تقلب در شیر
با اضافه كردن آب، حالت و رنگ شیر تغییر چندانی نمیكند. لذا برخی از فروشندگان سودجو، مقداری آب به شیر اضافه نموده، به فروش میرسانند. عدهای از متقلبین نیز ابتدا مقداری از چربی شیر را میگیرند، در این صورت وزن شیر افزایش مییابد، حال اگر مقداری آب افزوده شود، این دو تقلب با استفاده از وزن ویژه شناخته نمیشود.
برای تشخیص اینكه شیر خالص است و یا آب اضافه شده، میتوان این آزمایش را انجام داد: یك سوزن را كه از هرگونه چربی و آلودگیها پاك شده است به طور عمودی در شیر فرو ببرید و سپس بیرون بکشید. اگر قطرهای از شیر در نوک سوزن باقی ماند شیر خالص است. در غیر این صورت اگر چیزی باقی نماند و به سرعت چکید به آن آب اضافه شده است.
برای اینکه شیر رقیق شده به سادگی تشخیص داده نشود، متقلبین مقداری نشاسته به شیر اضافه میکنند، به نحوی که غلظت آن در حد شیر طبیعی باشد. در اثر دما دادن شیری که نشاسته به آن اضافه شده، یک لایه ضخیم ته دیگ به شکل صاف تشکیل میشود، در حالی که ته دیگ شیر طبیعی و سالم، متخلخل و نازک است.
شیر در طی مراحل تولید، نگهداری و توزیع از راههای گوناگون آلوده میشود و چنانچه در شرایط نامساعد و غیر بهداشتی نگهداری شود، به سرعت فاسد میشود. شیر آلوده و فاسد در اثر دما لخته شده، تبدیل به دو فاز مایع و فاز دلمه میگردد که این عمل به علت بالا رفتن مقدار اسیدهای آلی سنتز شده توسط میکروبهای آلودهکننده شیر است و بیانکننده این است که شیر فاسد بوده است.
برای پوشاندن عیب و فساد شیر، متقلبین مقداری جوش شیرین به شیر اضافه میکنند که موجب خنثی شدن اسیدهای سنتز شده توسط میکروبها شده و به این ترتیب شیر در اثر دما دادن لخته و دلمه نمیشود و فساد آن مخفی میماند، در حالی که سایر مواد مضر حاصل از میکروبها ممکن است فعال باقی بمانند و مصرف شیر آلوده اختلالاتی را در بدن به وجود آورد.
تقلب در کره
با افزودن مواد جاذبالرطوبه به کره، میزان جذب آب در آن افزایش مییابد و مقدار آب را از 18 درصد به 22 درصد میرسانند.
در کره گاهی رنگ زرد ظاهر، مطلوب و مورد توجه مصرفکنندگان است. به همین جهت کره را با مواد رنگی مخلوط میکنند. در مواردی برای جلوگیری از بروز نشانهای تندی و ترششدگی، بیکرومات به آن اضافه میشود.
تقلب در عسل
عسل طبیعی حاصل از زنبور دارای بهای بالایی است، اما موادی مانند گلوکز مایع که از کارخانههای نشاسته و گلوتن به دست میآید، به مراتب ارزانتر است. در حالی که دارای ویژگیهای ظاهری کم و بیش شبیه عسل میباشد. نوع دیگر تقلب در عسل به این ترتیب صورت میگیرد که زنبورداران در اطراف لانه زنبور، مقداری شکر، شیره خرما، شیره انگور، و یا شیره سایر میوههای دارای مقدار زیاد فروکتوز قرار میدهند.
به این ترتیب زنبورها به جای استفاده از شهد گلها و گیاهان طبیعی برای تغذیه خود از این مواد استفاده میکنند و در نتیجه عسل دارای تمام ویژگیهای عسل طبیعی نخواهد بود.
تقلب در ماست
برای تولید ماستهایی که از شیر کمچربی تهیه شدهاند، برای کش آمدن و غلیظ شدن به آن موادی نظیر نشاسته و کربوکسی متیل سلولز (cmc) اضافه میکنند. در مواقعی که از نشاسته استفاده شود، ماست زود ترش میشود که برای جلوگیری از این امر به آن جوش شیرین میافزایند. در این حالت ماست که در حالت طبیعی از آلودگیهای میکروبی مضر به دور است، اما با تغییر اسیدیته، زمینه مناسبی برای رشد میکروبهای بیماریزا فراهم میشود.
تقلب در کشک
برخی از متقلبین مواد غذایی آرد، نمک، روغن نباتی، گل سفید و اسانس را با یکدیگر مخلوط نموده، به نام کشک مرغوب به فروش میرسانند.
تقلب در فرآوردههای گوشتی
گوشت و بیشتر فرآوردههای آن، گرانقیمت هستند و امکان تقلب در آنها زیاد است. از جمله تقلبهایی که در فرآوردههای گوشتی انجام میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزودن پودر استخوان به فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس و کالباس.
رعایت نکردن فرمول و استاندارد فرآوردههای گوشتی و افزودن مقادیر زیاد مواد پرکننده.
فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس، کالباس و همبرگر هر کدام دارای ترکیبات خاصی هستند که متقلبین با کاهش درصد گوشت و افزایش میزان سویا و آرد در این مواد تقلب میکنند.
در مواد غذایی تقلبی که دارای گوشت کمتر از حد استاندارد هستند، با استفاده از رنگهای قرمز غیر مجاز و یا رب گوجه فرنگی رنگ آنها را طبیعی جلوه میدهند. افزودن نیتریت و نیترات به مقدار بیش از حد، برای بهبود رنگ و جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها در موارد آلودگی شدید.
تقلب در ماهی
برخی از افراد سودجو، ماهیهای فاسد و مانده را با مرکوکروم یا خون حیوانات مختلف رنگ نموده، به نام ماهی تازه به فروش میرسانند.
تقلب در مرغ
معدودی از فروشندگان، با قرار دادن مرغ ذبح شده در آب باعث جذب آب و سنگین شدن وزن آن میشوند.
با فشار دادن استخوان جناغ سینه مرغ از قسمت داخل به بیرون به وسیله دست، مرغها را به مشتری چاق نشان داده و به فروش میرسانند.
جوجههایی که در حال مرگ هستند را ذبح میكنند و به عنوان جوجه کبابی در بازار به فروش میرسانند.
برای خواندن بخش اول -تقلبهای رايج در مواد غذايی- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم -تقلبهای رايج در مواد غذايی- اینجا کلیک کنید.