البته خوشبختانه اینگونه آسیبهای خیلی خوب به درمانهای طبی شامل استراحت و استفاده از كمپرس سرد جواب میدهد و در صورت لزوم گاهی نیاز به استفاده از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی میشود و در موارد نادر پزشك ناچار به استفاده از تزریق كورتیكواستروئید در بورسهای اطراف شانه میشود كه چنانچه بسیار به جا و به موقع انجام شود خالی از عوارض بوده و درمان بسیار مناسبی خواهد بود.
البته همیشه قبل از تزریق یك یا دو دوره درمان از طریق روشهای فیزیوتراپی یا با بدون لیزرتراپی اغلب سودمند خواهد بود. همین جا بد نیست اشارهای به بورسیتهای اطراف شانه نیز بیاندازیم.
2- بورسیت ساب استوئید: یكی از مهمترین التهابات اطراف مفصلی است كه در اثر التهاب بورس ساب استوئید در اثر حركات تكراری و آسیبرسان به بافتهای نرم اطراف مفصل شانه رخ میدهد. گاهی نیز در جریان بیماریهای سیستمیك همچون بیماریهای رسوب كریستالی یا بیماریهای روماتیسمی به وجود میآید.
در هر حال پاتولوژی، التهاب یا هجوم سلولهای التهابی به داخل فضای بورس میباشد و علامت بالینی آن علاوه درد شانه، محدودیت چرخش شانه به سمت خارج میباشد یعنی در این بیماری فرد قادر نیست شانه خود را به سمت خارج بچرخانید به عبارتی وقتی كه بازو به كنار بدون چسبیده است و كف دست به سمت قفسه سینه نگاه میكند خود بیمار نمیتواند ساعد و دست خود را از روی قفسه سینه به سمت دور از بدن بچرخاند یا حركت دهد و بسته به شدت بیماری، محدودیت حركتی نیز خفیف تا شدید خود را نشان میدهد.
در این موارد نیز درمان ابتدایی استفاده از ماساژ و كمپرس سرد و استراحت میباشد و در صورت لزوم داروهای خوراكی یا تزریقی بسته به نظر ژنتیك تجویز میشود بدیهی است كه در خیلی از شرایط و محدودیتها در مورد مصرف داروها میتوان از روشهای فیزیكی همچون فیزیوتراپی تخصص با یا بدون لیزرتراپی استفاده كرد. به دلیل هزینه بودن اینگونه درمانها، انتخاب آنها باید بسیار دقیق صورت گیرد.
3- بیثباتی مفصل شانه: این حالت عمدتا ناشی از شل بودن ذاتی (یا سرشتی) تاندونهای اطراف شانه است و گاهی نیز در اثر تغییرات هورمونی خصوصا در خانمهای جوان به وجود میآید. بنابراین با یك نوع نرمی مفصل سر و كار داریم كه منجر به كشیدگی عضلات كمربند شانهای میشود.
این كشیدگیهای عضلانی منجر به حركات هر چه بیشتر سر استخوان بازو در حفره مفصل میشوند و در نتیجه منجر به بروز همان سندرم قوس دردناك میگردند. بیشتر این بیماران جوانهایی هستند كه درگیر حركات پرتابی بالای سر همانند ورزش شنا و یا تنیس هستند. در این افراد گاهی در رفتگیهای مكرر شانه دیده میشود.
مشكل تشخیصی درمانی وقتی است كه بیثباتی شانه به وسیله سندرم روتاتور كاف (Rotator Cuff) مخفی بماند. لذا باید همه تلاشها صورت گیرد تا بیثباتی مفصل شانه در نقش یك عامل آسیبرسانی كشف یا رد شود، چرا كه تشخیص غیردقیق (اصلا نمیگوییم تشخیص غلط) از بیثباتی شانه ممكن است منجر به تزریقات مكرر شانه و اغلب غیرموفق هم بشود (كه متاسفانه امروزه خیلی شاهد آن هستیم). حتی گاهی منجر به اعمال جراحی مثلا آكرومیوپلاستی نیز شده است.
برای خواندن بخش اول- اختلالات شانه از دید طب فیزیكی- اینجا کلیک کنید.