دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
سینوسها حفرات كوچكی در جمجمه هستند كه با غشاء ظریفی پوشیده شدهاند و با غشاء داخلی بینی مرتبط هستند.
به التهاب این غشاءها، سینوزیت گفته میشود. به سینوزیت موقت و ناگهانی سینوزیت حاد اطلاق میشود.
سینوزیت غالبا به دنبال سرماخوردگی و یا عفونت ویروسی و باكتریایی در بینی، گلو و مجرای تنفسی فوقانی ایجاد میشود.
دود سیگار و تماس با آلودگی، هاگها و بعضی بوهای خاص باعث تحریك طولانیمدت یا مزمن غشاء سینوسی میشوند.
سینوزیت مزمن باعث دشواری تنفس میگردد و میتواند باعث ایجاد پولیپ در بینی شود. واكنشهای آلرژیك به مواد غذایی خاص نیز باعث سینوزیت میگردد.
علائم سینوزیت
گرفتگی بینی، سردرد، گوش درد، دندان درد، درد در ناحیه صورت و اختلال در حس بویایی.
در برخی موارد سینوزیت میتواند باعث بروز تب گردد.
درمانهای رایج سینوزیت
مراجعه به پزشک ضروری است. غالبا آسم، برونشیت، لارنژیت و ذاتالریه به دنبال عفونتی كه باعث سینوزیت می شوند عود كرده و یا تشدید میشوند.
آنتیبیوتیكها و داروهای ضد احتقان برای درمان عفونت سینوسی تجویز میشوند.
چنانچه ابتلا به سینوزیت مربوط به پولیپ بینی باشد، پولیپ را میتوان با عمل جراحی برداشت.
مواد غذایی مفید برای سینوزیت
مصرف فراوان مواد غذایی كه باعث تقویت سیستم ایمنی میشوند، در مورد مبتلایان به سینوزیت بسیار مهم است.
اگر مشکل سینوزیت ناشی از حساسیت به ماده غذایی خاصی باشد، آن ماده غذایی خاص باید از رژیم غذایی حذف گردد.
انجام تستهای تشخیص آلرژی توسط متخصص آلرژی به تعیین مواد حساسیتزا کمک میکند.
تنظیم رژیم غذایی زیر نظر رژیمشناس به منظور اطمینان نسبت به تامین مواد مغذی ضروری از طریق مواد غذایی و نوشیدنیهای مجاز توصیه میشود.
روی و سینوزیت
غذاهای دریایی، گوشت قرمز، نانهای كامل، غلات صبحانه، مغزدانهها و دانهها تامین کننده عنصر روی هستند.
این ماده معدنی برای عملكرد صحیح سیستم ایمنی ضروری است. رژیم غذایی غنی از عنصر روی به مبارزه با عفونتهایی كه باعث سینوزیت میشوند كمك میكند.
ویتامین C و سینوزیت
توت فرنگی، گریپ فروت، مركبات، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، گلابی و سبزیهای برگی سبز حاوی مقادیر خوبی ویتامین C هستند.
این ویتامین به بلوغ سلولهای سیستم ایمنی و بهبود عملكرد آنتیبادیها كمك میكند.
همچنین این ویتامین خاصیت آنتی ویروسی و آنتی باكتریایی دارد و باعث كاهش التهاب و تقویت عملکرد سیستم ایمنی میشود.
ویتامین A و سینوزیت
هویج، سیبزمینی شیرین، اسفناج، كلم پیچ و بروكسل حاوی بتاكاروتن هستند كه در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند.
كمبود ویتامین A میتواند باعث تغییراتی در سلولهای پوششی مجاری تنفسی گردد که این امر احتمال ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
ویتامین A در جگر، شیر و پنیر پرچرب، زرده تخممرغ و کره و همچنین در ماهی روغنی از جمله ماهی کولی، خال مخالی و آزاد قرمز یافت میشود.
کلسیم و سینوزیت
دانه سویا، توفو و دانه كنجد، دانههای آفتابگردان، بادامزمینی و شیر سویای غنی شده دارای کلسیم هستند.
این مواد غذایی غیر لبنی جایگزین مناسبی برای افرادی كه به شیر حساسیت دارند، محسوب میشوند.
اسیدهای چرب امگاتری و سینوزیت
ماهی خال مخالی، ساردین، ماهی آزاد، كپور، كیلكا و مغزدانهها و دانهها حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند كه به كاهش التهاب مرتبط با سینوس كمك میكند.
مواد غذایی كه باید در سینوزیت پرهیز شوند
حساسیتهای غذایی میتوانند باعث سینوزیت شوند.
در صورت مشکوک بودن نسبت به حساسیت غذایی با انجام تست حساسیت میتوان ماده غذایی حساسیتزا را شناسایی نمود.
شیر و فرآوردههای لبنی مثل ماست و پنیر باعث سینوزیت میشوند. در این موارد حذف این مواد غذایی توصیه میشود.
در یک رژیم بدون شیر تمام مشتقات شیر از جمله کره، خامه، بستنی و مواد غذایی كه در تهیه آنها به نوعی از شیر استفاده میشود مانند پوره، غلات صبحانه، دسرها، كیكها، شكلات شیری و سوپهای حاوی شیر باید به کلی از برنامه غذایی حذف شوند.
سایر اقدامات
نوشیدنیهای داغ باعث جاری شدن موكوس و كاهش احتقان و فشار سینوسها میشوند.
دریافت مكمل 1000 میلی گرم ویتامین C در روز باعث تقویت سیستم ایمنی میشود.
دوری از محیطهای آلوده و پردود، چون باعث تشدید سینوزیت میشوند، توصیه میگردد.