Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 04:03

17
مرداد
بایدها و نبایدهایی در زمان رسیدگی به یک زخم

بایدها و نبایدهایی در زمان رسیدگی به یک زخم

از خارج کردن اشیا خارجی مانند شیشه، چوب یا فلز از زخم پرهیز کنید، اگر این اشیا خارجی بزرگ هستند ممکن است مانعی در برابر خونریزی باشند.

به گزارش عصر ایران، برای حصول اطمینان از این که یک زخم به درستی بهبود می‌یابد و برای پرهیز از عفونت‌هایی که ممکن است به بروز مشکلات دیگر منجر شوند، چندین عامل باید مد نظر قرار بگیرند. هنگام رسیدگی به یک زخم، شما باید برخی موارد را انجام داده و از برخی موارد پرهیز کنید.

پوست بزرگ‌ترین اندام بدن انسان است و از آن در برابر ویروس ها، باکتری ها، قارچ‌ها و عوامل خارجی دیگر محافظت می‌کند. زمانی که پوست آسیب می‌بیند، خطر ورود عوامل بیماری‌زا و حمله به اندام‌های دیگر بدن افزایش می‌یابد. همچنین، هرچه زخم عمیق‌تر، بزرگ‌تر یا کثیف‌تر باشد به رسیدگی بیشتر و دقیق‌تر نیاز دارد.

از چه کار‌هایی در زمان رسیدگی به یک زخم باید پرهیز کنید

در زمان رسیدگی به یک زخم از برخی موارد باید پرهیز کرد. بانداژ‌ها یا رگ‌بند‌های بیش از حد سفت و تنگ برای توقف خونریزی می‌تواند می‌تواند موجب نکروز یا بافت‌مردگی شود. همچنین، باید از داغ زدن یا سوزاندن زخم پرهیز کرد.

 

بیشتر بخوانید:

10ماده طبیعی برای درمان انواع زخم

 

از پنبه یا الکل استفاده نکنید

مشکل استفاده از پنبه این است که می‌تواند موجب باقی ماندن الیاف رو یا در زخم شود. همچنین، استفاده از الکل یا محصولات مبتنی بر مرکورکروم توصیه نمی‌شود. آن‌ها می‌توانند موجب تحریک موضع و آثار رگ گشایی شوند.

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید استفاده از گاز‌های استریل است که هیچ الیافی بر جای نگذاشته و خطراتی که استفاده از پنبه می‌تواند موجب شود را به همراه ندارد. افزون بر این، استفاده از محصولات ضدعفونی کننده مانند محلول‌های پوویدون آیوداین (بتادین) یا کلرهگزیدین انتخاب خوبی است. اگرچه هر دو از خواص ضدعفونی کننده بالا برخوردار هستند، پوویدون آیوداین تاثیری بر مایعات بدن ندارد. در موارد تشکیل چرک یا خون، استفاده از کلرهگزیدین توصیه می‌شود.

زخم را نمالیده و آنچه در آن وجود دارد را خارج نکنید

از مالیدن زخم و خارج کردن اشیا خارجی مانند شیشه، چوب یا فلز از آن پرهیز کنید. اگر این اشیا خارجی بزرگ هستند ممکن است مانعی در برابر خونریزی باشند و در صورت خارج کردن آن‌ها امکان مواجهه با خونریزی شدید وجود دارد. این کار باید توسط پزشک صورت بگیرد.

برای مراجعه به پزشک صبر نکنید، به ویژه اگر زخم بزرگ و عمیق است. زخم‌های ناشی از گاز گرفتن حیوانات یا انسان‌ها و آن‌هایی که با اشیا تیز شکل گرفته اند نباید نادیده گرفته شوند، زیرا ممکن است به استفاده از دارو مانند تزریق آمپول کزاز نیاز باشد.

 

بیشتر بخوانید:

بهترین روش درمان زخم بستر، زخم دیابتی و زخم استومی

 

توصیه‌هایی برای رسیدگی به زخم

برای پرهیز از خطر عفونت، اقدامات زیر را انجام دهید:

ابتدا، اطمینان حاصل کنید که دست‌های فردی که به زخم رسیدگی می‌کند، تمیز باشد. سپس، زخم را با آب تمیز، هیدروژن پراکسید یا یک محلول سالین تمیز کنید. از تماس با خون پرهیز کنید، زیرا احتمال عفونت را به حداقل می‌رساند.

نکته بعدی خشک کردن پوست اطراف زخم و پرهیز از لمس کردن زخم است. اگر یک محصول ضدعفونی کننده در اختیار دارید، اکنون زمان استفاده از آن است. زخم را با حرکات دایره‌ای از سمت داخل به بیرون تمیز کنید. در نهایت، زخم را با یک گاز استریل و چسب پوشش دهید تا از پوست آسیب دیده محافظت شود.

اگر خونریزی وجود دارد، توقف آن اهمیت دارد. با کمک یک گاز استریل یا پارچه‌ای تمیز که الیاف به جا نمی‌گذارد روی زخم فشار وارد کنید. زمانی که خونریزی متوقف شد، باید آن را پانسمان کنید.

همچنین، بیش از شش ساعت برای دریافت کمک پزشکی صبر نکنید. این کار به پیشگیری از عوارض جانبی بیشتر مانند روند ضعیف بهبودی یا عفونت‌ها کمک خواهد کرد.

 

بیشتر بخوانید:

ترفندهایی برای محو کردن جای زخم

 

 

زخم‌ها در کودکان

در مورد زخم‌های کوچک در کودکان، شستشوی زخم با آب تصفیه شده برای پاکسازی آن توصیه شده است. از یک محلول سالین و همچنین صابون ملایم نیز می‌توانید استفاده کنید. زخم را با حرکات ضربه‌ای آرام به جای مالیدن خشک کنید. این کار را از سمت داخل به خارج زخم انجام دهید. از یک محصول ضدعفونی کننده استفاده کرده و زخم را با یک گاز استریل و چسب بپوشانید. این روند باید به صورت دوره‌ای تکرار شود. زمانی که خون خشک شده روی زخم شکل گرفت، دیگر نیازی به ادامه دادن این روند نیست.

اگر زخم بزرگ و دارای خونریزی شدید است، بخش تحت تاثیر قرار گرفته را بالا آورده تا در ارتفاعی بالاتر از سر قرار بگیرد. از رگ‌بند برای زخم استفاده نکنید. اگر لخته‌های خون در گاز وجود دارند توجهی به آن‌ها نداشته باشید. اگر گاز استریل با خون خیس شده است، گاز دیگری روی آن قرار دهید، اما گاز استریل قبلی را برندارید.

در ابتدا، زخم ممکن است ملتهب و قرمز باشد که نشان می‌دهد سیستم ایمنی در تلاش برای پیشگیری از عفونت است. زمانی که خون خشک شده روی زخم ظاهر شد، استفاده از یک پوشش محافظ گزینه خوبی است تا کنده شدن آن جلوگیری شود، در شرایطی که بافت جدید زیر خون خشک شده در حال شکل گرفتن است.

اهمیت مراجعه به پزشک

در موارد زیر مراجعه به پزشک ضروری است:

اگر خونریزی از زخم متوقف نمی‌شود یا اگر به طور متناوب این شرایط رخ می‌دهد مراجعه به پزشک ضروری است.

زمانی که اشیا خارجی در زخم وجود دارند، به ویژه اگر بزرگ هستند، مراجعه به پزشک ضروری است. یک پزشک متخصص باید به زخم‌های بزرگ و عمیق رسیدگی کند.

در مواردی که عضوی از بدن قطع شده است باید به پزشک مراجعه کرد. عضو قطع شده را در یک ظرف حاوی یخ همراه خود بیاورید.

پاشش خون از زخم به بیرون شرایطی جدی است و فرد مصدوم باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بیمارستان منتقل شود.

 

بیشتر بخوانید:

از بین بردن جای زخم بخیه با راهکارهای خانگی و طبیعی

برچسب ها: زخم دیابتی، بهبود زخم، درمان زخم، زخم، عفونت زخم، زخم عفونی تعداد بازديد: 283 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز