دکتر محمد رضا صفری نژاد
اگر شما دارای مشکل بچهدار شدن هستید، بدانید که تنها نیستید. حدود 10-15 درصد زوجها از ناباروری در رنج هستند. زن و شوهر به یک میزان در ناباروری دخیل هستند. بنابراین قسمت اعظم خانوادههای ایرانی که مشکل بچهدار نشدن را به گردن خانمها میاندازند، درست نیست. در بعضی از نواحی کشور، ناباروری تبعات منفی زیادی برای خانمها دارد، از جمله طلاق، چند همسری مردان، سرزنش اطرافیان و غیره.
خود ناباروری به دو دسته بزرگ تقسیم میشود: اولیه و ثانویه. ناباروری اولیه بدین معنی است که زوج از بدو ازدواج در بچهدار شدن مشکل دارند و ناباروری ثانویه بدین معنی است زوج دارای فرزند هستند، و بعد از چند سال که میخواهند صاحب فرزند دیگری شوند، دچار مشکل میشوند. ناباروری تعریف علمی خاص خود را دارد. ما به زوجی نابارور میگوئیم که پس از 12 ماه نزدیکی مرتب و بدون پیشگیری صاحب فرزند نشوند.
لطفاً به عدد 12 ماه توجه کنید. گاهاً مشاهده میشود که زوجهای جوان بطور مثال 3 یا 6 ماه پس از ازدواج جهت درمان ناباروری مراجعه میکنند. باید به این زوجها گوشزد کرد که هرگونه اقدام تشخیصی و درمانی پس از یکسال خواهد بود. تشخیص و درمان ناباروری بخصوص در خانمها پر هزینه و پر عارضه است. اگر سن خانم بیش از 35 سال باشد، عدد 12 ماه به 6 ماه تقلیل پیدا میکند.
چون خانمها پس از سن 35 سالگی به سختی حامله میشوند، بنابراین تشخیص و درمان نباید به تأخیر بیفتد. خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم پزشکی بسیاری از موارد ناباروری به راحتی قابل درمان هستند. یکی از مواردیکه به والدین توصیه میشود این است که فرزند دختر و پسر خود را از نزدیک تحت نظر داشته باشند.
هم دختر و هم پسر با افزایش سن باید دو نوع بلوغ کسب کنند: بلوغ فیزیکی و بلوغ باروری. پدر و مادر باید آگاه باشند که علائم فیزیکی بلوغ در پسر و دختر چه زماني شروع میشوند، توالی این علائم چگونه است و کی فرزند آنها به بلوغ کامل میرسند. هر نوع تأخیر و تغییر در این روند ممکن است سبب ایجاد مشکلات زناشوئی و باروری در آینده شود.
من موارد متعددی از پسران را دیدهام که فاقد هر دو بیضه هستند و هنگام رفتن به سربازی تشخیص داده شده است و والدین از وجود آن نا آگاه بودند. اگر زوجی بخواهد صاحب فرزند شود و هیچکدام نیز دارای مشکل نباشند، این اتفاق معمولاً در ظرف 6 ماه میافتد. رویهم رفته پس از 12 ماه نزدیکی بدون پیشگیری، 90 درصد زوجها صاحب فرزند خواهند شد. و اکثر این 10 درصد باقیمانده، بعدها با یا بدون درمان صاحب فرزند خواهند شد.
ناباروری علائم خاصی ندارد، یکی از علائم مهم آن در خانمها نامنظم بودن پریودها یا عادات ماهیانه میباشد ولی آن دلیل بر این نیست که هر خانمی که دارای عادات ماهیانه نامنظم است، نابارور میباشد. در آقایان اختلالات جنسی و اختلال در طرز انتشار موهای بدن میتواند از علائم ناباروی باشد.
چه زماني باید به پزشک مراجعه کنید؟
تا 12 ماه از نزدیکی بدون پیشگیری شما نگذشته است، در مورد بچهدار شدن نگران نباشید. یک خانم با خصوصیات زیر بهتر است زودتر از 12 ماه با پزشک معالج خود مشورت نماید: سن بیش از 34 سال باشد و 6 ماه از نزدیکی بدون پیشگیری گذشته باشد. عادت ماهیانه نامنظم باشد و یا بطور کلی قطع شده باشد.
عادت ماهیانه همراه با دردهای شدید باشد. اگر دارای سابقه تشخیص بیماری آندومتریوز و یا بیماری التهابی لگنی باشد. اگر سابقه بیش از یک بار سقط داشته باشد. مردانیکه دارای سابقه بیماری بیضه، پروستات و یا مشکلات جنسی هستند باید با پزشک خود مشورت نمایند.
علل ناباروری
علت یک سوم موارد ناباروری بعلت وجود مشکلات در خانم، علت یک سوم دیگر وجود مشکل در مرد، و علت یک سوم باقیمانده وجود مشکل هم در مرد و هم در زن میباشد.
مهمترین علل ناباروری در مردان به قرار زیر هستند
تولید و عملکرد غیر طبیعی اسپرم: علل آن بسیار زیاد است از علل شایع میتوان از بیضههای نزول نکرده، بیماریهای ژنتیک و عفونتهای بیضه نام برد. بیضهها در جنین پسر ابتدا در داخل شکم قرار دارند، با پیشرفت سن حاملگی، بیضهها در یک مسیر خاصی نزول کرده و هنگام تولد در داخل کیسه بیضه قرار میگیرند.
نزول بیضهها در این مسیر ممکن است در هر قسمتی متوقف شود که به آن بیضه نزول نکرده میگویند و باید تا 12 ماهگی پس از تولد صبر کنیم، اگر تا پایان یک سالگی بیضه وارد کیسه مربوطه نشد، حتماً کودک باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. اگر بیضه دچار عفونت شدید شود، ممکن است بدنبال عفونت تحلیل رفته و کارايي خود را از دست بدهد.
یکی از علل شایع عفونت بیضهها، عفونت ادراری و بیماریهای مقاربتی است. علت دیگر بیماری اوریون است. اگر پسر بچهای دچار اوریون شود، در یک سوم موارد یکی از بیضهها نیز دچار عفونت اوریونی خواهد شد که متأسفانه حاصل آن از بین رفتن بیضه مبتلا میباشد. اگر گرفتاری بیضهها دو طرفه باشد، برای همیشه ناباروری ایجاد میشود.
مشکل در رساندن اسپرم به دستگاه تناسلی زن: مثل وجود انزال زودرس خیلی شدید (انزال قبل از برقراری رابطه زناشوئی)، انزال پسگرد که در آن منی بداخل مثانه میریزد، و انسداد در مسیر عبور اسپرم مثل انسداد اپیدیدیم و یا انسداد لولههای منی.
مشکلات بهداشت عمومی و سبک زندگی: مثل چاقی مفرط، کشیدن سیگار، اعتیاد به الکل، سوء تغذیه و مصرف بعضی از داروها مثل داروهای شیمی درمانی، هورمونهای مردانه و غیره...
برای خواندن بخش دوم -ناباروری در يك نگاه- اینجا کلیک کنید.