زهرا فرهناک؛ متخصص تغذیه
شیوع اضافه وزن و چاقی در کل جهان رو به افزایش است و در بعضی مطالعات بیان شده که شیوع چاقی، دو برابر شده است. افزایش شیوع چاقی، تنها مختص کشورهای پیشرفته و پر درآمد نیست، بلکه شیوع آن در کشورهای در حال توسعه نیز افزایش یافته است. واژه Globesity در بعضی از گزارشها نشانگر شدت وخامت این مشكل، در سطح جهانی است.
در ایران نیز به دلیل تغییر در شیوه زندگی و الگوی تغذیهای، شیوع چاقی در دهه اخیر افزایش آشکار داشته است. بررسیهای پراکنده از نقاط مختلف ایران نشان میدهند که میزان شیوع چاقی در همه گروههای سنی بیشتر از 15 سال، در زنان بیش از 2 برابر مردان است. شیوع چاقی و اضافه وزن در بزرگسالان ایرانی نیز به ترتیب ۲۳ درصد و ۴۰ درصد گزارش شده است.
چاقی شکمینیز در یک بررسی در تهران به میزان 66درصد گزارش شده است. این آمار بالای چاقی در جهان و همچنین ایران بسیار نگران کننده است، به این دلیل که چاقی فاکتور خطر مستقل بیماریهای قلبی و همچنین سایر مشکلات سلامتی مثل افزایش کلسترول، پرفشاری خون، دیابت و ... است. به همین دلیل اگر شما اضافه وزن دارید یا چاق هستید برای کاهش خطر بیماریهای قلبی کاهش و حفظ وزن کاهش یافته برای شما بسیار واجب است.
کاهش دریافت کالری و افزایش مصرف آن
کاهش وزن به معنی برقراری تعادل بین دریافت و سوزاندن انرژی است. اگر شما کالری بیشتر از آنچه نیاز دارید دریافت کنید وزنتان افزایش مییابد. حال اگر مصرف و سوزاندن کالری را بالا ببرید و دریافت خود را کم کنید، وزن تان کاهش مییابد. بهترین راه سوزاندن انرژی، داشتن فعالیت بدنی منظم (ترجیحا روزانه) میباشد.
یک کار بسیار مهم دیگر ثبت دریافتهای غذایی روزانه میباشد. این کار مقدار واقعی دریافت را در طول روز، اینکه خیلی وقتها شما طبق عادت غذا میخورید بدون اینکه واقعا گرسنه باشید، برایتان مشخص میکند. در زیر به برخی سوالات رایج در زمینه تغذیه صحیح و کاهش وزن که میتواند سوال شما نیز باشد اشاره شده است.
با خواندن این مطالب با بسیاری از موانع در راه اجرای رژیم و کم کردن وزن آشنا میشوید که دانستن این موارد خود گامی برای موفقیت شما در این مسیر است. پس زمان را از دست ندهید و برای سلامتی خود برنامهریزی کنید.
با آگاهی از وضعیت خود در انتخاب مسیر درست بهترین کمک را به خود کردهاید و همیشه این را به خاطر داشته باشید که هدف داشتن احساس بهتر و زندگی همراه با سلامت و طول عمر میباشد. در طول زندگی شما از وقت و سرمایهگذاری که برای سلامتی خود انجام دادهاید، بسیار خرسند خواهید بود.
آیا مصرف نمک اشکالی ندارد؟
نمک مصرفی حاوی سدیم در فرم شیمیایی سدیم کلراید است. حدودا 40 درصد نمک سدیم است. خوردن سدیم زیاد باعث وارد آوردن فشار زیاد به قلب میشود، خصوصا اگر فرد پرفشاری خون یا درجاتی از نارسایی قلبی داشته باشد. نمک یکی از منابع سدیمی است که ما هر روزه مصرف میکنیم. نزدیک 75 درصد سدیم مصرفی از طریق مصرف غذاهای آماده، پروسه شده و فست فودها به بدن میرسد.
همچنین برخی از داروها و خمیردندانها نیز فرمهای غیر خوراکی سدیم هستند که به بدن ما میرسد.
مقدار نمک افزودنی به غذا در زمان طبخ را کم کنید و نمکدان را به سفره غذا نیاورید.
به جای استفاده از انواع کنسروها و غذاهای بستهبندی که معمولا سدیم یا نمک بالایی دارند از انواع تازه آن مواد غذایی استفاده کنید.
برچسبهای مواد غذایی را بخوانید و به دنبال «کم سدیم» یا «بدون سدیم» باشید.
پیروی از رژیم DASH که قبلا به آن اشاره شده فرد را به سمت غذاهای کم سدیم هدایت میکند.
آیا مصرف تخممرغ اشکالی ندارد؟
زرده تخممرغ حاوی 200 میلیگرم کلسترول است. افراد با مشکلات قلبی بهتر است مصرف زرده تخممرغ را به 2 بار در هفته محدود کنند. سفیده تخممرغ حاوی کلسترول نیست و منبع خوب پروتئین میباشد، بنابراین مصرف آن مشکلی ندارد.
چند بار باید خودم را وزن کنم؟
برخی کارشناسان معتقدند که هفتهای یکبار خودتان را وزن کنید. برخی دیگر بر این باورند که وزن باید روزانه كنترل شود. توصیه میشود که برنامه چک وزنی را دنبال کنید که برای شما بهتر باشد. هدف از وزن کردن مرتب آگاهی از تغییرات وزنی است که ممکن است ناگهانی برایتان پیش بیاید و شما به دلیل وزن نکردن از آن غافل شوید.
تا چه زمانی باید به این صورت غذا بخورم؟
تا زمانی که به دنبال حفظ سلامتی خود هستید و سلامت شما برایتان مهم است. تغذیه صحیح اولویت اول زندگی شما برای حفظ سلامت قلب و بهطور کلی سلامتی است...
برای خواندن بخش دوم -کاهش وزن و حفظ آن- اینجا کلیک کنید.