزایش میدهند. به طور کلی میتوان گفت محدودیت غذاهای چرب، غذاهای سرخ شده، قندهای تصفیه شده، غذاهای فرآیند شده و گلوتن منجر به کمتر پوستهپوسته شدن پوست سر و شوره میگردد.
بیشتربخوانید:
از بین بردن چربی موی سر با چند پیشنهاد ساده
میزان مصرف میوه و سبزی را افزایش دهید
میزان بیشتر مصرف میوه و سبزی باعث افزایش دریافت فیبر و ویتامینهای آنتیاکسیدان میگردد. زمانی که فیبر رژیم غذایی کم باشد، مشکلات پوست و مو به دلیل گوارش نامناسب و عدم دفع مناسب مواد سمی اتفاق میافتد.
حالا سوال این است که خوردن سبزیجات باید به صورت خام باشد یا پخته؟
در واقع متخصصین تغذیه توصیه میکنند مصرف سبزیجات به هر دو صورت خام و پخته صورت گیرد. سبزیجات خام، ویتامین C بیشتری دارند، به خصوص اگر تازه باشند و کمترین فرآیند (خرد کردن) روی آنها صورت گیرد. سبزیجات پخته، ویتامین A بیشتری دارند و در واقع هر دو این ویتامینها نقش آنتیاکسیدانی دارند، بنابراین مصرف هر دو نوع خام و پخته سبزیجات برای کاهش شوره سر و اساسا برای سلامتی توصیه میگردد.
چربیهای سالم مصرف کنید
نقش اسیدهای چرب ضروری، که شامل اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 میباشند، اگرچه به صورت خاص برای کاهش شوره سر مورد مطالعه قرار نگرفته است، اما در سلامت عمومی پوست و مو کاملا مورد مطالعه قرار گرفتهاند. این چربیها، به خصوص چربیهای امگا 3، خاصیت ضد التهابی داشته و ظاهر پوست را نیز بهبود میبخشند. ماهی سالمون، ماهی تن، کره بادامزمینی، بذر کتان، روغن زیتون فرابکر، روغن کانولا، آووکادو، گردو و تخممرغهای غنی شده با امگا 3 از بهترین انتخابها میباشند.
بیوتین و زینک را فراموش نکنید
زینک یا روی، یک ملح یا ماده معدنی ضروری بوده و بیوتین نیز از خانواده ویتامینهای گروه B به شمار میرود. مطالعات حاکی از این هستند که در نوزادان دچار کمبود این دو ماده مغذی، درماتیت سبوریک (پوستهپوسته شدن پوست) اتفاق میافتد.
منابع غذایی بیوتین شامل تخممرغ، ماست، گوجهفرنگی و هویج است. منابع غنی روی نیز غیر از گوشتها، تخمه کدو میباشد. بادامزمینی و کاکائو نیز دارای هر دوی این مواد مغذی هستند.
به طور خلاصه میتوان گفت در حال حاضر مطالعات به اندازه کافی قوی و زیاد نیستند تا بتوان با اطمینان از تاثیر تکتک مواد مغذی بر شوره سر صحبت کرد، اما با توجه به شواهد اولیه میتوان گفت داشتن یک رژیم سالم که سرشار از میوهها، سبزیها و پروتئین کافی باشد و از سوی دیگر در آن قند و چربیهای مضر محدود شده باشند، میتواند در کاهش شوره سر و نیز سلامت کلی فرد و سلامت پوست و مو به صورت خاص موثر باشد.
بیشتربخوانید:
روش های جلوگیری از چرب شدن موی سر
تاثیر جادویی رزماری در تقویت مو