Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
پنجشنبه 1 آذر 1403 - 22:16

16
آبان
7 دمنوش گیاهی برای درمان سریع سردرد

7 دمنوش گیاهی برای درمان سریع سردرد

سردرد‌های تنشی، میگرنی، سینوسی و عصبی تنها برخی از انواع مختلف سردرد هستند. برای درمان سردرد بسیاری از ما از دارو‌های مسکن استفاده می‌کنیم، اما تعداد زیادی دمنوش برای تسکین سردرد در طب سنتی وجود دارد.

سردرد‌های تنشی، میگرنی، سینوسی و عصبی تنها برخی از انواع مختلف سردرد هستند. برای درمان سردرد بسیاری از ما از دارو‌های مسکن استفاده می‌کنیم، اما تعداد زیادی دمنوش برای تسکین سردرد در طب سنتی وجود دارد، استفاده از این دمنوش‌ها باعث می‌شود از عوارض دارو‌های شیمیایی در امان باشیم.

 احتمالا زمانیکه دچار سردرد می‌شوید، بلافاصله به سراغ دارو‌های مسکن می‌روید تا این درد کلافه کننده را برطرف کنید، اما در صورت زیاده‌روی در مصرف دارو‌های مسکن بدن نسبت به این دارو‌ها مقاوم شده و مصرف این دارو‌ها دیگر کارساز نیست. علاه بر این، اگرچه مسکن‌ها می‌توانند سردرد را برطرف کنند، اما مصرف هیچ دارویی بدون عارضه نیست، به ویژه اگر برای مدت طولانی و با دوز بالا از آن استفاده کنید. خوشبختانه در طب سنتی دمنوش‌های فراوانی برای سردرد وجود دارد که می‌توانند جایگزین دارو‌های شیمیایی شوند. تاثیر برخی از انواع دمنوش برای تسکین سردرد توسط تحقیقات علمی ثابت شده است. اگر شما هم تمایل دارید دمنوش‌های گیاهی را جایزگین قرص‌های مسکن کنید، با ماهمراه باشید. در ادامه هفت نوع دمنوش برای تسکین سردرد را معرفی خواهیم کرد.

 

انواع دمنوش برای تسکین سردرد

۱. دمنوش زنجبیل

زنجبیل را باز می‌کند و گردش خون را افزایش می‌دهد. خواص ضد التهابی زنجبیل به درمان سردرد کمک ‌می‌کند. این خاصیت دمنوش زنجبیل را تبدیل به یک مسکن عالی برای درمان سردرد به ویژه سردرد‌های میگرنی کرده است. علت دقیق سردرد‌های میگرنی مشخص نیست، اما ژنتیک نقش موثری در بروز این گروه از سردرد‌ها دارد. سردرد‌های میگرنی یک طرفه هستند یا در صورت دو طرفه بودن، فرد در یک سمت سر احساس درد بیشتری دارند. این سردرد‌ها ممکن است تا چند ساعت طول بکشند. نتایج برخی تحقیقات نشان می‌دهد زنجبیل در درمان سردرد‌های میگرنی همانند  قرص سوما تریپتان عمل می‌کند. براساس نتایج این تحقیقات بیماران دو ساعت بعد از مصرف سوماتریپتان یا زنجبیل سردردشان به مقدار قابل توجهی کاهش یافت. برای درمان سردرد به ویژه سردرد میگرنی کافی است دمنوش زنجبیل بنوشید.


طرز تهیه و نحوه مصرف 

  • ۳ فنجان آب را داخل قوری بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید.
  • ۴ برش کوچک از ریشه زنجبیل را کمی له کنید و آن‌ها را داخل قوری بریزید.
  • در قوری را ببندید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
  • دمنوش را از یک صافی رد کرده و همراه با عسل یا نبات میل کنید.

طریقه مصرف: مصرف روزانه دو لیوان دمنوش زنجبیل به درمان سردرد به ویژه سردرد‌های میگرنی کمک می‌کند.


موارد منع مصرف

  • زنجبیل با برخی دارو‌های دیابت تداخل دارد. بنابراین درصورتی‌که مبتلا به دیابت هستید، قبل از استفاده از این دمنوش با پزشک خود مشورت کنید.
  • زیاده روی در مصرف زنجبیل باعث  سقط جنین می‌شود، در دوران بارداری قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید و از مقدار مجاز مصرف زنجبیل مطلع شوید.

 

۲. دمنوش ریحان

سردرد‌های تنشی در اثر اضطراب و  استرس به وجود می‌آیند و ممکن است از چند دقیقه تا چند روز ادامه داشته باشند. بهترین راه برای درمان سردرد‌های تنشی کاهش استرس است. ترکیبات موجود در ریحان مانع ترشح هورمون کورتیزول شده و استرس را کاهش می‌دهند، علاوه بر این دمنوش ریحان عطر و طعم فوق العاده‌ای دارد و بسیاری از سلیقه‌ها را راضی نگه می‌دارد. در صورتی‌که در یک روز پراسترس دچار سردرد شدید، کافی است دمنوش ریحان میل کنید تا سردردتان برطرف شود.
 


شیوه تهیه دمنوش و نحوه مصرف

  • مقداری برگ ریحان را داخل یک لیوان آب جوش بریزید. این مقدار به ذائقه شما بستگی دارد، هرچه میزان ریحان بیشتر باشد تندی و عطر دمنوش بیشتر خواهد بود.
  • در لیوان را ببندید و حدود ۱۰ قیقه صبر کنید تا دم بکشد.
  • دمنوش را صاف کنید و برای طعم بهتر مقداری عسل و چند قطره روغن لیمو به آن اضافه کنید.

طریقه مصرف: نوشیدن روزانه ۲ الی ۳ لیوان دمنوش ریحان می‌تواند سردرد‌های شما را برطرف کند.


موارد منع مصرف دمنوش

  • ریحان رقیق کننده خون است و اثر دارو‌های رقیق کننده خون را افزایش می‌دهد، بنابراین از مصرف این دمنوش همزمان با مصرف داروهای رقیق کننده خون پرهیز کنید.
  • ریحان باعث کاهش قند خون می‌شود و اثر دارو‌های ضددیابت را افزایش می‌دهد، اگر از دارو‌های ضددیابت استفاده می‌کند، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
  • استراگول موجود در ریحان باعث انقباضات رحمی می‌شود، بنابراین مصرف این دمنوش در دوران بارداری توصیه نمی‌شود.


۳. دمنوش بابونه

یکی دیگر از انواع دمنوش برای تسکین سردرد، دمنوش بابونه است. بسیاری از افراد بعد از اینکه چرخه خوابشان را برهم می‌زنند دچار سردرد می‌شوند، در واقع کم خوابی یا بی خوابی نقش موثری در بروز سردرد دارد. تنظیم چرخه خواب می‌تواند سردرد را برطرف کند، اما در دنیای پراسترس امروز داشتن یک خواب آرام کار چندان آسانی نیست، مصرف دمنوش بابونه به بهبود خواب کمک کرده و می‌تواند سردرد شما را برطرف کند. دمنوش بابونه از یک گیاه دارویی با گل‌های سفید رنگ تهیه می‌شود و طبع گرم و خشکی دارد، بابونه علاوه بر اینکه کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد، دارای خاصیت ضدالتهابی و آرام بخشی است و یکی از موثرترین دمنوش‌ها برای درمان سردرد به شمار می‌آید.

 


طرز تهیه دمنوش بابونه و نحوه مصرف

  • مقداری بابونه خشک شده را داخل قوری بریزید.
  • مقداری آب جوش به آن اضافه کنید و در قوری را ببندید.
  • ۳ دقیقه صبر کنید تا دمنوش دم بکشد.
  • دمنوش را صاف کرده و برای طعم بهتر مقداری آبلیمو یا عسل به آن اضافه کنید و میل کنید.

طریقه مصرف: نوشیدن دمنوش بابونه به درمان سردرد کمک می‌کند؛ علاوه بر این می‌توانید کیسه‌های دمنوش بابونه را به طور مستقیم روی محل درد قرار دهید تا سردردتان بهبود یابد.


موارد منع مصرف بابونه

  • بابونه با دارو‌های ضدانعقاد، بنزودیازپین، وارف6ارین، سیکلوسپورین و الکل تداخل دارد.
  • مصرف بابونه در دوران بارداری و شیردهی می‌تواند باعث ایجاد آلرژی شود، بنابراین توصیه می‌شود زنان در دروان بارداری و شیردهی از مصرف این دمنوش بپرهیزند.

 

۴. دمنوش اسطوخودوس

 اسطوخدوس ر بسیاری از مناطق جهان از جمله کشور ما به صورت خودرو رشد می‌کند. اسطوخودوس برگ‌های بنفش رنگ سنبله مانند زیبایی دارد و رایحه آن فوق العاده است. این گیاه دارویی طبعی گرم و خشک دارد و از سرشاخه‌های برگدار و گلدار این گیاه به دلیل خاصیت دارویی که دارد در طب سنتی استفاده می‌شود. دمنوش اسطوخودوس طعم تلخ و گسی دارد، اما با کمی عسل یا نبات می‌توانید این تلخی را از بین ببرید و از خواص فوق العاده آن برخوردار شوید. رفع بی خوابی، کاهش استرس و آرام کردن ذهن تنها برخی از خواص این دمنوش هستند. نوشیدن این دمنوش به درمان انواع سردرد از جمله سردرد‌های عصبی، سینوسی، تنشی و میگرنی کمک می‌کند.
 

دستور تهیه اسطوخودوس و نحوه مصرف 

  • یک قاشق غذاخوری گل اسطوخودوس یا سرشاخه‌های گلدار این گیاه را داخل قوری بریزید.
  • مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
  • در قوری را ببندید و ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
  • دمنوش را صاف کنید و آن را همراه با عسل یا نبات میل کنید تا تلخی آن را احساس نکنید.

طریقه مصرف: نوشیدن روزانه یک تا ۲ فنجان دمنوش اسطوخودوس به درمان سردرد کمک می‌کند.

 

موارد منع مصرف دمنوش اسطوخودوس

  • مصرف این دمنوش در کوکان پسر تعادل هورمونی را برهم می‌زند و خطر ابتلا به ژنیکوماستی (رشد غیر طبیعی سینه‌ها در مردان) را افزایش می‌دهد.
  • در دوران بارداری وشیرهی از مصرف این دمنوش بپرهیزید.
  • اسطوخودوس بر سیستم عصبی تاثیر می‌گذارد و با دارو‌های بیهوشی تداخل دارد. از اینرو توصیه می‌شود حداقل دو هفته قبل از عمل‌های جراحی از مصرف این دمنوش بپرهیزید.

 

دمنوش برای تسکین سردرد - دمنوش اسطوخودوس

 

۵. دمنوش گل مینا

گل مینا گیاهی و ارتفاع آن بین ۵ تا ۲۰ سانتی متر است. این گیاه از اوایل بهار تا پاییز به صورت خودرو در برخی از شهر‌های غربی کشور رشد می‌کند. گلبرگ‌های این گیاه سفید، صورتی یا قرمز هستند. براساس طب سنتی طبع این گیاه سرد است و خواص دارویی فراوانی برای سلامتی دارد. نوشیدن دمنوش گل مینا سردرد‌های میگرنی را تسکین می‌دهد و از بروز حملات میگرنی پیشگیری می‌کند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد مصرف گل مینا روی سطح هورمون سرتونین و سایر ترکیباتی که باعث سردرد می‌شوند تاثیر می‌گذارد. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی در مغز است و با نام هورمون شادی بخش شناخته می‌شود. کمبود سروتنین باعث بروز سردرد‌های میگرنی و تنشی می‌شود.
 
 

نحوه آماده سازی دمنوش گل مینا و روش مصرف آن

  • یک قاشق غذاخوری گل مینا خشک شده را در داخل قوری بریزید.
  • ۳ لیوان آب جوش به آن اضافه کنید.
  • قوری را روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
  • دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل یا نبات میل کنید.

طریقه مصرف: برای درمان سردرد‌های میگرنی به مدت ۳ ماه، هر روز دمنوش گل مینا بنوشید. نوشیدن این دمنوش به این روش حملات میگرنی را به سه بار در ماه کاهش می‌دهد.

 

موارد منع مصرف دمنوش گل مینا

  • گل مینا باعث بروز انقباضات رحمی شده و مصرف این دمنوش در دوران بارداری ممنوع است.
  • اگر به زخم معده یا مشکلات مربوط به کیسه صفرا مبتلا هستید، در اثر مصرف این دمنوش ممکن است دچار درد‌های شکمی شوید.
  • اگر به گیاهانی مانند بابونه و جعفری حساسیت دارید، این دمنوش را با احتیاط مصرف کنید.

 

۶. دمنوش پونه

طبع پونه گرم و خشک است و  دمنوش آن یکی از تاثیرگذارترین دمنوش‌ها برای درمان سردرد به شمار می‌آید. این گیاه از خانواده نعناعیان است که عطر آن شباهت بسیاری به نعناع دارد. پونه در فصل‌های گرم سال می‌روید و بسیاری از خانواده‌های ایرانی با خواص آن از جمله درمان نفخ، سرماخوردگی، زکام و ... آشنا هستند. دمنوش پونه به دلیل خاصیت آرام‌بخشی که دارد سطح استرس را کاهش می‌دهد و درد‌های ناحیه سر و گردن و چشم را تسکین می‌بخشد.


طرز تهیه دمنوش پونه و نحوه مصرف

  • یک قاشق غذاخوری پونه تازه یا یک قاشق چایخوری پونه خشک شده را داخل قوری بریزید.
  • یک فنجان آب جوش به آن اضافه کنید و در قوری را ببندید.
  • ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دمنوش دم بکشد.
  • این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل یا نبات میل کنید.

طریقه مصرف: مصرف روزانه ۲ فنجان دمنوش پونه به درمان سردرد کمک می‌کند، فراموش نکنید زیاده روی در مصرف این دمنوش می‌تواند اثر عکس داشته باشد و باعث تشدید سردرد شود.

 

موارد منع مصرف

  • مصرف مقدار کمی پونه در دوران بارداری اشکالی ندارد، اما زیاده روی در مصرف آن باعث سقط جنین می‌شود.
  • پونه می‌تواند باعث بروز آلرژی و حساسیت شود، معمولا آلرژی به این گیاه با علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع، استفراغ، افزایش ضربان قلب، تب، لرز و اسپاسم عضلانی همراه است.

 

 

۷. دمنوش مرزنجوش

از دیگر انواع دمنوش برای تسکین سردرد به کار می‌رود می‌توان به مرزنجوش اشاره کرد. مرزنجوش عطر فوق العاده‌ای دارد و از خانواده نعناعیان است. این گیاه اثر آرام بخش دارد و گردش خون را بهبود می‌بخشد، بنابراین مصرف دمنوش این گیاه به درمان انواع سردرد به ویژه سردرد‌های سینوسی کمک می‌کند. سردرد‌های سینوسی در اثر التهاب حفره‌های سینوس در پیشانی، زیر چشم و اطراف بینی به وجود می‌آیند. سردرد‌ سینوسی معمولا با آبریزش بینی همراه است، در صورتیکه علت التهاب سینوس عفونت باشد مخاط بینی سبز رنگ است و در غیر اینصورت مخاط شفاف هستند.
 
 

طرز تهیه و نحوه مصرف

  • یک قاشق غذاخوری مرزنجوش را داخل یک قوری بریزید.
  • ۲ لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و درب قوری را ببندید.
  • قوری را روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
  • دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل، خرما یا توت میل کنید.

نحوه مصرف: نوشیدن روزانه یک الی ۲ فنجان کوچک از این دمنوش به درمان سردرد کمک می‌کند، اما زیاده روی در مصرف آن اثر عکس داشته و باعث خستگی و سردرد می‌شود.

 

موارد منع مصرف 

  • اگر به بیماری‌های کلیوی مبتلا هستید، از مصرف این دمنوش بپرهیزید.
  • درصورتی‌که در اثر مصرف این دمنوش دچار حالت تهوع، استفراغ یا اسهال شدید مصرف آن را متوقف کنید.
  • گفته می‌شود مصرف طولانی مدت مرزنجوش خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد، مصرف طولانی مدت این دمنوش توصیه نمی‌شود.
  • مصرف این دمنوش در دوران بارداری ممنوع است و احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد.
  • مصرف این دمنوش به کوکان زیر ۵ سال توصیه نمی‌شود.

 

سخن آخر

مصرف دمنوش‌های گیاهی می‌تواند به درمان انواع سردرد کمک کند، اما ممکن است طعم دمنوش‌های گیاهی با ذائقه شما سازگار نباشد. برای طعم دادن به دمنوش‌های گیاهی می‌توانید از عسل، آبلیمو و نبات استفاده کنید، اما اگر همچنان طعم این دمنوش‌ها را دوست ندارید می‌توانید از سایر روش‌های خانگی برای درمان سردرد بهره‌مند شوید. نوشیدن آب کافی،  آروماتراپی، ورزش کردن و یوگا تنها برخی از روش‌های خانگی هستند که به درمان سردرد کمک می‌کنند.
 
 
برچسب ها: سردرد، دمنوش گیاهی، درمان سردرد، دمنوش بابونه، دمنوش زنجبیل، اسطوخدوس تعداد بازديد: 679 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز