دکتر لادن گیاهی؛ متخصص تغذیه
بازگشت مقادیر كم اسید در بسیاری از موارد طبیعی و بدون خطر است زیرا بزاق مجرای دهان و مری میتواند آن را سریعا شسته و به معده بازگرداند.
اما اگر مقدار زیادی اسید به مدت طولانی به سمت مری باز گردد میتواند باعث سوزش شدیدی شود و بر احساس لذت از غذا خوردن اثر مخربی داشته باشد.
این امر میتواند باعث التهاب، خونریزی، تنگ شدن مری، آنمی و در برخی موارد سرطان شود.
علائم سوزش معده
سوزش معده معمولا به صورت سوزش در ناحیه قفسه سینه و قسمت فوقانی شكم احساس میشود.
از آنجایی كه این بیماری با تولید زیاد اسید معده همراه است میتواند باعث درد زیادی گردد.
دیواره معده با ترشح اسید كلریدیك به هضم و همچنین از بین رفتن میكروبهایی كه از راه غذا وارد بدن میشوند كمك میكند.
دیواره معده با پوشش مخاطی ضخیمی در برابر این اسید محافظت میشود. اما از آنجایی كه در دهان و گلو چنین پوششی وجود ندارد رفلاكس باعث ایجاد درد شدیدی خواهد شد.
با رسیدن به دهان باعث ایجاد طعم اسیدی نامطلوبی نیز خواهد شد.
درمانهای رایج سوزش معده
معمولا افراد از داروهای آنتیاسید بدون نسخه برای درمان علائم سوزش استفاده میكنند.
این داروها غالبا حاوی سدیم، آلومینیوم، كلسیم و منیزیم هستند.
باید توجه داشت كه استفاده طولانی از آنتیاسیدها باعث بر هم خوردن تعادل مواد معدنی میشود.
مواد غذایی مفید برای سوزش معده
پروتئین و سوزش معده
گوشت بدون چربی، ماهی، ماكیان و فرآوردههای لبنی كم چرب منبع غنی پروتئین هستند كه باعث تقویت تونیسیته اسفنكتر بین مری و معده میشوند.
استفاده از منابع پروتئین كم چرب در تمام وعدههای غذاهایی به حفظ تونسیته این اسفنكتر كمك میكند.
فیبر و سوزش معده
غلات سبوسدار، نانهای كامل و برنج قهوهای منابع غنی فیبر نامحلول هستند. این نوع فیبر باعث حجیم شدن مدفوع و پیشگیری از یبوست میشود.
افزایش حجم مدفوع باعث خروج سریعتر مدفوع میشود و این امر از فشار به اسفنكتر معده میكاهد.
به هنگام افزایش غلات سبوسدار افزایش مصرف مایعات به 6 تا 8 لیوان آب در روز برای تشكیل مدفوع نرم ضروری است.
افزایش مصرف فیبر بدون افزایش مایعات باعث تشدید یبوست و دفع مدفوع سخت میشود.
مواد غذایی كه باید در سوزش معده پرهیز شوند
غذاهای ممنوعه در سوزش معده
غذاهای سرخ شده، گوشتهای چرب، كیكها، بیسكویت، مارگارین، كره، روغن و خامه باعث ضعیف شدن اسفنكتر معده میشوند.
نعناع و سوزش معده
چای نعنا یا آب نبات نعنایی و آدامس نعنایی باعث شل شدن عضلات صاف در اسفنكتر معده میشوند و رفلاكس را تشدید میكنند.
کافئین و سوزش معده
چای، قهوه و نوشابه حاوی كافئین هستند و تولید اسید را تقویت و عمل اسفنكتر معده را تضعیف میكنند.
شکلات و سوزش معده
شكلات حاوی متیل گزانتین است و مانند كافئین باعث شل شدن اسفنكتر معده میشود به همین جهت افرادی كه رفلاكس شدید دارند باید از مصرف شكلات و كولا حتی بعد از غذا پرهیز كنند.
میوه و آبمیوهها
در موارد سوزش معده مزمن، که پوشش مری آسیب دیده میتواند باعث تحریک مجرا شود.
پیاز و سیر
این دو میتوانند اثرات متفاوتی بر تونسیته اسنفكتر معده داشته باشند.
سایر اقدامات
الكل باعث ضعیف شدن اسفنكتر معده و افزایش سوزش معده میشود.
بهتر است از مصرف وعدههای غذایی پر حجم به ویژه در دوره بارداری پرهیز شود.
در حقیقت در دوره بارداری فشار جنین به معده باعث تشدید رفلاكس و بازگشت اسید به مری میشود.
اضافه وزن نیز باعث فشار معده به سمت بالا و بازگشت محتویات معده به مری میشود.
آهسته خوردن غذا و ترجیحا در محیط دور از استرس بسیار مهم است.
دولا شدن یا خوابیدن روی شكم بعد از صرف غذا باعث تشدید رفلاكس میشود.