روشهای نگهداری مواد غذایی
پلاستیک؟ استیل ضد زنگ؟ شیشه؟ از کدام یک باید برای نگهداری از غذاها استفاده کرد؟
خودتان را آماده کنید...
این متن روشی را که شما برای نگهداری از غذاها از آن استفاده میکنید به کلی دگرگون خواهد کرد. من هم زمانی مانند شما بودم. یکی از کابینتهای آشپزخانه را به ظرفهای پلاستیکی و درهایشان اختصاص داده بودم. پیدا کردن در مناسب برای هر ظرف کار آسانی نبود. هرگاه یکی از این ظروف ترک میخورد یا شکل آن تغییر میکرد، آن را با ظرف پلاستیکی جدید و به همان شکل جایگزین میکردم. آن زمان گمان میکردم بهترین گزینه برای نگهداری از غذاها در یخچال یا استفاده در پیکنیک و سفر، ظرفهای پلاستیکی هستند. اما حال به اشتباه خود پی بردهام. در این متن روش درست و تخصصی نگهداری از غذاها را به شما آموزش خواهم داد.
خرید ظرف
به یک مغازه مخصوص برای خرید ظرفها بروید. سعی کنید تا میتوانید این ظرفها را از مغازههایی که به صورت تخصصی این کالاها را عرضه نمیکنند خریداری نکنید. کالاهای این مغازهها معمولا ارزان، کم و بیکیفیت است. با خرید ظرفهای نازک، ارزان و بیکیفیت در واقع پول خود را هدر دادهاید و دور ریختهاید. ظرفهای پلاستیکی یک بار مصرف نیز برای محیط بیرون بسیار مضر هستند. در عوض شما میتوانید به یک فروشگاه بزرگ بروید. جایی که گزینههای زیادی برای انتخاب وجود داشته باشد. گزینههایی از جمله پلاستیک، استیل ضد زنگ و شیشه.
آزمون «500 کاربرد» را امتحان کنید
قبل از خرید ظرف، در آن را چند بار از روی ظرف بردارید و دوباره سر جایش بگذارید و از خود بپرسید که آیا میتوانید از این ظرف و در آن 500 بار دیگر استفاده کنید؟
مربع باشد
کاربرد ظروف مربع و مستطیل بسیار بیشتر از ظروف دایره است. میتوان گفت ظروف دایره فقط برای مایعات مناسب اند. اگر ظروف دایرهای دارید که دیگر از آنها استفاده نمیکنید، میتوانید آنها را به مراکز بازیافت بدهید.
از ظروف بزرگ بپرهیزید
می دانم که شما هم ظرفهای بزرگی که به اندازه نصف کیک در آنها جا میشود را دوست دارید، اما واقعا هر چند وقت یکبار از آنها استفاده میکنید؟ این ظروف فقط فضای شما را اشغال میکنند. در صورت نیاز میتوانید از ظروف پخت و پز، پلاستیک یا فویل آلومینیومی استفاده کنید.
سعی کنید درهای ظروفی که خریداری میکنید یک اندازه باشند
هر گاه برای خرید ظرف شک کردید، سعی کنید ظروفی خریداری کنید که درهای هم اندازه داشته باشند و عمق آنها متفاوت باشد.
حساب و کتاب کنید
ظروف پلاستیکی معمولا همیشه ارزانتر از سایر گزینهها هستند اما شیشه و استیل عمری بسیار طولانی دارند. با در نظر داشتن این نکته، محاسبه سود و زیان را خودتان باید انجام دهید.
غذاها را در اندازههای کوچک نگهداری کنید
بهترین راه نگهداری باقی مانده غذا در فریزر، قسمت کردن آن است. در واقع شما باید غذا را به اندازه یک وعده برای هر یک نفر بستهبندی کنید. با این کار هنگام گرم کردن مجدد غذا لازم نیست قسمتی از آن را به زحمت جدا کنید. با توجه به این نکته، باید سعی کنید ظرفهایی کوچک خریداری کنید.
چه ظرفی برای شما مناسبتر است؟
پلاستیک: ظرفهای پلاستیکی برای نگهداری میوه، سبزیها، حبوبات و به طور کلی هر ماده غذایی که احتیاج به گرم یا فریز کردن نداشته باشد مناسب هستند. اما شاید جالب باشد بدانید، هنگامی که گفته میشود ظرفی را میتوان در مایکروویو قرار داد، به این معناست که در ساخت آن ظرف ترکیبات فلزی به کار نرفته است. اما این به آن معنا نیست که گرم کردن ظروف پلاستیکی برای سلامت شما مضر نیست. پزشکان توصیه میکنند از این ظروف در مایکروویو و ماشین ظرفشویی به هیچ عنوان استفاده نشود. عمر ظروف پلاستیکی معمولا بین 1 تا 4 سال است و همچنین خطری برای کودکان ندارند.
استیل ضد زنگ: از این ظرفها میتوان برای نگهداری باقی مانده غذا در یخچال یا در سفر، مدرسه و محل کار استفاده کرد. این ظروف را میتوان با خیال راحت گرم کرد بدون آنکه خطری سلامتی ما را تهدید کند. سعی کنید ظرفی را خریداری کنید که دسته داشته باشد. حمل این ظروف با دسته بسیار راحتتر است. این ظروف معمولا بیش از 10 سال عمر میکنند. همچنین برای کودکان شما ظروفی امن به حساب میآیند.
شیشه: تقریبا هر نوع غذایی را میتوان در ظروف شیشهای نگهداری کرد. این ظرفها را میتوان مستقیم از فر سر میز غذا آورد و سپس آن را داخل فریزر گذاشت. این ظروف مقاومت بسیار بالایی دارند. ممکن است فکر کنید اگر از دست شما بیفتند به راحتی بشکنند اما اینطور نیست. از آنچه شما فکر میکنید مقاومتر هستند. اگر در آنها از جنس پلاستیک باشد بهتر است. عمر آنها نیز بسیار طولانی است. شاید حتی طولانیتر از عمر شما. اما فراموش نکنید که این ظروف ممکن است برای کودکان خطرناک باشد.
4 روش برای جلوگیری از تشکیل کوهی از ظرف
1 – پاکسازی کنید. هر ظرفی را که طی 3 ماه اخیر استفاده نکردهاید یا در آنها گم شده است را به مراکز بازیافت بسپارید. همچنین ظرفهایی که بر روی آنها خط افتاده است یا به نحوی آسیب دیدهاند را بازیافت کنید. این گونه ظرفها ممکن است ترکیبات شیمیایی مضری برای سلامتی شما تولید کنند.
2 – کابینتها را فراموش کنید. ظرفهای غذا را باید در کشوهایی گود و عمیق نگهداری کرد. نگهداری این ظرفها به شما اجازه میدهد همه ظرفها را هنگام انتخاب جلوی چشم داشته باشید و همچنین بینظمی در آن کمتر اتفاق میافتد.
3 – ظرفها را منظم طبقهبندی کنید. آنها را بر اساس شکل دستهبندی کنید. ظرفها را افقی قرار دهید و در آنها را نیز به صورت عمودی در کنارشان بگذارید.
واقعیت در رابطه با پلاستیک
واقعیت این است که پلاستیک ارزان است. به همین دلیل هم اکثر ما تعداد زیادی ظرف پلاستیکی در خانه داریم. از آنجا که من تقریبا هر روز غذای خود را در ظروف پلاستیکی با دمای بیش از 90 درجه سانتیگراد گرم میکردم، وقتی فهمیدم «پلاستیک + حرارت = ضرر» بسیار ناراحت شدم. پزشکان و متخصصان توصیه موکد دارند که غذا را باید در ظروف شیشهای یا سرامیکی گرم کرد. ظروف پلاستیکی هنگامی که در معرض حرارت قرار میگیرند، نوعی ماده شیمیایی خطرناک تولید و وارد غذا میکنند که بر مغز جنین، نوزاد و کودک تاثیرات مخربی میگذارد. همچنین احتمال ابتلا به سرطان را نیز افزایش میدهد. به همین دلیل ما باید راه استفاده صحیح و سالم از ظروف پلاستیکی را یاد بگیریم. سعی کنید این نکات را همواره به یاد داشته باشید:
قبل از اینکه غذا را داخل ظرف پلاستیکی بریزید، صبر کنید تا غذا خنک شود. همچنین سعی کنید تا میتوانید سوپ و سایر مایعات را در ظرفهای پلاستیکی نریزید.
اگر قصد داغ کردن غذا را دارید، آن را در بشقاب داغ کنید. حرارت به مرور زمان باعث تغییر شکل و کاهش کیفیت پلاستیک میشود. همچنین موادی که در اثر حرارت از پلاستیک خارج میشوند به غذای شما منتقل میشوند و بر سلامت شما تاثیرات نا مطلوبی میگذارد. پس بهتر است غذا را در ظرفهای پلاستیکی در مایکروویو قرار ندهیم.
ظرفهای پلاستیکی را با دست بشویید. میدانم که سخت است اما به یاد داشته باشید که تا زمانی که مواد خام در ظرفی ریخته نشده باشد، لزومی ندارد آن ظرف استریل شود. با کمی آب و مایع ظرفشویی هم ظرف تمیز خواهد شد.