به قلم : عالمه حریری فر ، کارشناس ارشد تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : همه میدانیم تغذیه برای سلامتی مهم است. یک رژیم غذایی ناسالم میتواند متابولیسم بدن ما را دچار اختلال کند، انرژی ما را کم کند، باعث افزایش وزن شود، روی خلق و خوی ما تأثیر بگذارد و حتی به اندامهایی مانند قلب و کبد، سیستم گوارشی ما آسیب برساند. اما این همه تأثیر رژیم غذایی ناسالم نیست. آنچه میخوریم بر اندام دیگری نیز تأثیر میگذارد؛ پوست ما.
غذای پوست چیست
پوست، ضمن این که بزرگترین سد دفاعی بدن است، سرنخهای ظریفی از وضعیت سلامت عمومی بدن ارائه میدهد. آکنه یا روزاسه ممکن است به دلیل وجود التهاب در بدن باشد یا زردی پوست خبر از مشکلات کبدی بدهد. در هر صورت، پوست به عنوان ظاهریترین بافت بدن، میتواند نشاندهنده شیوه زندگی و منعکس کننده سلامت درون ما نیز باشد.
تغذیه خوب برای هر عملکرد پوست ضروری است. پوست برای حفظ تعادل، عملکرد و یکپارچگی ساختاری به مواد مغذی مختلف متکی است. بنابراین، چه خوب و چه بد، هر آنچه به سیستم گوارشی خود سرازیر میکنیم، نقشی تأثیرگذار بر پوست ما نیز دارد. در این مقاله 7 مورد از غذاهایی را که برای حفظ سلامت پوست مورد نیاز هست، بررسی میکنیم.
بیشتر بخوانید:
فواید شگفتانگیز فیشیال پوست
روش هایی طبیعی برای پر کردن صورت
رژیم غذایی من چگونه روی پوست من تأثیر میگذارد؟
تغذیه پوست با مواد مغذی مورد نیازش یکی از قویترین راه ها برای تقویت درخشندگی سالم و محدود یا کند کردن علائم پیری است. غذاهای طبیعی، فرآوری نشده و زنده، پوست را تغذیه میکنند. مواد مغذی در این غذاها، به حفظ و افزایش خاصیت ارتجاعی پوست، آبرسانی و عملکرد بافت پوست کمک میکند.
غذاهای کامل، مانند میوهها و سبزیجات، برای پوست معجزه میکنند، زیرا بسیاری از میوهها و سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان هستند که به ترمیم پوست کمک میکند و آسیبهای قابل مشاهده را از بین میبرد. آنتیاکسیدانها همچنین رادیکالهای آزاد یا مولکولهایی را که میتوانند باعث آسیب و در نتیجه پیری در سطح سلولی عمیقتر شوند، خنثی میکنند. از طرف دیگر، غذاهای بسیار فرآوری شده مانند پیتزا، غذاهای سرخ شده و چیپس ارزش غذایی کمی دارند و میتوانند باعث التهاب در پوست شوند. این التهاب میتواند منجر به مشکلات پوستی، از جوش تا خشکی و چین و چروک شود. علاوه بر این، مصرف منظم آب و هیدراتاسیون برای حفظ تعادل پوست و عملکرد بافت ضروری است.
بهترین غذاها برای حفظ سلامت پوست من چیست؟
کلید سلامت پوست بدن، تنوع مواد مغذی است و این تنوع فقط از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از انواع غذاهای طبیعی به دست میآید. برخی از این مواد غذایی تأثیر چشمگیرتری بر سلامت پوست دارند.
ماهی چرب
ماهیهای روغنی مانند سالمون، ماهی خال مخالی و شاه ماهی مملو از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که در فرآیندهای سالم بدن نقش دارند. اول از همه، غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 به جلوگیری از التهاب کمک میکنند. این یکی از مهمترین عوامل برای پیشگیری از آسیب پوست است. این اسیدهای چرب میتوانند عملکرد سد پوست را بهبود بخشند و از آن محافظت کنند. یک پوست سالم، نرم و شاداب است، رطوبت را در خود نگه میدارد و مواد محرک را دفع میکند.
اگر طرفدار ماهی نیستید، میتوانید امگا 3 مورد نیاز را از غذاهای گیاهی مانند گردو، دانه کتان و برخی غذاهای دیگر دریافت کنید.
بیشتربخوانید:
ماسک ماست، معجزه ای برای زیبایی پوست + طرز تهیه 6 ماسک پرطرفدار
تخم مرغ
افرادی که پروتئین کمتری مصرف میکنند، پوستی شکنندهتر و مستعد چین و چروک دارند. پروتئین رژیم غذایی برای تولید پروتئینهای پوست مانند الاستین و کلاژن ضروری است و آن را قوی، انعطاف پذیر و شاداب نگه میدارد. تخم مرغ یکی از بهترین منابع موجود پروتئین با کیفیت بالا و کامل است.
كدو حلوايي
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید یکی از مهمترین عوامل ایجاد علائم پیری زودرس است. ویتامین A یکی از بهترین محافظهای رژیم غذایی در برابر اشعههای مضر ماوراء بنفش (UV) خورشید است. ویتامین A اشعه UV را جذب میکند و آسیب ناشی از آن را کمتر میکند. کدو تنبل منبع بسیار غنی ویتامین A است، که میتواند این وظیفه را به خوبی انجام دهد. علاوه بر این کدو تنبل حاوی مقدار زیادی ویتامین E و C است، که محافظ پوست در برابر آسیب اشعه ماوراءبنفش هستند. سیب زمینی شیرین و هویج هم منابع بسیار خوب ویتامین A هستند.
آووکادو
آووکادو، مجموعهای از مواد مغذی ضروری برای سلامت پوست را در خود دارد. آووکادو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E و لکتین، زآگزانتین و ویتامینهای گروه B است. مجموعه این مواد مغذی میتوانند به تولید کلاژن و استحکام پوست، پیشگیری از اآسیب اکسیداتیو، بهبود خاصیت کشسانی و استحکام پوست کمک کنند.
سبزیجات برگ سبز
سبزیجات برگدار سرشار ویتامین C هستند. این ماده مغذی ممکن است به محافظت در برابر آسیب خورشید کمک کند و برای تولید کلاژن نیز ضروری است. افرادی که ویتامین C بیشتری مصرف میکنند، ظاهر پوست بهتری دارند و چین و چروکهای پوستشان کمتر است.
البته، ویتامین C در میوهها و سایر سبزیجات نیز به وفور وجود دارد. بنابراین، به سبزیجات برگدار بسنده نکنید. سیب، پرتقال، فلفل دلمهای قرمز، گوجه فرنگی، کلم بروکلی و گل کلم، منابع خوب این ویتامین هستند. بنابراین ضمن این که از خوردن این خوراکیهای متنوع و رنگارنگ در طول روز لذت میبرید، ویتامین C بیشتری به بدنتان سرازیر میکنید.
بیشتر بخوانید:
ازبین بردن جوش سرسیاه بینی با روش های گیاهی
چای سبز
چای سبز رطوبت، زبری، ضخامت و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود میبخشد. علاوه بر این، پلی فنولهای موجود در چای سبز ممکن است به شفاف نگه داشتن پوست کمک کند. چای سبز احتمالاً از زیاد شدن رنگدانههای پوستی و کک و مکی که به دلیل آفتاب یا افزایش سن به وجود میآید، جلوگیری میکند.
شکلات تلخ
به نظر می رسد، شکلات برای پوست عالی است. محتوای بالای فلاوانولها و سایر آنتیاکسیدانهای شکلات تلخ، خاصیت ارتجاعی پوست و چین و چروکهای صورت را بهبود میبخشند. آنتیاکسیدانهای شکلات حتی ممکن است به محافظت از پوست در برابر آسیب اشعه UV کمک کنند. هرچه شکلات تیرهتر ـ یا تلختر ـ باشد، فواید بیشتری دارد. به سراغ شکلات تلخ 70 درصد یا بالاتر بروید.