تحریریه زندگی آنلاین : والسارتان دارویی برای درمان فشارخون بالا و همچنین نارسایی قلبی به کار میرود. این دارو جزو مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ABR) است برای درمان فشارخون بالا مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بهبود علائم حیاتی قلب از دیگر کاربردهای والسارتان است. مصرف این دارو با کاهش بستری شدن به دلیل نارسایی قلب همراه است. این دارو با کاهش فشارخون، از مشکلاتی همچون سکته، حملههای قلبی و مشکلات کلیوی جلوگیری میکند.
عوارض جانبی والسارتان
مصرف والسارتان همانند دیگر داروها ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. عوارض جانبی این دارو در مواقع نادر رخ میدهند، اما آشنایی با آنها به شما کمک میکند تا خطرات احتمالی جلوگیری کند. از عوارض جانبی این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:سرفه، سردرد، احساس خستگی، دلدرد و درد شکم، سرگیجه، سبکی سر
بیشتربخوانید:
لوزارتان واقعا سرطانزاست؟
از عوارض شدیدتر این دارو شامل موارد زیر است:
ضربان قلب نامنظم، از هوش رفتن، ضعف عضله، مشکلات کلیوی، مشکلات ادراری.البته این نکته شایان ذکر است که موارد بالا شامل تمام عوارض جانبی والسارتان نبوده و در صورت مشاهده علائم غیرطبیعی به پزشک خود اطلاع دهید و در صورت بروز علائم تهدید کننده سریعاً با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
واکنشهای آلرژیک به والسارتان
واکنشهای آلرژیک به والسارتان از عوارض جانبی این دارو نادر هستند اما در صورت بروز باید سریعاً مصرف دارو را قطع کرده و با اورژانس تماس بگیرید. از علائم واکنشهای آلرژیک به این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اختلال تنفسی،
قرمزی پوست
خارش
جوشهای قرمز کوچک روی پوست
تورم گلو، صورت یا زبان
کهیر
احساس گیجی شدید
علائم بالا کامل نبوده و در صورت هر علامت غیرطبیعی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی با والسارتان
گاهی ممکن است مصرف برخی از داروها همزمان با والسارتان باعث تداخل شود. این تداخلات یا اثربخشی والسارتان را کاهش میدهند و یا باعث بروز عوارض جانبی خطرناک میشوند. از جمله داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند در ادامه ذکر شدهاند:لیتیوم، بنازپریل، آلیسکرن، لیزینوپریل، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیگوکسین، کاپتوپریل، تریامترن، پرازوسین، انالاپریل، تامسولوسین، لوزارتان، اسپیرنولاکتون.
به دلیل اینکه موارد بالا کامل نیستند و ممکن است برخی دیگر از داروهایی که باعث اختلال با والسارتان میشوند ذکر نشدهاند، در صورتی که دارو یا داروهای خاصی مصرف میکنید، حتماً به پزشک خود قبل از مصرف اطلاع دهید.
بیش مصرفی یا اوردوز با والسارتان
در صورتی که مصرف کننده در یک بازه زمانی کوتاه دوز زیادی از والسارتان را مصرف کند، ممکن است دچار بیش مصرفی یا اوردوز با این دارو شوند. از علائم اودردوز با این دارو میتوان به علائمی همچون از هوش رفتن، سرگیجه و تغییرات در ضربان قلب اشاره کرد. البته اودوز با والسارتان شامل علائم بیشتری است و در صورتی که بیش از حد این دارو را مصرف کردید و علائم غیرطبیعی رخ داد، حتماً با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
نحوه و زمان مصرف والسارتان
میران دوز مصرفی این دارو بهشدت بیماری و مشکلات پزشکی فرد مصرف کننده بستگی دارد.
این دارو عموماً یک یا دو بار در روز مصرف میشود و میتوانید آن را با معده پر یا خالی مصرف کنید.
والسارتان و دیابت
والسارتان عموماً به افراد دیابتی برای کاهش فشارخون تجویز میشود که به دلیل بهبود مشکلات قلبی، از بستری این بیماران به دلیل حمله، سکته یا ایست قلبی و همچنین سکته مغزی جلوگیری میکند. مصرف این دارو و تلمیسارتان در مقایسه با سایر مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین بهطورکلی خطر کمتری در بستری شدن در بیمارستان به دلیل موارد ذکر شده در بیماران دیابتی دارند.
مصرف والسارتان در زمان بارداری و شیردهی
این دارو میتواند به جنین در دوره بارداری آسیب برساند، بنابراین از استفاده خودسرانه این دارو در دوران بارداری خودداری کنید، البته ممکن است پزشک شما در این دوره والسارتان را برای شما تجویز کند؛ مصرف تحت نظارت و تخت دستورالعمل پزشک مشکلی ندارد. در زمان شیردهی نیز دارو ممکن است به شیر مادر ترشح کند و برای کودک مضر باشد، قبل از مصرف حتماً با پزشک مشورت کنید. در کل دورههای بارداری و شیردهی بازههای زمانی حساسی هستند و توصیه میشود بدون دستور پزشک هرگز دارویی را خودسرانه مصرف نکنید و از خوددرمانی با داروهای مختلف جدا خودداری کنید.
والسارتان و سرطان
شایعاتی درباره این موضوع وجود دارد که این دارو و برخی دیگر از داروهای فشارخون سرطانزا هستند. در تحقیقی که توسط FDA آمریکا انجام شد، والسارتان که در چین ساخته میشد، شامل مادهای به نام NDMA بود که باعث سرطان میشود. البته آنها این نکته را ذکر کردند که به دلیل کم بودن میزان این ماده در این دارو، درصد ابتلا به سرطان بسیار ناچیز است. همچنین این سازمان هشدار داد که نباید مصرفکنندگان این دارو مصرف این دارو را بهصورت ناگهانی قطع کنند زیرا ممکن است با سکته قلبی و دیگر مشکلات قلبی همراه باشد. البته رئیس هیات مدیره انجمن قلب و عروق ایران این نکته را متذکر شده است که والسارتان در ایران استاندارد بوده و سرطانزا نیست.
در پایان والسارتان مفید یا مضر؟
داروهایی همچون والسارتان در صورتی که تحت نظارت پزشک و بهصورت منظم مصرف شوند نه تنها برای شما ضرر ندارند، بلکه برای شما مفید نیز هستند. البته به این نکته باید توجه کرد که تمام نکات ذکر شده در خبرگزاری سلامت تنها جنبه آگاهی بخشی داشته و در هر شرایطی شما باید به پزشک خود اعتماد کرده و نباید تنها به منابع آگاهی بخشی بسنده کنید.
کدام آزمایشها نیاز به «ناشتا بودن» دارد؟
یکی از سوا لاتی که معمولاً افراد هنگام انجام آزمایش میپرسند این است که برای کدام آزمایشهای خون باید ناشتا باشند و چند ساعت ناشتایی کافی است؟ و یا اینکه میتوانند آب بنوشند یا خیر؟.
ناشتایی به معنای پرهیز از خوردن غذا و مواد حاوی انرژی به مدت ۱۲-۱۰ ساعت است، اما برخی آزمایشها نیاز به ناشتایی بیشتر یا کمتر از ۱۲ ساعت دارند، ضمن اینکه برای سنجش و پاسخ دقیقتر نمونهها باید موارد دیگری نیز رعایت شود.
انجمن دیابت ایران پاسخ به این سؤال که کدام آزمایش نیاز به ناشتا بودن دارد؟ را اینگونه شرح میدهد:
FBC: قند خون ناشتا، لازم است ۸ تا ۱۰ ساعت قبل از این آزمایش چیزی میل نشود و ناشتا بود.
hpp 2: قند دو ساعت بعد از غذا، که دو ساعت بعد از خوردن اولین لقمه غذا اندازهگیری میشود.
HbA۱C: این آزمایش، متوسط قند خون سهماهه را نشان میدهد. بنابراین هر سه ماه یکبار اندازهگیری میشود. نیاز به ناشتا بودن ندارد اما ترجیحاً دو ساعت قبل از آزمایش، خوراکی میل نشود! قابلذکر است که HbA۱C توسط پزشک ایرانی ساموئل رهبر، پزشک ایرانی در سال ۱۳۴۸ کشف شد و انقلابی در کنترل و درمان دیابت به وجود آورد.
CBC: نشاندهنده سلولهای خونی هستند که از روی نتیجه آن میتوان به کمخونی، غلظتخون، عفونت و... پی برد. از آنجا که در تفسیر درست HbA۱C، هرگونه تغییر در گلبولهای قرمز خون ممکن است، مؤثر باشد، بنابراین هر سه ماه یکبار همراه HbA۱C اندازهگیری میشود. این آزمایش نیاز به ناشتا بودن ندارد.
Urea,cr: اوره و کراتین، عملکرد کلیهها را نشان میدهند. در شرایط عادی، سالی یکبار اندازهگیری میشوند و نیازی به ناشتا بودن ندارند.
AST,ALT,ALP: آنزیمهای کبدی و مجاری صفراوی هستند، که بالا رفتنشان ممکن است نشان از آسیب کبدی باشد. معمولاً حداقل سالی یکبار اندازهگیری میشوند. نیاز به ناشتا بودن ندارند اما برای ALP (الکالاین فسفاتاز) بهتر است ناشتا باشید. بسیاری از داروها، دفع کبدی دارند، بنابراین یکی از شروط و یا ادامه مصرف این داروها، طبیعی بودن نتایج آنزیمهای ذکر شده است.
TSH: عملکرد تیروئید از عوامل بسیار مؤثر در کنترل قندخون است. موارد بسیاری دیده شده که کمکاری تیروئید، علت عدم موفقیت در درمان دیابت بوده، اما از دید درمانگر و دیابتی دور مانده است. بنابراین با انجام تست TSH، افراد از نظر بیماریهای تیروئید غربالگری میشوند و در صورت مختل بودن نتیجه، پزشک آزمایشهای تکمیلی مانند, Anti TPO, T۴ T۳ درخواست میکند. این آزمایشها مانند آزمایش TSHهیچکدام نیاز به ناشتا بودن ندارد.
LDL,HDL، کلسترول و تریگلیسرید: بالا بودن چربیهای خون خطر بروز بیماریهای مهمی از جمله بیماریهای قلبی _عروقی، سکته مغزی، کبد چرب و... به همین دلیل لازم است افراد دیابتی سالانه چربیهای خون را اندازهگیری کنند. برای آزمایش چربیهای خون لازم است حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش، ناشتا باشید البته آب بلامانع است.
U/A (آنالیز ادرار): این آزمایش، کلید تشخیص بسیاری از اختلالها از جمله عملکرد کلیهها، عفونت ادراری، سنگ کلیه، دفع پروتئین و... است. اگرچه انجام آن نیاز به ناشتا بودن ندارد اما بهتر است نمونه اول صبح اندازهگیری شود.
U/C: کشت ادرار، گاهی برای تشخیص قطعی عفونت و انتخاب آنتیبیوتیک مناسب، این آزمایش درخواست میشود. بهترین نمونه کشت ادرار و آنالیز ادرار، نمونه وسط ادرار است، یعنی ظرف آزمایش ادرار کمی بعد از شروع ادرار پرکنید. همچنین نیاز به ناشتا بودن ندارد.