پاستیل و اضافه وزن
معمولا افراد پرمشغله مقداری پاستیل، شکلات و بیسکویت دم دستشان میگذارند تا در مواقع گرسنگی تهدلشان را بگیرد و بتوانند بدون وقفه به کارشان ادامه دهند و در پایان روز فرد احساس میکند چیزی نخورده، پس نباید چاق شود. اما این اتفاق نمیافتد!
باتوجه به ارزش غذایی بسیار ناچیزی که این نوع خوراکیها دارند، فرد به معنای واقعی غذا نخورده اما اگر میزان کالری مصرفیاش را با هم جمع کند، خواهد دید که بسیار بیشتر از نیاز روزانهاش انرژی دریافت کرده، بدون اینکه مواد مغذی موردنیاز بدنش تامین شده باشد! خوراکیهای شیرینی مانند پاستیل، بهخصوص وقتی فرد برای چند ساعت چیزی نخورده باشد، به دلیل قند زیادی که دارند، با افزایش ناگهانی قند خون، احساس سیری خوبی به فرد میدهند اما این احساس فقط حدود نیم ساعت پایدار است چون افزایش قند خون با افزایش ترشح انسولین همراه است و خیلی زود دوباره گرسنگی سراغ فرد میآید، به همین دلیل است که مصرف متداول شیرینیها باعث افزایش تعداد دفعات گرسنگی در روز شده و فرد مجبور به مصرف کالری بیشتر از نیازش میشود.
به این ترتیب پاستیل و سایر شیرینیها باعث به هم خوردن موازنه کالریهای دریافتی شده و چاقی فرد را در پی دارد. بنابراین پاستیل برای افرادی که رژیم غذایی دارند یا چاق هستند مناسب نیست. از طرفی هم مواد غذایی شیرین دارای انرژی هستند و به همین خاطر اشکالی ندارد که کودکان بخشی از انرژی روزانهشان را به جای خوردن چیپس و پفک، از طریق مصرف پاستیل کسب کنند ولی لازمه این کار نظارت والدین بر آنهاست تا یک وقت کودکان بیش از حد هم از این راه کسب انرژی نکنند. پاستیلهای فلهای و باز موجود در فروشگاهها و مراکز خرید مختلف، مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند و خریدن و خوردن آنها به هیچیک از اقشار جامعه توصیه نمیشود.
پاستیلها از افزودن شکر و آب به ژلاتین استخوان یا پوست گاو تهیه میشوند و البته انتخاب ژلاتین استخوان در همه کشورها به گاو محدود نمیشود و برخی از کشورها از ژلاتین استخوان خوک برای تهیه پاستیل استفاده میکنند. به همین خاطر هم هست که به هیچ عنوان خوردن انواع بدون مجوز و پروانه وزارت بهداشت (چه پاستیلهای بستهبندی و چه انواع باز آنها) برای مردم مناسب نیست.
ممکن است در پاستیلهای بدون مجوز از رنگهای غیر مجاز یا ژلاتین خوکی نیز استفاده شده باشد و این نوع خوراکیها اصلاً از پایه و فرمولاسیون تهیه و تولید مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند. بنابراین مصرفکننده باید برای حفظ سلامت خود و اعضای خانواده، مخصوصاً کودکان، از خریدن محصولات غذایی فلهای و بدون پروانه بهداشتی خودداری کند.
یکی دیگر از نگرانیها در مورد مصرف انواع پاستیل هم رنگ موجود در آنهاست. در پاستیلهایی که مطابق استاندارد و در کارخانههای معتبر تهیه میشوند از رنگهای مجاز خوراکی استفاده میگردد و جای هیچگونه نگرانی در این مورد نیست. گاهی هم از رنگدهندههای طبیعی مثل آب هویج یا آب انار برای رنگی کردن پاستیلها استفاده میشود.
پاستیل و دیابت
مسلما میزان قند مصرفی یک فرد دیابتی با یک فرد سالم متفاوت است و با محدودیت بیشتری برای انتخاب خوراکیهای شیرین مواجه است. اما یک فرد سالم میتواند روزانه 40 تا 50 گرم از انواع خوراکیهای شیرین که در گروههای مختلف غذایی هستند (از انجیر و خرما گرفته تا شیرینی و پاستیل) مصرف کند.
البته بسیار بهتر است که این نوع خوراکیها با معده خالی مصرف نشده و بعد از وعدههای اصلی و میانوعدهها میل شوند تا فرد را با احساس سیری کاذب و گرسنگیهای مکرر مواجه نکند. پس پاستیل برای افراد دیابتی مناسب نیست.
هشت توصیه
ذکر چند نکته هنگام خوردن یا برای تهیه و نگهداری پاستیل ضروری است که به شرح زیر هستند:
۱) پاستیل را در جای گرم نگهداری نکنید و هنگام خرید هم دقت داشته باشید که در قفسهای دور از تابش مستقیم نور آفتاب باشند.
۲) اگر علاقه شدیدی به پاستیل دارید و نمیتوانید روزی یکی دو عدد از آن را نخورید، میتوانید قند مصرفیتان را کاهش دهید و چایتان را به همراه پاستیل بنوشید.
۳) به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندانهایتان بعد از خوردن پاستیل، حتماً مسواک بزنید.
۴) اگر دندانهایتان را دوست دارید، پاستیل را نجوید و اجازه بدهید که مانند شکلات در دهانتان آب شود.
۵) به بچههای زیر ۲ سال پاستیل ندهید زیرا دستگاه گوارش آنها حساس است و امکان دارد بدنشان نسبت به رنگ این محصولات (هرچند که مجاز باشد) واکنش نشان دهد و ممکن است باعث بروز بیش فعالی ویا تـاثیرات روانی در کودکان شود. از طرفی ممکن است این خوراکیهای ریز باعث خفگی آنها شود.
۶) خوردن و مخصوصاً جویدن پاستیل به سالمندان و افرادی که دندان مصنوعی دارند نیز توصیه نمیشود.
۷) بهتر است پاستیل را پس از خارج کردن از بستهبندیاش، در یک ظرف دردار نگهداری کنید زیرا حالت چسبندگی آن، خیلی زود گرد و غبار و آلودگی محیط را به خود میگیرد.
۸) به جای خریدن پاستیلهایی که رویشان را لایهای از شکر پوشانده، انواع بدون قند آنها را خریداری کنید.
برای خواندن بخش اول - پاستیل سالم است یا مضر؟! - اینجا کلیک کنید.