دکتر مسیح انصاری - متخصص صنایع غذایی
تحریریه زندگی آنلاین : خرید مواد غذایی اولین قدم در ارائه غذاهای سالم و ایمن برای خانواده شما است. دقت در انتخاب مواد غذایی مورد نیاز، بستهبندی آن و حمل و نقل مواد غذایی از فروشگاه مواد غذایی به خانه با توجه به ایمن نگه داشتن آن بسیار مهم است. دانستن نحوه انتخاب محصولات لبنیات، گوشت و غذاهای دریایی میتواند احتمال ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا را کاهش دهد. این نکات را برای خرید ایمن دنبال کنید.
پاکیزگی را در اولویت قرار دهید
- ابتدا نظافت و پاکیزگی محل خرید را بررسی کنید و فقط از مراکز غذایی معتبری که از مقررات ایمنی مواد غذایی پیروی میکنند، مواد غذایی خود را بخرید. تصور کلی از بخش غذایی فروشگاه را ارزیابی کنید و مطمئن شوید که ظاهر و بوی تمیزی دارد.
- در صورت ارائه، از ضدعفونی کننده دست در ورودی فروشگاه استفاده کنید. دستها و دسته سبد خرید را ضدعفونی کنید.
- قبل از تست نمونههای غذایی دستها را تمیز کنید. حوله مرطوب یا اسپری ضدعفونیکننده دست همراه داشته باشید تا قبل از اینکه هر نمونه غذایی را بچشید، استفاده کنید.
- چنانچه از کیسههای خرید قابل استفاده مجدد مثل کیسههای پارچهای برای خرید و حمل مواد غذایی استفاده میکنید، آنها را همیشه شستشو نمایید.
بیشتربخوانید:
ایمنی غذا در مراکز تهیه و توزیع غذا
به ترتیب خرید کنید
- در هنگام خرید ابتدا باید مواد غذایی سخت فاسدشدنی مانند برنج، شکر و ... را جمعآوری کنید. سپس اقلام غذایی که در یخچال قرار گرفته و یا منجمد و در فریزر نگهداری میشوند، را انتخاب کنید، به عبارتی مواد غذایی سریع فاسدشدنی را در انتهای زمان خرید جمعآوری کنید.
- در انتهای زمان خرید و در مقابل پیشخوان اغذیهفروشی توقف کنید. گوشتهای اغذیهفروشی را نزدیک سایر اقلام سرد در سبد خرید خود قرار دهید.
- میوهها و سبزیجات تازه را در کنار سایر غذاها در سبد خرید خود و دور از گوشت، مرغ و ماهی قرار دهید، به گونهای که شیرابه آنان با میوهها و سبزیجات که به صورت خام خورده میشوند، برخورد نکنند.
بیشتربخوانید:
خواص شگفت انگیز سیر در پیشگیری و درمان بیماری ها
محصول خود را انتخاب کنید
- اگر برای خرید مواد غذایی به بازار محلی میروید، صبح زود بروید تا از خرید محصولاتی که تمام روز بیرون مانده است، خودداری کنید.
- محصولات غذایی باز را به جای مواد غذایی بستهبندی شده انتخاب کنید تا کنترل بیشتری بر آنچه انتخاب میکنید داشته باشید.
- محصولات غذایی له شده، کپکزده، ضربدیده و یا دارای بریدگی عمده را خریداری نکنید.
- فقط مقدار محصولات غذایی را که در طی دو یا سه روز و یا حداکثر در مدت زمان یک هفته استفاده میکنید، خریداری کنید.
- فقط آبمیوههای پاستوریزهای را انتخاب کنید و بخرید که در یخچال نگهداری میشوند.
بستههای غذایی را بررسی کنید
- در هنگام خرید و قبل از انتخاب مواد غذایی بستهبندی شده، وضعیت بستهها را بررسی کنید به گونهای که در بستههای مواد غذایی نباید سوراخ، پارگی یا منفذی وجود داشته باشد.
- غذاهای منجمد باید جامد و بدون هیچ نشانهای از ذوبشدگی و انجماد دوباره باشند. غذاهایی که در درون یخچال قرار گرفتهاند باید احساس سردی داشته باشند.
- باید مهر و مومهای ایمنی غذاهای کنسروی که در شیشه قرار گرفتهاند، را بررسی کنید. شل بودن درب شیشه به این معنی است که خلاء از بین رفته و محصول ممکن است آلوده شده باشد، لذا از انتخاب و خرید آن خودداری کنید. یک محصول غذایی که مهر و موم آن دستکاری شده یا آسیب دیده به نظر میرسد را انتخاب و خریداری نکنید، ضمناً مواد غذایی دارای درپوش معیوب را به مدیر فروشگاه گزارش دهید.
- از خرید مواد غذایی کنسرو شده درون قوطیهایی که عمیقاً فرورفته (که میتوانید انگشت خود را در آن قرار دهید)، برآمده، زنگزده یا دارای فرورفتگی در درز بالایی یا کناری هستند، جدا خودداری کنید. قوطیهای دارای فرو رفتگی و یا برآمدگی ممکن است علامت هشداردهنده بوتولیسم باشند، در حالی که قوطیهایی با فرورفتگی تیز ممکن است به درز آسیب رسانده و اجازه ورود باکتریها به قوطی را بدهند.
بیشتربخوانید:
شاخص های ایمنی در مراکز تهیه وتوزیع غذا ( قسمت دوم )
فرآوردههای لبنی و شیر
- هنگام خرید محصولات لبنی تلاش نمایید، پاکتها و ظروف سرد حاوی مواد لبنی را انتخاب کنید.
- شیر و سایر محصولات لبنی را در پایان مدت زمان خرید خود انتخاب کنید و بخرید. با این کار مدت زمان خارج شدن این اقلام از یخچال کاهش مییابد.
- در هنگام انتخاب و خرید تخممرغ مطمئن شوید که تخممرغها تمیز هستند و شکسته نشده یا ترکنخوردهاند.
انتخاب ماهی و غذاهای دریایی
- ماهی را فقط از منابع معتبر مانند فروشگاههای مواد غذایی و بازارهای غذاهای دریایی خریداری کنید.
- در یخچال از نظر تازه بودن ماهی را بررسی کنید. نگاه کنید تا متوجه شوید که گوشت براق و سفت است، از استخوان جدا نمیشود، و بوی آن تازه و ملایم است.
- مطمئن شوید که غذاهای دریایی بستهبندی شده به خوبی در یخ بستهبندی شدهاند و بستهبندیها محکم بسته شده و عاری از فرورفتگی و پارگی هستند.
- از انتخاب و خرید بستهبندیهای ماهی که حاوی کریستالهای یخ میباشند، خودداری کنید. این نشانهای است که غذاهای دریایی قبلاً ذوب شدهاند.
- غذاهای دریایی پخته شده بستهبندی نشده مانند میگو، خرچنگ یا ماهی دودی را فقط در صورتی بخرید که در جعبه جداگانه یا قسمتی جدا از ماهی خام نمایش داده شده باشند، زیرا باکتریهای موجود در ماهی خام میتوانند ماهی پخته شده را آلوده کنند.
به گوشت و مرغ نگاه کنید
- اطمینان حاصل کنید که بستهبندی محکم بسته شده است و در زمانی که بسته حاوی گوشت و یا مرغ را لمس میکنید، بسته بسیار سرد است.
- در هنگام خرید مرغ بستهبندی شدهای را انتخاب کنید که صورتی به نظر میرسد، نه خاکستری.
- همیشه به دنبال برچسب نگهداری ایمن ماده غذایی روی بستههای گوشت ورقه شده و سوسیس تازه باشید. این برچسب به این معنی است که گوشت تحت فرآوری قرار گرفته و شامل نکات ایمن مربوط به نگهداری و پخت و پز است.
- پس از خرید اقلام فاسد نشدنی و در انتهای زمان خرید، گوشت و مرغ را انتخاب کنید.
غذاهای خاص را جدا کنید
- گوشت خام، مرغ و غذاهای دریایی را قبل از قرار دادن آنها در سبد خرید در کیسههای پلاستیکی قرار دهید. این امر از نشت و چکیدن شیرابه آنها روی غذاهای آماده مانند نان یا محصولات جلوگیری میکند.
- هنگام خروج، گوشت خام، مرغ و غذاهای دریایی را در کیسههای جدا از غذاهای آماده قرار دهید.
در خانه
- مواد غذایی را فوراً به خانه ببرید و فوراً آنها را ذخیره کنید. اگر باید کارهایتان را انجام دهید و بیش از 30 دقیقه بیرون هستید، یک خنککننده با بستههای خنککننده برای غذاهای فاسد شدنی بیاورید.
- دمای غذای یخچالی میتواند در یک سفر معمولی از فروشگاه به خانه حدود 13 درجه سانتیگراد افزایش یابد. غذاهای فاسد شدنی باید ظرف دو ساعت در یخچال نگهداری شوند. اگر دمای هوا در بیرون 32 درجه سانتیگراد باشد، فقط یک ساعت فرصت برای قرار دادن غذا در درون یخچال میباشد.
- در تابستان از قرار دادن غذاهای فاسد شدنی درون صندوق عقب خودداری کنید، و به جای آن مواد غذایی را در درون ماشین با تهویه مطبوع قرار دهید.
- اقلام فاسد شدنی را به محض رسیدن به خانه سریعاً در یخچال یا فریزر جا سازی نمایید.