نيوشا خسرويانی؛ كارشناس تغذيه زير نظر دكتر بهار عظمتی متخصص تغذيه
بوی یخچال
برای جلوگیری از بوی نامطلوب یخچال در وهله اول باید به تمیز و مرتب كردن قفسهها و مواد داخل یخچال رسیدگی كنید. سعی کنید هر چند روز یكبار به تمام قفسههای یخچال سر بزنید و تاریخ مصرف مواد درون یخچال را کنترل کنید. موادی را که تاریخ انقضایشان نزدیک است یا در آستانه خراب شدن هستند را از یخچال خارج و زودتر مصرف کنید.اگر ذرات مواد غذایی به دیوارههای یخچال چسبیده باشد، سریع آنها را تمیز کنید. برای برطرف شدن بوها و تمیزی یخچالتان رعایت نكات ذیل را به شما پیشنهاد میکنیم.
گام اول: یخچال را خاموش کنید و از برق بکشید.
گام دوم: همه مواد را از یخچال خارج کنید و اگر موادی دارید که سریع خراب می شوندآن را در فریزر بگذارید. قفسهها و کشوها را بیرون بیاورید و همه آنها را با محلول آب ولرم و جوش شیرین(یا آب ولرم و مایع ظرفشویی) و دستمال نرم یا اسفنج بشویید و بگذارید خشک شوند. دیوارهها و همه قسمتهای داخلی یخچال را نیز با همین محلول یا با ترکیب آب و سرکه سفید، شستشو دهید و با حوله نرم خشک کنید.
گام سوم: شیارها و لاستیکهای در یخچال را از قلم نیندازید! اگر ماده غذایی به دیوارههای یخچال چسبیده و جدا نمی شود، مرطوبش کنید تا به راحتی جدا شود.
گام چهارم: راحت ترین راه برای حذف بوی نامطبوع در یخچال، این است که مقداری جوش شیرین یا قهوه آسیاب شده را درون ظرفی بدون در بریزید و درون یخچالتان بگذارید تا بوی مواد غذایی را از یخچال تان رفع کند یا مقداری قهوه و تکهای زغال را در یک کیسه توری بریزید و گوشه یخچال آویزان کنید. راه حل دیگر هم استفاده از وانیل است. مقداری وانیل را درون پارچه مرطوبی بریزید و درون یخچال بگذارید تا بوی خوش وانیل، در یخچال تان بپیچد. البته میتوانید از بوگیرهای آماده یخچال هم استفاده کنید ولی هر 3 ماه یکبار باید آن را عوض کنید.توجه کنید که محل نگهداری یخچال یا فریزر باید دور از نور آفتاب باشد. همچنین 10 تا 15 سانت از دیوار فاصله داشته باشد و در مجاورت اجاق گاز قرار نگیرد.
پاک کردن لکههای زرد روی یخچال
هنگامی که لکههایی روی یخچال به رنگ زرد ایجاد شده و با هیچ مایع پاک کننده ای رفع نمی شود میتوانید کمی پنبه را به سرکه آغشته کنید و با آن روی لکههای زرد رنگ بکشید وكمی صبر كنید سپس یک ابر تمیز را روی آن بکشید، بدین ترتیب لكهها سریعاً پاک می شوند.
مدت نگهداری مواد غذایی در یخچال به شرح ذیل میباشد.
لبنیات
کره حیوانی: کره و مارگارین را به اندازه مصرف دو هفته تهیه کنید و در جا کرهای قرار دهید.
پنیر باز نشده: به مدت سه تا چهار هفته در یخچال نگهداری كنید .
پنیر باز شده : میتوانید تا دو هفته در یخچال نگهداری كنید ولی بایدآن را در محیط مرطوب قرار دهید.
پنیر پیتزا باز نشده: بعضی از انواع این پنیر را باید در فریزر نگهداری كنید.
خامه: میتوانید تا سه روز ، در ظرف در دار نگهداری كنید به شرطی كه در آن کاملاْ بسته باشد و مقداری را که مصرف شده دوباره به ظرف برنگردانید.
ماست: در صورتی كه روی ظرف را بپوشانید، میتوانید آن را هفت الی ده روز نگهداری كنید.
میوهها
سیب: تا یک الی دو هفته در یخچال نگهداری كنید.
توت و گیلاس: حداكثر یک تا دو روزمی توان آنها را نگهداری كرد.
مرکبات: میتوانید تا سه هفته در یخچال نگهداری كنید. (هم چنین میتوانید میوههای آبدار را داخل شربت غلیظ یا شکر در فریزر نگهداری كنید..)البته بهتر است میوههای لک دار یا له شده را از بقیه میوهها جدا کنید. هندوانه، خربزه، طالبی و گرمک را میتوانید تا یک هفته در یخچال نگهداری كنید.
نكاتی در مورد چیدمان مواد غذایی در یخچال
درجه سرمای یخچال را به طور منظم کنترل کنید تا همواره بین صفر تا 5 درجه باشد.
از قرار دادن موادغذایی گرم و بیش از حد ظرفیت در داخل یخچال خودداری نمایید.
قبل از گذاشتن سبزی در یخچال آن را تمیز بشویید.
میوه جات و موادغذایی کپک زده موجب آلودگی یخچال می شودلذا در صورت مشاهده آنهارا خارج نموده ویخچال را ضد عفونی نمایید.
روی غذای خام و نیم پخته رابپوشانید یا آنها را بسته بندی كنید و در یخچال نگهداری كنید.
باز ماندن دریخچال برای مدت طولانی و خرابی لاستیک دور در یخچال در افزایش دما موثر است.
شیر پاستوریزه رادر داخل یخچال (در دمای بین صفر تا پنج درجه) به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمایید. چنانچه شیرپاستوریزه بیش از 48 ساعت دریخچال باقی بماند قبل از مصرف آن را حداقل به مدت 10 دقیقه بجوشانید.
گوشت مصرفی پس از خرید باید به خوبی شسته شود و حداكثر به مدت 3-2 روز در بالاترین قسمت یخچال نگهداری شود.
نكاتی در مورد چیدمان مواد غذایی در فریز
هرگز مواد غذایی را به طور نا منظم در طبقات فریزر قرار ندهید.
گوشت، مرغ و ماهی را در طبقات بالا و سبزیجات و خشکبار را در طبقات پایین قرار دهید.
هیچ نوع ماده غذایی حتی نان را بدون نایلکس یا فویل درون فریزرنگذارید. زیرا این کار موجب می شود مواد غذایی طعم و بو ی یكدیگر را به خود بگیرند.
روی مواد غذایی خود حتماً تاریخ خرید را درج کنید و برای مصرف کوتاه مدت مواد غذایی خریداری کنید.
سبزیجات
لوبیا و باقلا و قارچ: ابتدا آنها را بشویید و سپس در کشوی مخصوص یخچال به مدت یک تا دو روز نگهداری کنید.
چغندر، هویج و تربچه،کلم و کرفس: این سبزیجات را میتوانید در کیسهای که در آن چندین سوراخ ایجاد كردهاید به مدت یک تا دو هفته. نگهداری كنید.
کاهو، نخودفرنگی باپوست، اسفناج: این سبزیها را میتوانید به مدت سه تا پنج روز در یخچال نگهدارید. برای پیشگیری از به وجود آمدن لکههای زرد، آنها را از سایر سبزیجات جدا نگهداری کنید .
گوجه فرنگی رسیده: می توانید یک تا دو روز در یخچال نگهداری كنید.اما اگر نارس باشد ، کمی صبر کنید تا در هوای اتاق و دور از تابش مستقیم آفتاب رسیده شود ، سپس آن را داخل یخچال نگهداری کنید .
سایر مواد غذایی
گوشت گوسفند ، گاو ، گوساله به مدت دو روز ، دل ، جگر ، قلوه ، ماهی ، مرغ و سایر ماکیان و میگو ، به مدت یک روز در یخچال سالم باقی می ماند ، اما بعد از آن باید در داخل فریزر نگهداری شود.برای جلوگیری از بوی بد و نامطبوع ماهی در فریزر،آن را پاک کرده و بشویید وداخل کیسه فریزر نگهداری كنید.
تخم مرغ با پوست ، به مدت دو تا سه هفته ، در کشوی مخصوص تخم مرغ یا در ظرف در دار قرار دهید.
زرده تخم مرغ این ماده غذایی را باید در طی سه روز مصرف كنید.
سوسیس و کالباس ، میتوانید به مدت چهار تا پنج روز در کیسه در بسته در یخچال نگهدارید.