درمان افت قند خون
درمان مناسب، مصرف كربوهیدراتهای ساده و با جذب سریع است كه به سرعت تبدیل به قند شده و جذب خون میگردند.
به عبارت دیگر، میتوان برای درمان اولیه در فرد هوشیار مراحل زیر را بکار برد
1- مصرف 10 تا 20 گرم کربوهیدرات ساده نظیر چند حبه قند، آب پرتقال یا آب سیب
2- صبر کردن به مدت 15 دقیقه و اندازه گیری مجدد قند خون
3- اگر قند خون هنوز زیر 70 میلیگرم بر دسیلیتر باشد و علائم هیپوگلیسمی مرتفع نشده باشد، باید 15 گرم دیگر کربوهیدرات مصرف نمود و این کار را ادامه داد تا قند خون تان طبیعی گردد. هرگز نباید اجازه داد تا قند خون برای مدتی طولانی پایین بماند.
4- هنگامیکه سطح قندخون به 70 ≤ رسید، میتوان یک لیوان شیرکمچربی و نصف یک ساندویچ را مصرف نمود.
منابع غذایی تامین کننده 15 گرم کربوهیدرات عبارتند از
نصف لیوان آب سیب و یا آب پرتقال، سه چهارم لیوان شربت زنجبیل، نصف لیوان نوشابه، یک قاشق غذاخوری شکر یا عسل، نصف لیوان ژلاتین معمولی، 2 قاشق غذا خوری کشمش، 5 عدد آب نبات سفت.
مصرف شكلات یا بیسكویت مناسب نیست، چون این غذاها حاوی چربی فراوان هستند كه باعث دیر جذب شدن قند موجود در آنها میشود.
هنگام هیپوگلیسمی در مصرف غذاهای شیرین باید اعتدال رعایت شود، زیرا مصرف بیش از حد و پشت سرهم این غذاها باعث بالا رفتن قند خون میشود.
در هیپوگلیسمیشدید هنگامیکه بیمار قادر به بلعیدن نمیباشد تجویز گلوکاگن یا گلوکز وریدی ضروری است.
گاهی بیماران هوشیار نیستند. در این مواقع تزریق آمپولهای گلوکاگون به خصوص در مورد بیمارانی که انسولین تزریق میکنند ضروری است. تزریق گلوکاگون زیرپوستی است و معمولا یکبار تزریق برای برگرداندن بیمار به وضعیت عادی کافی است، اما اگر به هر دلیلی گلوکاگون موجود نباشد لازم است سرمهای تغلیظشده قندی (50 درصد) در اورژانس یا مراکز درمانی تزریق شود.
بیماری که میخواهد ورزش کند، حتما باید صبحانه یا ناهار خورده باشد و قبل از ورزش یک میانوعده مختصر مانند یک عدد سیب یا یک لیوان شیر میل کند و در طول ورزش هر یک ساعت از این موادغذایی استفاده کند.
به بیمارانی که تصمیم دارند ورزش کنند توصیه میشود که روز قبل میانوعده عصر یا آخر شبشان را بیشتر کنند و هنگام ورزش دوز انسولین یا قرص را با نظر پزشک کاهش دهند، زیرا در فعالیت بدنی زیاد افت قندخون در بیمارانی که دارو یا انسولین مصرف میکنند، بیشتر است.
بیماران دیابتی باید در هر شرایطی حتی اگر در سفر باشند دارویشان را به موقع استفاده کنند و نکته مهم دیگر اینکه همیشه باید با خود میانوعده همراه داشته باشند. میانوعده شامل ساندویچهای کوچک، سیب یا هر مادهغذایی است که اگر سر ساعت به غذا دسترسی نداشتند از آنها استفاده کنند.
سوپ ترهفرنگی و پنیر
مواد لازم برای 4 تا 6 نفر
تره فرنگی 4 ساقه 20 كیلوكالری
روغن زیتون 2 قاشق غذاخوری 270 كیلوكالری
آبگوشت تازه 1 لیتر 200 كیلوكالری
کرفس خرد كرده 3 ساقه 7 كیلوكالری
هویج خرد كرده 3 عدد 30 كیلوكالری
لوبیا سبز پخته 200 گرم 45 كیلوكالری
نمک و فلفل به میزان لازم 0 كیلوكالری
پیاز خرد كرده 1 قاشق غذاخوری 5 كیلوكالری
جعفری خرد كرده 4 قاشق غذاخوری 20 كیلوكالری
روش تهیه
تره فرنگی را در روغن زیتون و 2 قاشق غذاخوری از آب گوشت تفت دهید.
وقتی که نرم شد، کرفس، هویج، لوبیا سبز و نصف پیمانه آب گوشت را به آن اضافه کنید و بگذارید 5 تا10 دقیقه بجوشد.
سپس باقیمانده آب گوشت را بیفزایید و نمک و فلفل را اضافه کنید. حالا سوپ را در كاسه دستگاه غذاساز بریزید و پوره كنید.
پس از آماده شدن، سوپ را در کاسه ای کشیده و آن را با پیاز و جعفری تزئین نمایید.
یادآوری
دقت داشته باشید كه باید از قسمت سفید تره فرنگی استفاده كنید.
برای خواندن بخش اول - افت قند خون و درمان آن - اینجا کلیک کنید.