دكتر سید مهدی میرغضنفری؛ پزشك و دكترای تخصصی فیزیولوژی
دانهها عبارتند از: نخود، لوبیا، باقالی، عدس و ماش؛ یعنی خانواده حبوبات و نكاتی پیرامون آنها. بهطور كلی دانههای مغذی مثل گندم، برنج و جو جزء غذاهای اصلی انسان هستند.
از دیدگاه طب سنتی هر چیز قابل خوردنی غذای اصلی انسان نیست، آن چیزی غذا به حساب میآید كه منجر به رشد و نمو بدن و جایگزینی سلولهای فرسوده شود و اصلیترین آنها هم همین دانههای مغذی هستند. بعد از آن انواع گوشتها هستند و در اولویت بعدی چند نوع میوه كه جزء غذای انسان به حساب میآیند (انجیر و انگور).
البته آیات و روایات نیز تایید كردهاند كه غذای انسان در درجه اول گیاه و این دانههای مغذی است و در درجه بعد غذاهای حیوانی شامل گوشت و... . در ابتدا چند نكته درمورد نخود و طبق معمول احادیثی كه راجعبه به آن وجود دارد بیان میشود.
احادیثی درباب اهمیت نخود
درحدیثی از امام صادق(ع) و امام رضا (ع) درباره نخود آمده است كه فرمودند: «نخود برای درد كمر سودمند است». در كتاب كافی نیز كه از نظر حدیث معتبر است یك حدیث از امام كاظم(ع) آمده است كه ایشان پیش و پس از غذا نخود پخته گاهی میل میكردند.
نخود در طب سنتی
نخود از بهترین حبوبات از دیدگاه طب سنتی است و بهترین نوع آن این است كه سفید، بزرگ و نسبتا تازه باشد. طبع نخود گرم و خشك است، البته نخودهای تازه كه سبز هستند گرم و مرطوب هستند. نخود غذاییت زیادی دارد مخصوصا برای افرادی كه میخواهند چاق شوند یا درحال رشد هستند یا به دلیلی ضعیف شدهاند یا مریض شده و الان رو به بهبودی و در دوره نقاهت هستند.
تولید خون صالح با نخود
برای این افراد بسیار مفید و مورد توصیه است. نخود خون اصطلاحا صالح تولید میكند؛ یعنی پس از خورده شدن، وقتی در بدن روی آن عملیات هضم صورت میگیرد، خونی كه بر اثر خوردن نخود تولید میشود دارای كیفیت بسیار خوبی است و تناسب اجزای خون را بهم نمیزند و بنابراین برای اكثر قریب به اتفاق انسانها غذای بسیار مفیدی است و مزاج آنها را بهم نمیزند. مثلا مزاج را به گرمی زیاد یا سردی زیاد نمیبرد و شخص را مریض نمیكند.
فواید مصرف نخود
اشتها آور هم هست. شاید یكی از دلایلی كه فرموده اندقبل از غذا نخود پخته میل شود به همین دلیل باشد. تقویت كننده بدن و حرارت غریزی بدن است. حرارت غریزی آن حرارت درونی و ذاتی بدن است كه از بدو تولد و خلقت شخص با او هست و عامل حیاتش میباشد و باید با غذاهای مفید بطور مرتب جایگزین و تقویت شود.
نرم كننده شكم است. بنابراین برای كسانی كه یبوست دارند چیز بسیار خوبی است و یكجور ملین است. همچنین برای تقویت ریه، خشكی ریه و گرفتگی صدا نیز موردبسیار مفیدی است، به طوری كه یكی از طرق مصرفش به این صورت است كه نخود را بپزند و با شیر استفاده كنند.
البته قبل از مصرف باید نفخ آن گرفته شود.نخود برای تقویت میل جنسی نیز بسیار مورد توصیه است. نخود به سه دلیل برای تقویت توان جنسی مفید است؛ یكی اینكه ایجاد حرارت میكند چون مزاجش گرم است و بنابراین میل جنسی را افزایش میدهد مخصوصا در سرد مزاجان.
دیگر اینكه غذاییت زیادی دارد و بنابراین تولید مایع جنسی كه حاوی سلولهای جنسی است را زیاد میكند و سوم اینكه تولیدكننده گاز و اصطلاحا ریح است كه به همین دلیل نفاخ هم هست. گازی كه نخود در بدن ایجاد میكند باعث ایجاد حالت نعوذ در آلات تناسلی و موفقیتآمیز بودن نزدیكی میشود.
نخود را گاهی به صورت برشته و تفت داده شده استفاده میكنند كه درحالتی كه هنوز سرد نشده باشد برای بعضی از انواع بواسیر (هموروئید: بیرون زدگی عروق و مخاط مقعدی) خوب است. گفته شده كه نخود با گوشت بهتر پخته میشود و این حكمت استفاده از نخود یكی از دلایلی است كه غذایی به نام آبگوشت هست و اكثر انسانها هم دوست دارند و جزء غذاهای سنتی ایران است.
حكمتهای زیادی در این غذا هست و برای اكثر انسانها هم خوب است مگر افرادی كه خیلی چاق باشند. در اینجا لازم به ذكر است كه اكثر غذاهای سنتی ایران دارای حكمتها و نكات مفید طبی هستند مثلا در مورد آبگوشت؛ گوشت به اضافه نخود بهتر پخته میشود، گاها پودر زیره داخل آبگوشت میریزند كه نفخ نخود را میگیرد و همچنین در طب سنتی گفته شده كه همراه آبگوشت یا پس از آن قدری ترشی میل شود زیرا ترشی، چربی و حرارت مزاجی آبگوشت رامقداری كم و تعدیل میكند؛ بنابراین هضم آبگوشت را هم بهتر میكند...
برای خواندن بخش دوم- حبوبات در طب سنتی- اینجا کلیک کنید.