Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 03:09

22
شهریور
سلامت روده‌‌ها در طب سنتی- اسلامی (1)

سلامت روده‌‌ها در طب سنتی- اسلامی (1)

امروزه اکثر مردم از سوءهاضمه رنج می‌برند و این بدان معنا است که بخش زیادی از غذاهای مصرفی بدرستی هضم و جذب نمی‌شوند. در اینجا با راه‌های درمان سنتی سوء‌هاضمه آشنا می‌شوید.

فرجاد عباسی، کارشناس ارشد طب سنتی- اسلامی، محقق و مدرس طب سنتی- اسلامی و عضو انجمن حجامت ایران

 

از نظر طب سنتی-اسلامی غذای مصرفی در سه مرحله هضم می‌‌شود و به عبارت دقیق‌تر، یک سوم هضم غذا در دهان، یک سوم دیگر در معده و بقیه هضم به کمک روده و کبد انجام می‌‌گیرد.

اکثر افراد به علت کم جویدن یا بد جویدن در مرحله اول هضم می‌‌لنگند.

لذا غذایی که بخوبی جویده نشده و بطور کامل با بزاق دهان ترکیب نگردیده، راهی معده می‌‌شود و فشار زیادی برای هضم برخی مواد به معده تحمیل می‌‌شود و دست آخر برخی از مواد گیاهی کم جویده شده، بدون تغییر شکل وارد روده کوچک می‌‌گردند و در نتیجه بی آنکه مواد مفید موجود در آنها هضم شوند، از روده بزرگ دفع می‌‌گردند.

بنابراین قبل از هرچیز باید برای غذا خوردن وقت گذاشت و غذا را بخوبی جوید.

مسئله دیگری که ایرانیان با وجود تأکید اکید احادیث طبی، مورد توجه قرار نمی‌دهند، خوردن مقدار کمی نمک دریا یا معدن قبل و بعد از غذا و یا در صورت ناسازگاری مزاجی، خوردن نصف قاشق سرکه طبیعی قبل و بعد از وعده‌‌های اصلی غذایی می‌‌باشد.

باید در نظر داشت که کمبود املاح و مواد معدنی، بخصوص کمبود مس، آهن، منگنز، منیزیم، سدیم و پتاسیم موجب سوءهاضمه می‌‌گردد.

لذا توصیه می‌‌گردد که بجای نمک‌های تصفیه شده که فقط حاوی سدیم هستند، از نمک دریا یا معدن که طیف وسیعی از املاح دارند استفاده شود. و برای رفع کمبود مس بهتر است که هفته ای دو مرتبه قاشق مسی بدون لعاب را درخورشت در حال پخت قرار داد.

استفاده گهگاه از ظروف چدنی نیز برای برطرف شدن کمبود آهن توصیه می‌‌گردد. (البته باید در نظر داشت که ظروف چدنی، باید بدون روکش و بی لعاب باشند و آهن‌ربا به آنها بچسبد، در غیر اینصورت تقلبی و مضر می‌‌باشند). 

رایج‌ترین عادات بد غذایی

1- معمولا هر غذایی تازه‌اش بهتر از مانده‌اش است بجز پنیر. البته منظور این نیست که پنیرهای تازه موجود در بازار را باید مدتی نگه داشت تا مانده شود بلکه منظور این است که کارخانجات پنیر‌سازی می‌‌بایست چندین هفته برای ساختن پنیر واقعی وقت صرف کنند.

در واقع پنیرهایی موسوم به پنیر استیلتون یا کپکی، نمونه‌ایی از پنیر کهنه و مانده هستند که گرم و زود هضم بوده و خوردن کمی از آن بعد از غذا به عنوان دسر به هضم غذا کمک فراوانی می‌‌کند و در ضمن اگر قبل از غذا خورده شود، اشتهای فرد افزایش می‌‌یابد.

اما متأسفانه پنیر تازه که به وفور در کشور تولید و مصرف می‌‌شود، سرد و دیر هضم می‌‌باشد و اشتها به غذا را کم می‌‌کند. باید دانست که مصرف پنیر تازه بدون مصلحات گرم، در برخی افراد باعث ایجاد قولنج بسیار شدید و انسداد روده می‌‌شود.

البته اگر به همراه پنیرتازه، یک قاشق عسل یا ادویجات گرم خورده شود از اثرات منفی این نوع پنیر کاسته می‌‌شود. در ضمن بعد از مصرف پنیر تازه نباید غذاهای  دیگری خصوصا غذاهای ترش و میوه‌‌های تر تناول شود مگر آنکه اشتهای واقعی احساس شود.

2- از دیگر عادات غذایی که باید برچیده شود، مصرف همزمان سرکه با سفیده تخم‌مرغ است. باید دانست که سس مایونز از  ترکیب سرکه و سفیده تخم مرغ درست می‌‌شود و در نتیجه خوردن سس مایونز، سلامت روده‌‌ها را تهدید می‌‌کند.

3- از نوشیدن آب از نیم ساعت قبل از غذا، حین غذا و تا یک ساعت بعد از خوردن آخرین لقمه غذا باید پرهیز نمود. البته در صورت شدت عطش بعد از غذا می‌‌توان یک تا دو جرعه آب خنک مصرف نمود.

4- هیچ نوع گوشتی نباید همزمان با گوشت دیگر مصرف شود.

5- مصرف همزمان ماست، پنیر و شیر برای دستگاه گوارش مضر می‌‌باشد.

6- نباید غذاها و میوه‌هایی که طبع سرد دارند همزمان میل نمود، چرا که در کوتاه مدت یا درازمدت، دستگاه گوارش ضعیف گشته و ممکن است اسپاسم‌‌های دردناک روده‌ایی ایجاد شود.

7- مصرف همزمان تخم مرغ و ماهی بسیار زیان بخش می‌‌باشد.

8- مصرف لبنیات بدون مصلحات نه تنها برای روده‌‌ها بلکه برای اعصاب هم مضر هستند.

9- نباید در یک نفس و دفعتا آب نوشید بلکه می‌‌بایست جرعه جرعه آب نوشید تا به دستگاه گوارش شک وارد نشود.

10- مصرف همزمان آب با هندوانه یا آب با انگور به روده‌‌ها فشار می‌‌آورد. لذا باید نیم ساعت بین مصرف آنها فاصله انداخت...

 

 

برای خواندن بخش دوم -سلامت روده‌‌ها در طب سنتی- اسلامی- اینجا کلیک کنید.

 

برچسب ها: طب سنتی، عادات غذایی، سوء هاضمه، طب اسلامی، سلامت گوارش، احادیث طبی، سلامت روده و طب سنتی تعداد بازديد: 1384 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز