از دسته آنتی آنژیوتانسینها
(Valsartan (Diovan كه برخلاف همه داروهای این دو دسته اثر آلدسترونی ندارد و هیپركالمی ایجاد نمیكند بیشتر از بقیه مطرح است لذا در بیماران دچار CKD كه گاهی افزایش پتاسیم بسیار خطیر است بسیار مفید خواهد بود.نتایج در مطالعاتی كه انجام شده حاكی از این است كه در درمان پروتئینوری و فشار خون این بیماران، به كار بردن همزمان ACEI و ARB با هم كارآئی بیشتری دارد.دسته دیگر داروها، یعنی بلوك كنندههای كانال كلسیم (Ca Chanal Blockers) هم میتوانند ضمن كنترل فشار خون این بیماران پروتئین را هم خوب كنترل كنند البته گروه داروهای Nondihydro Phyridine از جمله دیلتیازم و وراپامیل این اثر را دارند.
امروزه با پیدا شدن ProRenin و رسپتورهای خاص آن در مزانجیال و پودیستهای گلومرولی كه خارج از مسیر RAS میتواند موجب پروتئینوری شده و ایجاد گلومرولواسكلروز نماید و فشار خون را تشدید كند، درمان مستقیم رنین با داروهای آنتی رنین Aliskiren توصیه میشود كه با مهار RAS و مسیر انحرافی آن فشار خون بهتر كنترل میشود و مطالعاتی هست كه این دارو همراه یكی از داروهای موثر در RAS میتواند پروتئینوری و گلومرولواسكلروز را بهتر مهار كنند این دارو در بعضی از كشورها رایج نیست و اثرات دارو هنوز در حال مطالعه است.
مسأله دیگری كه قابل ذكر است این است كه عصب سمپاتیك نقش بزرگی در ایجاد فشار خون این بیماران دارد كه در این شرایط بهترین درمان، بتابلوكرها هستند ولی میدانیم كه با بررسیهای اخیر، این دسته از داروها از گروه اول درمانی فشار خون كنار گذاشته شده است و از طرفی با توجه به عبور كلیوی این داروها و عبور از صافی دیالیز كاربردی در CKD ندارند ولی از این دسته داروها، Carvidelol را كه یك بتا و آلفا بلوكر است با دز كم mg 6/25 دو بار در روز شروع تا 25 میلیگرم دو بار در روز میتوان به كار برد. این دارو با توجه به عبور كبدی نیاز به تنظیم دوز ندارد.
فشار خون مقاوم به درمان
در مورد فشار خونهای مقاوم به درمانهای اولیه باید به علل دیگری توجه نمود، از جمله نقش اندوتلین كه امروزه داروی Bosentan كه یك داروی ضد آندوتلین است و به رسپتورهای آن در آندوتلیال میچسبد را میتوان به كار برد كه وازودیلاتاتور بسیار خوبی در بیماران دچار CKD میباشد. این دارو نیز عبور كبدی داشته و به تنظیم دز نیاز ندارد. این دارو در فشار خونهای به علت مصرف اریتروپویتین بسیار موثر است.
داروی دیگر Felodipene است كه یك داروی Ca Chanal Blockers میباشد. این دارو بر كانالهای كلسیم اثر نموده از افزایش كلسیم داخل سلولی جلوگیری میكند. این دارو در فشار خونهای به علت هیپرپاراتیروئیدیسم و تزریق اریتروپوئتین بسیار موثر است.
از دیگر داروهای مفید، Clonidine است كه یك آگونیست آلفا بوده از دیالیز عبور نمیكند ولی عبور كلیوی داشته لذا در GFR پائینتر، باید 50 درصد دارو داده شود.
از داروهای موثر و بسیار خوب در كنترل فشار خون بیماران دچار بیماریهای مزمن كلیوی میتوان از وازودیلاتاتورهای مركزی از جمله Minoxidil و Hydralazine نام برد كه از صافی دیالیز عبور نمیكنند و عبور كلیوی هم ندارند ولی عوارض دارو مثل ادم محیطی و تاكیكاردی میتواند ایجاد شود.
برای خواندن بخش اول- نگاهی نو به كلیه و فشار خون - اینجا کلیک کنید.