سعید قنادی محمدی - کارشناس ارشد تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : در مطالب قبل، به تفصیل در مورد نیاز به منیزیم و مواد غذایی حاوی این ماده معدنی ارزشمند صحبت کردم. همچنین در مورد نقش مکملیاری منیزیم در پیشگیری یا کاهش شدت برخی بیماریها نکاتی را ذکر کردم؛ مانند تأثیر غیرقابلانکار و مهم منیزیم در سه بیماری میگرن، افسردگی و عفونت مجاری تنفسی ناشی از COVID-19. در این بخش از مقاله نیز به چند سؤال دیگر، بر اساس جدیدترین مطالعات معتبر صورت گرفته، به طور کامل و شفاف پاسخ خواهم داد.
آیا دیابت و کمبود منیزیم رابطهای با یکدیگر دارند؟
سطح بالای انسولین در خون افراد مبتلا به دیابت نوع 2 (دیابتی که با چاقی و اضافه وزن همراه است و در اکثر موارد در سنین بزرگسالی بروز میکند، برعکس دیابت نوع 1 که در سنین کودکی و جوانی حادث میشود) میتواند منجر به کمبود منیزیم شود.
بیشتربخوانید:
قند خون بالا، دفع ادراری منیزیم را افزایش میدهد
در مقالهای که در سال 2020 در نشریه Openheart منتشر شد، نشان داده شد که انسولین بالا قادر است از طریق افزایش دفع ادراری منیزیم منجر به کاهش منیزیم گردد. از طرف دیگر مقاومت به انسولین سبب کاهش منیزیم درون سلولی میگردد؛ به همین علت ممکن است فرد مبتلا به دیابت نوع 2 دچار کمبود منیزیم باشد، اما به علت تخلیه ذخایر سلولی منیزیم به درون خون، این کمبود تا مدتها پنهان بماند، البته کمبود منیزیم درون سلولی میتواند سبب زمینهسازی بروز اختلالات متنوعی از جمله اختلال در عملکرد سلولهای پانکراسی در ترشح انسولین، بیماریهای قلبی عروقی، آغاز فرایند پوکیاستخوان و دردها و گرفتگیهای عضلانی گردد.
حضور منیزیم برای بیان و فعالسازی آنزیمهای آنتیاکسیدانی مانند گلوتاتیون پراکسیداز، سوپر اکسید دیس موتاز و کاتالاز (سربازان درونزاد بدن که از سلولها در برابر عوامل آسیبرسان محافظت میکنند) ضروری است. کمبود منیزیم میتواند به تدریج منجر به تضعیف سربازان دفاعی بدن شده و زمینه را برای ایجاد استرس اکسیداتیو مهیا کند.
بیمارانی که داروی متفورمین استفاده میکنند ...
یکی دیگر از علل کمبود منیزیم در بیماران مبتلا به دیابت، داروهایی است که تجویز میشود. به طور مثال داروی خوراکی متفورمین با هدف افزایش حساسیت بافت عضلانی به انسولین تجویز میگردد، اما یکی از عوارض این دارو، افزایش دفع گوارشی منیزیم میباشد. از طرف دیگر مصرف طولانیمدت داروی متفورمین میتواند باعث کمبود ویتامین 12B نیز گردد. استفاده از برخی از داروهای ادرارآور و ضدترشح اسید معده نیز میتواند کمبود منیزیم را به ترتیب از طریق افزایش دفع ادراری منیزیم و کاهش جذب منیزیم، تشدید کند.
بیماران مبتلا به دیابت، مکمل منیزیم نیاز دارند؟
نشان داده شده است که مکملیاری خوراکی با منیزیم به مدیریت بهتر قند خون و افزایش حساسیت به انسولین میتواند کمک کند و همچنین خطر پیشرفت بیماری پیشدیابت به دیابت را نیز کاهش دهد.
یافتههای منتشر شده یک مطالعه مداخلهای در سال 2020 در نشریه Lipids in Health and Disease نشان داد که مصرف 250 میلیگرم منیزیم اکسید به همراه 150 میلیگرم زینک سولفات در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و بیماری عروق کرونر قلبی میتواند اثرات مثبتی به همراه داشته باشد؛ مانند:
1- کاهش سطح قند خون ناشتا
2- کاهش سطح انسولین سرمی
3- کاهش میزان شاخص التهابی به نام CRP
4- کاهش سطح افسردگی
5- افزایش سطح چربی مفید خون (HDL)
مطالعهی فراآنالیز که در سال 2020 در Journal of Diabetes Research منتشر شد به اثرات مثبت مکملیاری با ویتامین D و منیزیم در کاهش مقاومت به انسولین و سطح انسولین سرمی در زنان باردار مبتلا به دیابت اشاره کرد.
هرچند بر اساس این مطالعه مهمترین ماده مغذی برای کاهش مقاومت به انسولین ویتامین D میباشد و منیزیم، در رتبه دوم قرار میگیرد. نتایج یک مطالعه فراآنالیز دیگر در سال 2020 نشان داده است که کمبود ویتامین D سرمی ارتباط نزدیکی با افزایش خطر بروز دیابت بارداری دارد.
بیشتربخوانید:
روش های پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
عوارض کمبود منیزیم در زنان بیشتر است
یکی از نکات بسیار مهم در رابطه با عوارض کمبود منیزیم این است که این عوارض زنان را بیش از مردان تهدید میکند. بر اساس یافتههای مطالعهای که در سال 2019 در نشریه clinical medicine منتشر شد، بیان گردید که خطر کمبود منیزیم در زنان با دیابت، چاقی و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی در ارتباط است، در حالی که این ارتباط در مردان مشاهده نشده است. از طرف دیگر اثر حفاظتکنندگی منیزیم در برابر بیماریهای قلبی عروقی در زنان بیش از مردان میباشد، بنابراین دریافت مقادیر کافی منیزیم در زنان در مقایسه با مردان از اهمیت بیشتری برخوردار است. نتایج مطالعهای فراآنالیز که در سال 2020 در نشریه BMJ منتشر گردید، نشان داد که مصرف مقادیر کافی منیزیم در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 با کاهش خطر بروز سکته در ارتباط است. این ارتباط در زنان و بیماران با شاخص توده بدنی حداقل 25 بسیار قابل توجه گزارش شد. این مطالعه بر پیروی از الگوی غذایی اصولی و سالم با هدف دریافت مقدار کافی از منیزیم تاکید کرد؛ مثل الگوهای غذایی که شامل مغزها، سبزیجات، میوهها، حبوبات، ماهیها و غلات کامل و سبوسدار باشند.
مطالعهای مروری نیز به اهمیت دریافت مکمل منیزیم در بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی اشاره کرده است و تاکید بسیار زیادی بر روی خواص و ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی منیزیم کرده است. این مطالعه معتقد است بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی حتی در صورتی که دچار کمبود منیزیم هم نباشند، بهتر است از مکمل منیزیم در کنار داروهای تجویز شده استفاده کنند.
این مطالعه مروری در سال 2020 و در نشریه Antioxidants به چاپ رسید. مطالعه فرآنالیزی که نتایج آن در سال 2020 و در نشریه Biological Trace Element Research به چاپ رسید نشان داد که مصرف حداقل 300 میلیگرم مکمل منیزیم در روز و به مدت بیش از 12 هفته در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 احتمالاً بتواند تأثیر مثبتی در کاهش فشار خون سیستولیک (فشار بالا) و دیاستولیک (فشار پایین) داشته باشد.
با توجه به نتایج و یافتههای مطالعات بررسی شده میتوان به این نتیجه رسید که:
1- خطر کمبود منیزیم در بیماران مبتلا به دیابت افزایش مییابد.
2- افزایش دفع ادراری و گوارشی و همچنین کاهش جذب منیزیم در بیماران مبتلا به دیابت میتواند از علل احتمالی کمبود منیزیم در این بیماران باشد.
3- مصرف مقادیر کافی منیزیم میتواند هم به کنترل بهتر قند خون کمک کند و هم این که از طریق بهبود شاخصهایی چون چربی خون، شاخص التهابی و فشار خون، باعث کاهش عوارض بیماری دیابت گردد.
4- بهتر است منیزیم مورد نیاز از طریق رژیم غذایی تأمین شود و تنها در صورت تشخیص مشاور تغذیه برای مدت کوتاهی، مکمل منیزیم دریافت شود.
آیا کمبود منیزیم ارتباطی با افزایش فشار خون دارد؟
فشار خون بالا به عنوان یکی از قویترین عوامل مؤثر و البته مستقل از سایر عوامل خطر در افزایش خطر بروز نارسایی قلبی، ایسکمی، بیماریهای قلبی و عروق مغزی، بیماری مزمن کلیوی و افت شاخصهای شناختی در سرتاسر جهان شناخته میشود. از طرف دیگر با افزایش سن، شیوع پرفشاری خون نیز زیاد میشود.
با این حساب، اتخاذ رویکردهای سلامت محور در سطح جامعه با هدف کنترل فشار به خوص در سالمندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یکی از روشهای بسیار مؤثر و کمهزینه، اصلاح نوع تغذیه میباشد.
تاکید بر دریافت کافی منیزیم در سالمندان
نتایج مطالعه مروری که در سال 2021 در نشریه Nutrients به چاپ رسید نشان داد که مصرف مقادیر کافی منیزیم در دوران سالمندی با کنترل فشار خون در ارتباط است. به خصوص این که با افزایش سن، خطر کمبود منیزیم نیز افزایش چشمگیری پیدا میکند.
این مطالعه با هدف تأمین افزایش منیزیم دریافتی، به پیروی سالمندان از رژیم غذایی که شامل مقادیر کافی سبزیجات، مغزها، غلات سبوسدار و حبوبات میباشد و همچنین خودداری از مصرف غذاهای فرآوری شده که فقیر از منیزیم میباشد، توصیه کرد. همچنین به این نکته نیز اشاره کرد که اگر به هر دلیلی، فرد سالمند نتواند منیزیم مورد نیاز خود را از طریق رژیم غذایی تأمین کند، باید مکمل منیزیم را دریافت کند.
داروهای مدر که به طور وسیعی در کنترل بیماریهای پرفشاری خون و نارسایی قلبی استفاده میشوند، از اصلیترین علل بروز کمبود منیزیم در افراد سالمند میباشند.
با توجه به شرایط فرد، برای افزایش دریافت رژیمی منیزیم، مشاور تغذیه میتواند توصیه به مصرف سبوس غلات (مانند سبوس جو دو سر و گندم)، برنج قهوهای، ماهی، اسفناج، بادام، بادام زمینی، فندق، گردو، بامیه، شیر و موز در رژیم غذایی کند.
به طور مثال مصرف یکچهارم لیوان انواع سبوس غلات (به خصوص از انواع یاد شده)، میتواند 50 میلی گرم منیزیم مورد نیاز بدن را تأمین کند. همچنین یک لیوان برنج قهوهای پخته شده قادر به تأمین 85 میلی گرم منیزیم میباشد. مقدار منیزیم 30 گرم بادام (معادل 23 عدد بادام) بیش از منیزیم موجود در 30 گرم بادامزمینی میباشد (به ترتیب 78 و 48 میلیگرم).
چرا منیزیم میتواند به کنترل فشار خون کمک کند؟
کلسیم از طریق سه مکانیسم کلی قادر به کنترل فشار خون میباشد.
الف) تنظیم میزان انقباض عروق، از طریق:
- مهار کانالهای کلسیم درون دیواره عروق
- بهبود عملکرد دیواره عروق
- مهار سیستمی به نام سیستم رنین آنژیوتانسین آلدوسترون
- کاهش ترشح خانوادهای از هورمونها به نام کاتکولامینها که میتوانند منجر به افزایش فشار خون شوند
- کاهش رسوب کلسیم در دیواره عروق خونی
ب) کاهش مقاومت به انسولین
پ) کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب به واسطه ویژگیهای ضدالتهابی منیزیم
علل کمبود منیزیم در سالمندان
الف) اولیه
دریافت ناکافی رژیمی
مطالعات بسیاری نشان دادهاند دریافت رژیمی منیزیم در سالمندان، تقریباً نیمی از میزان توصیه شده است. دریافت ناکافی منیزیم در سالمندان ساکن خانه سالمندان یا دیگر مراکز نگهداری بسیار کمتر از سایر سالمندان است.
کاهش کفایت جذب گوارشی منیزیم (مثلاً به علت کمبود ویتامینD)
افزایش دفع ادراری (مرتبط با کاهش کفایت بازجذب کلیوی منیزیم)
ب) ثانویه
ناشی از بیماریهای مرتبط با افزایش سن (مانند دیابت تیپ 2، مقاومت به انسولین، سکته)
افزایش دفع ادراری منیزیم در پاسخ به مصرف برخی از داروها مانند داروهای مُدر مانند تیازیدیها و لوپ
نتایج یک مطالعه مروری انجام گرفته بر روی 49 مطالعه مداخلهای که در سال 2021 در نشریه Nutrients به چاپ رسید نشان داد که مکمل یاری با منیزیم در بیمارانی که فشار خون بالایی دارند میتواند به کاهش آن کمک کند.
یافتههای مهم این مطالعه ارزشمند به خلاصه بیان چنین است:
مکملیاری خوراکی با منیزیم در افرادی که فشار خون نرمالی دارند یا در بیمارانی که مبتلا به فشار خون بالایی هستند، اما فشار خون آنها به علت مصرف دارو تحت کنترل میباشد، بیتأثیر است.
مصرف حداقل 240 میلیگرم مکمل منیزیم در بیمارانی مبتلا به فشار خون بالا که تحت درمان با داروهای ضدفشار خون هستند، اما این رویکرد درمانی به کنترل فشار خون منجر نشده است، میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
مصرف بیش از 600 میلیگرم مکمل منیزیم با هدف کنترل فشار خون بالا در بیماران با پُرفشاری خون که هنوز تحت درمان با داروی خاصی قرار نگرفتهاند، میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
آیا کمبود منیزیم میتواند منجر به کمبود سایر ریزمغذیها گردد؟
منیزیم، کلسیم و پتاسیم، دست در دست همدیگر
بله. کمبود منیزیم میتواند باعث کمبود پتاسیم و کلسیم شود. کمبود منیزیم باعث مختل شدن پمپی در عضلات میشود که وظیفه این پمپ، پمپاژ پتاسیم به درون سلولها و سدیم به خارج از سلولها است. با ایجاد اختلال در عملکرد این پمپ، سطح پتاسیم خارج سلولی افزایش مییابد و به دنبال افزایش پتاسیم خارج سلولی، دفع پتاسیم هم زیاد میشود. از طرف دیگر، کمبود منیزیم سبب افزایش دفع کلیوی پتاسیم نیز میشود.
در نتیجه، کمبود منیزیم، منجر به کمبود پتاسیم خواهد شد. مادامی که کمبود منیزیم جبران نشود، نمیتوان با اصلاح تغذیه یا مکملیاری باعث افزایش سطح پتاسیم سرمی شد. در مجموع باید به خاطر سپرد که عموماً کمبود منیزیم و پتاسیم با همدیگر رخ میدهد.
کمبود پتاسیم میتواند بر عملکرد سلولهای قلبی (بینظمی در ضربان دهلیزی و بطنی)، رودهای و عضلات اسکلتی تأثیر منفی داشته باشد. همچنین کسانی که از داروی دیگوکسین استفاده میکنند، باید مراقب سطح منیزیم و پتاسیم سرمی باشند. چرا که کمبود پتاسیم میتواند منجر به مسمومیت با داروی دیگوکسین شود.
کمبود پتاسیم میتواند سبب ضعف عضلاتی و کاهش قدرت انقباض عضلات شود. کمبود همزمان منیزیم و پتاسیم در الکلیهایی که دچار سوءتغذیه هستند، بسیار شایع و خطرناک است.
داروهای مُدر تیازیدی، منیزیم و پتاسیم را دفع میکنند
داروهای مُدر تیازیدی (مثل هیدروکلروتیازیدها)، که در درمان پُرفشاری خون استفاده میشود، میتواند منجر به کاهش منیزیم و پتاسیم شود و همانطور که گفته شد، در صورتی که کمبود منیزیم اصلاح نشود، اصلاح کمبود پتاسیم کار بسیار دشواری خواهد بود.
رابطه میان منیزیم و ویتامینهای D و 6B
همانطور که پیشتر اشاره شد، کمبود منیزیم میتواند سبب اختلال در تاثیرگذاری ویتامین D گردد، بنابراین دریافت کافی منیزیم در کنار ویتامین D میتواند به فعالسازی و اثرگذاری بهتر این ویتامین کمک شایانی کند. یافتههای مطالعهای که بر روی سالمندان انجام گرفته بود، در سال 2020 منتشر شد. این مطالعه نشان داد که دریافت منیزیم با بهبود عملکرد شناختی سالمندان (شامل شاخصهایی مانند قدرت حل مساله، صحبت کردن، حافظه، قدرت تصمیمگیری و سرعت پردازش دادهها) رابطه مستقیمی دارد، اما در ادامه، این مطالعه نشان داد که اگر دریافت ویتامین D نیز در حد مطلوبی باشد، اثرات مثبت منیزیم بر عملکرد شناختی سالمندان تقویت خواهد شد.
متاسفانه دریافت منیزیم در سالمندان و حتی بزرگسالان ناکافی میباشد و این قضیه ضرورت اصلاح الگوی غذایی را نشان میدهد. نکته دیگری که بهتر است به آن اشاره کرد، رابطه بین ویتامین 6B و منیزیم میباشد. دیده شده است که استفاده ترکیبی از این دو مکمل میتواند اثر بهتری در کاهش دردهای ناشی از سندرم پیش از قاعدگی داشته باشد.