هنگامي كه استرس كار در توانايي شما براي انجام كارهاي روزانه تأثير ميگذارد، ميتوانيد با مديريت و مراقبت از سلامت جسمي و روحي آن را كاهش دهيد وقتي كه به لحاظ جسمي و روحي در شرايط خوبي باشيد، قويتر خواهيد شد و بهتر ميتوانيد با استرس مقابله كنيد. هر چقدر حال بستري داشته باشيد، بدون غرق شدن در شرايط، راحتتر ميتوانيد كنترل اوضاع را در دست بگيريد. براي مراقبت از خودتان نياز به ايجاد تغييرات اساسي در شيوه زندگي نخواهيد داشت، حتي موضوعات بسيار كوچك ميتواند انرژي شما را افزايش و كنترل امور را در اختيار شما قرار دهد. گامهاي كوچك در جهت مثبت ميتواند تغييرات بزرگي را در شيوه زندگي ايجاد كند؛ به گونهاي كه ناخودآگاه متوجه ميشويد به تدريج استرس خانه و محل كار شما هر دو رفع شده است:
فعاليت كنيد: با انجام ورزشهاي هوازي، ضربان قلب خود را افزايش دهيد، اين ورزش يكي از مؤثرترين شيوهها در افزايش انرژي، تمركز و آرامش ذهن و بدن است. براي رهايي از استرس، سعي كنيد، روزانه دستكم 30 دقيقه ورزش كنيد و اگر اين مدت برايتان زياد است، آن را به دو يا سه تايم كوتاهتر تقسيم كنيد.
اگر قندخون پايين باشد، احساس نگراني و وحشت به وجود ميآورد و اگر بيش از حد بالا باشد، موجب بيحالي ميشود. با خوردن وعدههاي غذايي كوچك ولي مكرر در طول روز ميتوانيد وضعيت قندخون خود را در حالت طبيعي و ثابت نگه داريد و از ايجاد نوسانات خلقي پيشگيري كنيد.
خواب كافي داشته باشيد: نه تنها استرس و نگراني ميتواند باعث بيخوابي شود، بلكه خود بيخوابي ميتواند استرس و اضطراب را بيشتر كند، وقتي به اندازه كافي بخوابيد، به لحاظ جسمي و روحي در حالت تعادل قرار ميگيريد و اين تعادل عامل كليدي در مقابله با استرس خواهد بود.
كاهش استرس با برنامهريزي: توانايي شما براي كنترل شرايط استرسزا به وضوح روي همكاران و مديران و رابطه شما با آنها تأثير ميگذارد. ايجاد يك برنامه متعادل در كاهش استرس بسيار اهميت دارد، برنامه خود را تجزيه و تحليل و مسئوليتها و وظايف خود را در قالب يك برنامه تنظيم كنيد. سعي كنيد ميان كار و زندگي خانوادگي و اجتماعي و مسئوليتهاي خود تعادل برقرار كنيد. از انجام ندادن وظايف روزانه و محول كردن آنها به روز بعد بپرهيزيد. آنچه را كه انجام آن خيلي الزام ندارد، در انتهاي فهرست كارهايتان قرار دهيد و در پايان روز اگر براي انجام آن فرصتي باقي نماند، آن را فراموش كنيد.
سعي كنيد صبحها زود از خواب بيدار شويد، 10 تا 15 دقيقه زودتر بيدار شدن از خواب ميتواند تفاوت بزرگي در روند كار شما ايجاد كند و استرس دير رسيدن به محل كار را كاهش دهد.
در طول كار، دقايق كوتاهي استراحت كنيد. از پشت ميز كار خود بلند شويد و قدمي بزنيد و مجدداً به ادامه كار مشغول شويد. با اين كار نه تنها از كيفيت كاري شما كم نميشود، بلكه كار را بهتر انجام خواهيد داد. براي خوردن ناهار نيز حتماً از ميز كار خود فاصله بگيريد و در بخشي جداي از ميز كار ناهار را ميل كنيد.
اگر مسئول انجام كار و يا پروژه بزرگي هستيد، آن را بخش بخش و اولويتبندي كنيد و با تمركز و مديريت هر بار قسمت كوچكي از كار را انجام دهيد و از همان ابتداي امر نگران حجم وسيع كار نباشيد.
به ياد داشته باشيد كه شما مسئول انجام تمامي كارها نيستيد، اگر اين امكان وجود دارد كه بخشي از كار را به فرد ديگري محول كنيد، حتماً اين كار را انجام دهيدتا از شر استرسهاي غيرضروري خلاص شويد.
از كارفرماي خود مهلت تجديد نظر بخواهيد. داشتن وقت بيشتر ميتواند به كاهش استرس كاري كمك كند.
كاهش استرس شغلي با بهبود هوش هيجاني:
حتي اگر در محيط مملو از استرس كار ميكنيد، با تغيير رفتار خود در محل كار و درك هوش هيجاني ميتوانيد اين استرس را كاهش دهيد. هوش هيجاني، توانايي و مديريت و استفاده از احساسات و عواطف در يك مسير مثبت و سازنده و در واقع روشي متفاوت براي مهار تنش و استرس در برقراري ارتباط و جلب نظر ساير افراد است.
هوش هيجاني در محل كار شامل موارد زير ميشود:
خودآگاهي: توانايي شناخت احساسات خود و تأثير آنها در تصميمگيري
مديريت خود: توانايي كنترل احساسات و رفتار مطابق با تغيير در محيط و شرايط
آگاهي اجتماعي: توانايي در احساس، درك و واكنش رفتارهاي ديگران در تعاملات اجتماعي
مديريت ارتباطات: توانايي براي نفوذ در ديگران و مديريت اختلافات و رفع آنها
با افزايش مهارتهاي كليدي زير ميتوانيد هوش هيجاني را افزايش و استرس محيط كار را كاهش دهيد.
گاهي شرايط خاص محيطي موجب استرس در كار ميشود، همچون دادههاي حسي، چشمي، صدا، بو، لمس و اين دادههاي حسي در افراد مختلف واكنشهاي متفاوتي ايجاد ميكند و بهترين روش براي از بين بردن آنها شناسايي و كاهش آنها است. تا آنجا كه امكان دارد، در محيطي آرام و با آرامش كار كنيد.
به عواطف و احساسات داخلي خود توجه نشان دهيد و آنها را ناديده نگيريد. لحظه لحظه احساسات شما بر نوع عملكرد و ارتباط شما با ديگران تأثير ميگذارد. اگر از نيازها و احساسات خود غافل شويد، نميتوانيد با ديگران ارتباط مؤثر برقرار كنيد.
استفاده از نشانههاي غيركلامي مؤثر تا 95 الي 98 درصد در فرآيند ارتباطات مؤثر هستند. برخي مواقع آنچه ميگوييم نسبت به سيگنالهاي غير شفاهي همچون تماس چشم، تن صدا، حالت بدن، حركات و لمس، حتي تأثير كمتري خواهد داشت. پيامهاي غيرشفاهي ميتوانند ايجاد علاقه و اعتماد كنند و يا بالعكس موجب سردرگمي، بياعتمادي و استرس شوند. شما نيز بايد در مورد نشانههاي غيركلامي ديگران حساس باشيد و به آنها توجه و پاسخ بهموقع نشان دهيد.
خنديدن يكي از روشهاي بدون هزينه و سريعترين روش براي كاهش استرس است.
مشكلات خود را به روش مسالمتآميز و سازنده و با حفظ اعتماد و به دور از جنگ و جدال حل و فصل كنيد. اگر نتوانستيد نظر را از بين ببريد و همچنان اختلاف وجود دارد، از ادامه بحث صرفنظر
كنيد.
كاهش استرس شغلي با شكستن عادتهاي بد: همانطور كه ميآموزيد استرس كار خود را كنترل و روان خود را بهبود ببخشيد، بايد قادر باشيد كه در افكار منفي خود نيز تغيير ايجاد كنيد؛ زيرا استرس كاري با اين افكار منفي بدتر ميشوند. اگر بتوانيد اين عادات را كنار بگذاريد، راحتتر استرس برطرف ميشود.
هيچ طرح و پروژه و تصميمي كامل نيست، بنابراين از تلاش بيش از اندازه براي رسيدن و دستيابي به حدكمال هر چيزي پرهيز كنيد كه به جز استرس غيرضروري هيچ چيزي به ارمغان نخواهد آورد. اگر اهداف شما غيرواقعي باشد، خيلي زود از تلاش براي
كسب آنها خسته خواهيد شد و طرح شما با شكست مواجه خواهد شد.
اگر هميشه دير از خواب بيدار ميشويد، ساعت خود را جلو بكشيد و كمي وقت اضافي براي خودتان در نظر بگيريد. وسايل غيرضروري روي ميز كارتان را خلوت كنيد كه هيچ خاصيتي به جز ايجاد استرس اضافي در پي نخواهند داشت. تفكرات منفي را از خود دور و سعي كنيد به كار و همكاران خود با ديد مثبت نگاه كنيد.
سعي كنيد چيزهاي غيرقابل كنترل را كنترل كنيد. بسياري از چيزها در محل كار فراتر از كنترل هستند.
زماني كه احساس كرديد در محل كارتان استرس حكمفرما شده است، به خود كمي استراحت دهيد و حتي براي دقايقي كوتاه آنجا را ترك كنيد و با انجام چند حركت فيزيكي در يك مكان آرام به سرعت سعي كنيد؛ استرس را در خود كاهش دهيد.
در برخي شرايط، به سادگي با اشتراكگذاري احساسات و افكار خود با ديگران ميتوانيد استرس خود را كاهش دهيد.