Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 06:41

7
آذر
آكنه

آكنه

آكنه منافذ بسته‌شده غدد چربی (دانه‏های سرسیاه و سرسفید)، جوش‏ها و ضایعات عمیق‏تر (كیست‏ها یا ندول‏ها) است كه در صورت، گردن، سینه، پشت، شانه‎ها و حتی بازوها بروز می‏ كند.

تحریریه زندگی آنلاین- گروه دنیای سلامت

 

 

آكنه منافذ بسته‌شده غدد چربی (دانه‏های سرسیاه و سرسفید)، جوش‏ها و ضایعات عمیق‏تر (كیست‏ها یا ندول‏ها) است كه در صورت، گردن، سینه، پشت، شانه‎ها و حتی بازوها بروز می‏ كند. اكثر نوجوانان كم و بیش به آكنه مبتلا می‏شوند؛ با این ‏حال این بیماری به گروه سنی خاصی محدود نمی‏شود و بزرگسالان حتی تا 40 سالگی نیز ممكن است درگیر آن شوند.

اگر چه آكنه معمولاً بعد از چند سال خود به خود خوب می‏شود، ولی نمی‏توان آن را به حال خود رها كرد؛ زیرا آكنه‏ای كه درمان نشود، ممكن است تا پایان عمر جوشگاه‏هایی بدشكل روی پوست باقی بگذارد كه البته این جوشگاه‏ها نیز قابل ترمیم است.  اگرچه آكنه بیماری وخیمی نیست، اما می‏تواند باعث بدشكل شدن صورت و در نتیجه ناراحتی روحی بیمار گردد.

همچنین در موارد حاد و شدید، موجب پیدایش جوشگاه‏های بسیار بدشكل و دائمی می‏شود. باید در نظر داشت كه حتی آكنه‌های خفیف نیز می‏توانند موجب پیدایش جوشگاه‏ها شوند.

عوامل

بهداشت پوست

آكنه به خاطر آلودگی و كثیفی پوست به وجود نمی‏آید. ماده موجود در نوك جوش‏های سرسیاه چربی خشك‌شده و سلول‏های مرده است كه منفذ خروجی فولیكول مو را مسدود كرده‏ است. برای مراقبت طبیعی از پوست، روزی دو بار صورت خود را با صابون ملایم و آب ولرم بشویید.

شستشوی زیاد ممكن است سبب تشدید آكنه شود. شستشوی مرتب سر با شامپو نیز توصیه می‏شود. اگر موهای شما چرب است، شاید لازم باشد دفعات شستشو را افزایش دهید. متخصص پوست می‏تواند در انتخاب شامپو و صابون مناسب به شما كمك كند. مردانی كه مبتلا به آكنه هستند، باید هم ریش‏تراش برقی و هم تیغ را امتحان كنند و هر كدام را كه راحت‏تر است و جوش كمتری ایجاد می‏كند، انتخاب نمایند.

اگر از تیغ استفاده می‏كنید، قبل از اصلاح، موی صورت‌تان را كاملاً با آب گرم و صابون شسته و نرم كنید و سپس از خمیر ریش برای اصلاح استفاده نمایید. برای جلوگیری از زخمی شدن جوش‏ها، ریش‌تان را خیلی از ته نتراشید؛ صورت‌تان را فقط وقتی كه واقعاً لازم است، اصلاح كنید و همیشه تیغ نو و تیز به كار ببرید.

رژیم غذایی

غذاهایی كه می‏خورید نقشی در ایجاد آكنه ندارند. متخصصان پوست در مورد اهمیت رژیم غذایی در درمان آكنه عقاید متفاوتی دارند، اما مسلما رعایت یك رژیم غذایی شدید و سخت هیچ تأثیری در بهبود آكنه نخواهد داشت. از سوی دیگر، بعضی افراد احساس می‌كنند بعضی از غذاها باعث تشدید آكنه در آنها می‏شوند. در این صورت، از خوردن این گونه غذاها باید اجتناب كرد. لطفا در قضاوت عجله نكنید.

آكنه به خودی خود فراز و نشیب‏های زیادی دارد و گاهی بدتر و گاه بهتر می‏شود. داشتن یك رژیم غذایی متعادل، حاوی كلیه مواد غذایی لازم برای رشد، به خصوص در سنین نوجوانی و جوانی از اهمیت زیادی برخوردار است. نور خوشید و برنزه شدن پوست می‏تواند آكنه را مخفی كند، ولی فواید آن زودگذر است.

از سوی دیگر، نور خورشید موجب پیری زودرس پوست شده و باعث سرطان پوست می‌شود، لذا از تماس زیاد با نور خورشید، استفاده از چراغ‏های خورشیدی، آفتاب سوختگی و برنزه شدن زیاد اجتناب كنید. بهتر است از یك ضدآفتاب مناسب برای پوست‏های آكنه‏ای استفاده نمایید.

فرآورده‏های آرایشی

اگر از كرم‏ پودر یا كرم مرطوب كننده استفاده می‏كنید، به دنبال آنهایی باشید كه فاقد چربی (Oil- Free) هستند و تنها به اینكه پایه آبی (Water- Based) داشته باشند، اكتفا نكنید. فرآورده‏هایی را انتخاب كنید كه غیرآكنه‏زا (Non- Acnegenic) و غیر كومدون‏زا (Non-Comedogenic) باشند.

هر شب مواد آرایشی را با آب و صابون (و اگر صابون‏ها پوست‌تان را خشك می‏كنند، با شیر و لوسیون مناسب پوست‏های آكنه‏ای) از روی پوست‌تان پاك كنید. یك لوسیون پوشاننده با رنگ ملایم (فرآورده‏هایی كه قرمزی، التهاب و جای آكنه را می‏پوشانند)، می‏تواند به خوبی و در نهایت سلامت ضایعات پوست‌تان را از نظرها مخفی نگه دارد.

برای این منظور پوردهای مایع با پایه بدون روغن (Oil- Free) مناسب هستند. در موقع استفاده از فیكساتورها، اسپری‏ها و ژل‏های مو، صورت‌تان را بپوشانید. در صورت پاشیده شدن اسپری یا ژل مو بر روی پوست صورت، ممكن است به دلیل حساسیت به مواد آرایشی آكنه به وجود آید.

 درمان

درمان آكنه یك فرایند مداوم و طولانی است. تمام درمان‏های آكنه برپیشگیری از بروز ضایعات جدید متكی هستند. ضایعات موجود باید خودشان بهبود یابند و این بهبودی، زمان می‏طلبد. تا یك ماه پس از شروع درمان مناسب و موثر، بیشتر از 10 درصد بهبودی در ضایعات، مورد انتظار نیست و كنترل كامل ضایعات تا شش ماه ممكن است طول بكشد.

اگر جوش‏ها پس از 6 تا 8 هفته بهتر نشدند، شاید لازم باشد روش درمان شماتغییر كند. روش درمانی كه توسط متخصص پوست و مو پیشنهاد می‏شود، بسته به نوع آكنه تفاوت خواهد داشت. به ندرت، مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی پوست و یا داروهای خوراكی، ضایعات شبیه آكنه ایجاد می‏كنند. آكنه همچنین می‏تواند به دلیل اختلالات هورمونی در بدن به وجود آید. آگاه كردن پزشك از نوع موادی كه به پوست‌تان می‏مالید و یا نوع داروهایی كه مصرف می‏كنید، در انتخاب روش صحیح درمان آكنه بسیار حائز اهمیت است.

تغییرات عادت ماهیانه زنان نیز در آكنه موثراست و باید پزشك را از آنها آگاه كرد. بسیاری از كرم‏ها و لوسیون‏های ضدآكنه كه بدون نسخه به فروش می‌رسند، به درمان موارد خفیف آكنه كمك می‏كنند. با این وجود، بعضی از این فرآورده‏ها در صورت مصرف مداوم موجب خشكی پوست می‏شوند.

اگر از این گونه محصولات استفاده می‏كنید، به دقت دستورالعمل آن را مطالعه و براساس آن عمل كنید. ممكن است متخصص پوست برایتان كرم‏های موضعی و لوسیون‏هایی از قبیل ”اسید ویتامین‏آ“ و ”بنزوئیل پراكسید“ تجویز كند تا منافذ بسته شده باز شود و تعداد باكتری‏های روی پوست كاهش یابد. این داروها ممكن است موجب خشكی و پوسته پوسته شدن پوست‌ شوند. متخصص پوست روش صحیح استفاده از این فرآورده‏ها و نیز چگونگی مقابله با عوارض جانبی آنها را به شما توضیح خواهد داد.

همچنین آنتی‏بیوتیك‏هایی هم وجود دارند كه به صورت موضعی روی پوست مالیده می‏شوند. از این داروها می‌توان برای درمان مواردی از آكنه كه چندان حاد نیستند، استفاده كرد. زمانی كه آكنه به صورت توده‏های قرمز و ملتهب خود را نشان می‏دهد، ممكن است متخصصان پوست با تزریق مستقیم بعضی داروها در داخل ضایعه، به بهبود آن كمك كنند.

پزشك شما ممكن است تصمیم به تخلیه جوش‏ها و یا دانه‏های سرسیاه و سرسفید بگیرد، ولی خودتان هیچ‌وقت اقدام به فشردن، كندن یا تخلیه محتویات جوش نكنید؛ زیرا ممكن است موجب تشدید تورم و التهاب و به جای گذاشتن جوشگاه شود. آنتی‏بیوتیك‏های خوراكی از قبیل داكسی سیكلین، تتراسیكلین یا اریترومایسین، اغلب در موارد متوسط یا شدید آكنه و به خصوص وقتی تعداد زیادی جوش روی پشت و قفسه سینه وجود دارد، تجویز می‏شوند.

این آنتی‏بیوتیك‏ها تعداد باكتری‏های موجود در فولیكول را كاهش داده و ممكن است مستقیماً موجب كاهش قرمزی جوش نیز بشوند. بر اساس گزارش مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست، بعضی زنان هنگام مصرف آنتی‏بیوتیك‏های خوراكی، ممكن است دچار عفونت‏های قارچی دستگاه تناسلی شوند.

در این صورت ضمن قطع مصرف آنتی‏بیوتیك، باید به پزشك خود مراجعه كنند تا عفونت قارچی درمان شود. توجه داشته باشید كه آنتی‏بیوتیك‏های خوراكی برای درمان آكنه باید مدت طولانی مصرف شوند. مصرف طولانی این داروها اگر با تجویز و تحت نظر متخصص پوست باشد، عوارض جانبی مهمی نخواهد داشت و ترس بیجا از عوارض این داروها باعث اختلال در روند درمان خواهد شد. زنانی كه قرص ضدبارداری خوراكی مصرف می‏كنند، ممكن است متوجه بهبودی چشمگیر در آكنه خود بشوند.

حتی گاهی قرص‏های ضدبارداری خوراكی به طور اختصاصی برای درمان آكنه به كار برده می‏شوند. نكته مهم دیگر اینكه آنتی‏بیوتیك‏های خوراكی ممكن است موجب كاهش تأثیر و كارآیی قرص‏های جلوگیری از بارداری شوند. این عارضه اگرچه شایع نیست، ولی احتمال آن وجود دارد و به خصوص اگر تغییر در عادت ماهیانه ایجاد شود، حتماً باید به پزشك مراجعه كرد.

مانند سایر داروها، در صورت حاملگی یا شیردهی حتماً در مورد مصرف و عدم مصرف آنتی‏بیوتیك‏ها با پزشك خود مشورت كنید. در موارد آكنه شدید ممكن است داروهای دیگری هم به صورت خوراكی تجویز شوند. یكی از آنها هورمون‏های جنس مونث و یا داروهایی هستند كه سبب كاهش اثرات هورمون‏های مردانه می‏شوند.

داروی خوراكی دیگری كه برای آكنه بسیار مقاوم تجویز می‏شود، ایزوترتینوئین (با نام تجاری آكوتان) است. بیمارانی كه این دارو را مصرف می‏كنند، باید كاملاً از عوارض جانبی آن آگاه باشند. معاینات پزشكی و بررسی‏های آزمایشگاهی مكرر برای پیگیری سیر درمان و جلوگیری از عوارض ناخواسته در حین مصرف این دارو ضروری است.

همچنین جلوگیری از حاملگی الزامی است، زیرا مصرف این دارو در زمان بارداری آثار غیرقابل جبرانی بر روی جنین خواهد داشت. نكته مهم در مورد این دارو، كامل كردن دوره درمان است، چرا كه احتمال عود آكنه به دنبال قطع دارو زیاد است.

 درمان جوشگاه‌های آكنه

متخصصان پوست برای درمان جوشگاه‏های آكنه از روش‏های مختلفی استفاده می‏كنند. به عنوان نمونه می‏توان به لیزر، تراشیدن پوست و لایه‏برداری (پیلینگ شیمیایی) برای صاف كردن جوشگاه‏های فرورفته اشاره كرد. با تزریق كلاژن یا چربی نیز می‏توان جوشگاه را صاف نمود. به طور كلی، با استفاده مناسب از مجموع این روش‏ها می‏توان به طور قابل ملاحظه‏ای جوشگاه‏ها را ترمیم كرد.

 لزوم مراقبت دقیق و مرتب از پوست

صرف‌نظر از درمان اختصاصی كه پزشك تجویز می‏كند، بیمار بایستی مراقبت از پوست‌ را مادامی كه دوره آكنه خاتمه نیافته، ادامه دهد. هیچ درمان سریع یا دائمی برای آكنه وجود ندارد؛ ولی این بیماری قابل كنترل است و درمان مناسب مانع از به جا ماندن جوشگاه‏های بدشكل بر روی پوست می‏شود.

 

برچسب ها: آکنه، مراقبت از پوست، درمان آکنه، آکنه چیست، دلایل تشکیل آکنه، پیشگیری از آکنه، بیماری آکنه چیست تعداد بازديد: 1067 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز