نان مورد استفاده روزانه از انواع سبوسدار مانند سنگک انتخاب شود.
به جای انواع نوشابه گازدار که به علت قند زیاد (هر بطری حاوی 300 میلیلیتر نوشابه در حدود 28 گرم قند دارد) موجبات چاقی را فراهم میکند، مصرف نوشیدنیهای سالمتر مانند دوغ پاستوریزه و کم نمک (ترجیحا بدون گاز)، آب بهداشتی و یا ماءالشعیر توصیه میشود.
نوشابههای گازدار به علت داشتن مقادیر زیاد فسفات، جذب کلسیم توسط بدن را مختل نموده و بدین طریق موجب کمبود کلسیم و نهایتا پوکی استخوان میشوند. در حال حاضر، بررسیهای مصرف غذایی در کشور حاکی از آن است که 40 درصد افراد جامعه با کمبود دریافت کلسیم مواجهاند و کاهش دانسیته استخوانی و پوکی استخوان از مشکلات بهداشتی تغذیهای مطرح در کشور به شمار میرود.
با توجه به آخرین توصیه سازمان جهانی بهداشت در زمینه کاهش مصرف نمک به کمتر از 5 گرم در روز، توصیه میشود از حداقل مقدار نمک در طبخ غذا استفاده شود و نمک مورد استفاده یددار و تصفیه شده باشد و به شرایط صحیح نگهداری نمک یددار برای حفظ ید آن (ظروف در بسته، پوشش رنگی و غیر قابل نفوذ نسبت به نور) و همچنین تاریخ مصرف توجه شود.
مصرف ماهی به علت نقش آن در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی حداقل دو بار در هفته توصیه میشود. نحوه صحیح طبخ ماهی به شکل کمروغن و کمسرخ شده حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد. در صورت امکان ماهی به شکل بخارپز، کبابی و یا داخل فر همراه با سبزیهای تازه و معطر طبخ شود.
با توجه اینکه ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن باید از سبزیها و میوهها تامین شوند، به مصرف سبزی و صیفی تازه مثل گوجهفرنگی، فلفل سبز دلمهای، کاهو و کلم به صورت سالاد و یا در کنار غذا و سبزی و صیفی پخته (مانند هویج، چغندر، کلم، گل کلم، کدو، لوبیا سبز، نخود فرنگی و...) باید تاكید شود.
در هنگام سرو سبزی خام و سالاد، شستشو و ضدعفونی كردن آنها برای پیشگیری از آلودگیهای انگلی باید مورد تاکید قرار گیرد.
سرو یک نوع میوه مناسب با فصل همراه غذا، بخشی از ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین میکند.
با توجه به روند رو به گسترش بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی و انواع سرطانها که مستقیما در ارتباط با مقدار و نوع چربی مصرفی میباشند، از قرار دادن کره حیوانی و گیاهی در کنار غذاها مثلا چلوکباب و یا جوجهکباب همراه با برنج خودداری شود (در صورت تمایل، افراد میتوانند از مسؤول رستوران درخواست نمایند).
استفاده از سس مایونز همراه با سالاد به علت مقدار زیاد چربی آن توصیه نمیشود. بهجای آن میتوان از آبلیمو، سرکه، آبنارنج، روغن زیتون و سبزیهای معطر برای سالاد استفاده کرد.
غذا به صورت نیمپرس نیز در رستورانها و سلف سرویسها ارائه شود تا افرادی که اضافه وزن دارند در صورت تمایل بتوانند از آن استفاده کنند.
سبزیها را میتوان در کنار غذاها میل نمود. به عنوان مثال سرو غذاهایی مانند باقلاپلو، کلمپلو، سبزیپلو، ماست و خیار، ماست و سبزی به منظور افزایش مصرف سبزیها در برنامه غذایی توصیه میشود.
به منظور پیشگیری از اسراف و به هدر رفتن باقیمانده غذا، ظروف یکبار مصرف در رستوران موجود باشد و در اختیار افراد گذاشته شود تا غذای اضافی را به منزل ببرند.
در صورت امکان منوی غذا در هر وعده متنوع باشد تا افراد بتوانند بسته به نیازهای غذایی و سلیقه، غذای مناسب و مورد نظر خود را انتخاب کنند.
برای خواندن بخش اول- اقدامات مفید تغذیهای در مراكز عمومی- اینجا کلیک کنید.