Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 14 اردیبهشت 1403 - 12:19

3
اسفند
خوراك‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی (2)

خوراك‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی (2)

مصرف ویتامین‌ها بخصوص ویتامین‌های محلول در آب به ویژه ویتامین B6 و فولات در افراد دیالیزی ضرورى است. اما باید در مصرف ویتامین‌هاى محلول در چربى(E, D , A و K ) محتاط بود تا زیاده روی نشود.

 

چه غذاهایی مفید هستند؟

 مصرف فیبر غذایى (میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات سبوس‌دار) را فراموش نكنید. روزانه 3 واحد میوه (هر واحد معادل 1 عدد میوه متوسط) و 3 واحد سبزی (هر واحد معادل 1 لیوان سبزیجات خام و یا یك‌دوم لیوان سبزیجات پخته) مصرف کنید.

 دیالیز باعث كاهش چشمگیر آنتی اكسیدان‌ها در خون می‌شود. بنابراین  تأمین آنتی‌اكسیدان‌ها (بتاکاروتن و ویتامین‌های A , C و E) توصیه می‌شود.

 منابع ویتامینC: مرکبات، توت فرنگی و فلفل سبز.

 منابع ویتامین A: جگر گوساله، جگر مرغ، جگر گاو، زرده تخم مرغ و کره.

 منابع ویتامین E: روغن‏ های گیاهی مثل روغن آفتابگردان، زیتون، ذرت و بادام، آجیل تازه (فندق، بادام و گردو )، سویا، روغن سبوس گندم و مارچوبه.

 منابع بتاکاروتن: میوه‌های زرد تا نارنجی و سبزیجات برگ سبز تیره

 مصرف ویتامین‌ها بخصوص ویتامین‌های محلول در آب به ویژه ویتامین B6 و فولات در افراد دیالیزی ضرورى است. اما باید در مصرف ویتامین‌هاى محلول در چربى(E, D , A و K ) محتاط بود تا زیاده روی نشود.

 برای افزایش میزان انرژی دریافتی، مصرف نشاسته گندم، آب نبات، عسل و مربا، بستنی یخی، شربت و ژله توصیه می شود.

سوپ سبزیجات

 مواد لازم برای 2 نفر

هویج خرد كرده                        1 عدد                   7 كیلوكالری

كلم‌پیچ خرد شده                    50 گرم                   13 كیلوكالری

کدوی خرد شده                      1 عدد                     7 كیلوكالری

روغن زیتون                           1 قاشق سوپخوری    135 كیلوكالری

فلفل دلمه‌ای سبز خرد شده     یك‌دوم عدد               3 كیلوكالری

مارچوبه خرد شده                  70 گرم                    17 كیلوكالری

جعفری خرد شده                  30 گرم                      10 كیلوكالری

عصاره سبزی                       250 میلی‌لیتر            50 كیلوكالری

روش تهیه سوپ سبزیجات

هویج، كلم و كدو را در كمی روغن زیتون تفت دهید. اكنون فلفل دلمه‌ای، مارچوبه و جعفری را اضافه كنید و كمی تفت دهید. حالا عصاره سبزی را به مواد قبل بیفزایید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و جا بیفتد.

یادآوری: برای تهیه عصاره سبزی می‌‌توانید انواع سبزی مثل كرفس، هویج، قارچ، پیاز و . . . را در آب بجوشانید. سپس آن را صاف كنید و مصرف نمایید.

توصیه‌های تغذیه‌ای جهت بیماران دیالیزی

 در طبخ غذا از حداقل نمك استفاده كنید. این امر شاید در ابتدا كمی‌برایتان سخت باشد، اما بالاخره به آن عادت خواهید كرد. نیاز روزانه یك فرد بزرگسال به نمك یك دهم قاشق چایخوری است. مقادیر بیشتر نمك فقط در شرایط آب و هوایی گرم و یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یك قاشق چایخوری نمك كافی خواهد بود.

 مطلقا از گذاشتن نمك بر روی سفره و مصرف آن هنگام صرف غذا خودداری كنید.

 در صورت مصرف پنیر باید نمک آن را به طور کامل بگیرید.

 نان مصرفی باید کم‌نمک و تهیه شده از آرد سبوسدار باشد.

از مصرف غذاهای غنی از سدیم بپرهیزید.

مواد غذایی زیر باید محدود شوند، زیرا حاوی سدیم بالایی می‌باشند:

 چیپس و پفک، چوب شور، بادام شور، بادام زمینی، انواع تخمه‌ها، زیتون پرورده، خیارشور، کلم شور، ترشی‌ها، رب‌ها، سوسیس و کالباس، كنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده‌های گوشتی و ماهی‌های دودی،  تن ماهی، انواع پنیرها، غذاهای شور و كنسروی  و فرایند شده، ترد کننده‌های گوشت، سس سویا، سس و رب گوجه فرنگی، خردل، ادویه‌های مرکب (کاری) و چاشنی‌های آماده مخصوص سالاد. میزان سدیم به طور ذاتی در غذاهای با منشأ حیوانی مثل انواع گوشت‌ها، شیر، پنیر و تخم مرغ بالا است.

 مصرف سبزی‌های غنی از سدیم مانند اسفناج، کرفس، هویج، کنگر، کلم، شلغم، ریواس و چغندر باید تا حد امکان محدود شود.

 

 

برای خواندن بخش اول- خوراك‌های رژیمی ویژه بیماران دیالیزی- اینجا كلیك كنید.

 

برچسب ها: آنتی‌اكسیدان‌ها، دياليز، غذاهاي مفيد بيماران دياليزي، غذاهاي مضر بيماران دياليزي، ويتامين هاي مفيد براي دياليز، آموزش سوپ بيماران دياليزي، بيماران دياليزي و غذا تعداد بازديد: 4521 تعداد نظرات: 0

نظر شما در مورد اين مقاله چيست؟

فیلم روز
تصویر روز