تحریریه ماهنامه دنیای سلامت
متخصصان میگویند; با وجودی كه ما نمیتوانیم تمام عواملی را كه منجر به بروز پوكی استخوان و شكستگیهای ناشی از آن میشوند را كنترل كنیم، اما میتوانیم با رعایت برخی نكات به تقویت استخوانها و حفاظت از آنها كمک كنیم. برای این منظور متخصصان در گزارش ۲۰۰۸ مركز سلامت زنان هاروارد، ۸ توصیه زیر را ارائه كردهاند.
1- نخست این كه بهتر است از مواد مغذی و مهم استفاده شود. برای این منظور باید رژیمهای غذایی سالم كه تامینكننده مواد مغذی چون پتاسیم، منیزیم، فسفر، كلسیم و ویتامین ئ هستند، به كار گرفته شوند.
2- در اكثر روزها حداقل ۳۰ دقیقه را به انجام فعالیتهای ورزشی تقویت استخوان اختصاص دهید. این فعالیتها شامل ورزشهای تحمل وزن همانند دویدن یا پیادهروی سریع و ورزشهای استقامتی هستند.
3- به هیچ وجه سیگار نكشید. فرآیند تخریب استخوان در افراد سیگاری بسیار سریعتر صورت میگیرد و میزان شكستگی در این افراد بالاتر است.
4- انجام آزمایشات و كنترلهای دورهای را فراموش نكنید. یكی از این آزمایشها سنجش تراكم ماده معدنی استخوان )ئپا( در آغاز سن ۶۵ سالگی است. این تست برای افرادی كه دارای سابقه بیماریهای خاص یا مصرفكننده داروهایی هستند كه خطر شكستگی را افزایش میدهند، باید در سنین پایینتر انجام شود.
5- از داروهای محافظتكننده استخوان استفاده كنید. زنانی كه در سنین پس از یائسگی قرار دارند و در گذشته دارای شكستگی استخوان بودهاند باید از داروهای پیشگیریكننده پوكی استخوان استفاده كنند.
6- نكته ششم كه از اهمیت خاصی نیز برخوردار است توصیه میشود كه از افسردگی خود غافل نشوید. پژوهشگران به تازگی به ارتباط بین افسردگی و كاهش تراكم استخوانی دست یافتهاند.
7- نگهداشتن وزن در حالت سلامتی است. وزن پایینتر از ۱۲۷ پوند یا داشتن توده بدنی زیر ۲۱ عامل خطرساز برای پوكی استخوان محسوب میشود. از دست دادن وزن در دوران یائسگی احتمال كاهش توده استخوان را افزایش میدهد از مصرف غذاهایی كه از نظر كالری در حد بسیار پایینی هستند یا از غذاهایی كه فاقد همه گروههای غذایی است، اجتناب كنید.
8- حتیالامكان از زمین خوردن اجتناب كنید. با احتیاط و به آرامیگام بردارید. از روشنایی راهپلهها و مدخل ورودی ساختمانها اطمینان حاصل كنید. به منظور تعادل و جلوگیری از سر خوردن در حمام از دستگیرههایی كه در وان یا در كنار دوش نصب شدهاند، استفاده كنید.