فاصله خود را با جرمهای جدید حفظ كنید
از تماس با وسایل كسی كه دچار آنفلوآنزا و سرماخوردگی است، خودداری كنید و اگر این امكان وجود ندارد، مرتبا دستهای خود را بشویید و اینكار را با دقت بیشتری انجام دهید. میتوانید از الكل نیز برای ضدعفونی كردن دستها استفاده كنید.
در مواقع اضطراری اگر دچار هر یك از علائم زیر شدید (یعنی اینكه شرایط بحرانیتر داشتید)، فورا با پزشك خود تماس بگیرید:
- تب بالای 38 درجه سانتیگراد تب و لرز سرفههایی كه به شدت خلط دارند و مرتبا تشدید هم میشــوند.
- سرفههای همــراه با خلطهای خـونی
- كوتاه شدن تنفس برای انجام عادیترین كارها درد قفسه سینه هنگام نفس كشیدن و یا حتی حرف زدن
-عدم توانایی برای خوردن و نگهداری مواد غذایی و حتی مایعات در بدن
در واقع سرماخوردگی هیچ ارتباطی به سرد یا گرم شدن هوا ندارد. موجود ریزی به نام ویروس باعث این بیماری میشود. منتها سرد شدن هوا مقاومت بدن را در مقابل میكروبها و از جمله ویروسها كم میكند.
سرماخوردگی در كودكان
بنا بر برخی باورهای غلط، تا كودكی تب میكند و یا دچار آبریزش بینی میشود، والدین فكر میكنند دچار سرماخوردگی شده است. بسیاری از والدین روشهای صحیح مقابله با سرماخوردگی را نمیدانند و بلافاصله از شربتهای سرماخوردگی استفاده میكنند.
با سرماخوردگی كودك والدین فكر میكنند كه او ضعیف است و كودكانی كه بیشتر سرما میخورند، والدینشان دچار نگرانی میشوند كه مبادا كودكشان نقص سیستم ایمنی دارد. برخی كودكان زیر سه سال
(حدود 10- 15 درصد) و سایر كودكان بین 6-8 بار سرما میخورند. این روند در سالهای بعدی كاهش مییابد.
برخی داروها مثل شربت سرماخوردگی را نباید به كودكان زیر شش ماه داد. حتی در آمریكا شربت سرماخوردگی دكسترومتورفان برای كودكان زیر دو سال به هیچوجه تجویز نمیشود. سرفه كودك را نباید از بین برد، چون سرفه مكانیزم دفاعی است و ترشحات ریه را بالا آورده و به این ترتیب كودك دچار ذاتالریه نمیشود. شربت سرفه را فقط موقع غذا خوردن یا خوابیدن باید به كودك داد.
گاهی اوقات كودك دچار آلرژی فصلی (بهاری یا تابستانی) میشود و والدین به اشتباه داروی سرماخوردگی به او میدهند كه مصرف این داروها میتواند عوارضی به همراه داشته باشد؛ بنابراین نباید خودسرانه اقدام به مصرف انواع داروها برای كودكان خود كرد. تزریق واكسن سرماخوردگی یكی از بهترین راهها برای مقاومت كودكان و حتی بزرگسالان در برابر این بیماری است.
با اینكه ریشهكن كردن بیماری به علت تغییر سریع ساختمان ویروس و مقاوم شدن آن نسبت به داروها و آنتیبیوتیكها مقدور نیست، ولی واكسن سرماخوردگی كه ویروس ضعیفشده بیماری است، موجب فعال شدن سیستم دفاعی بدن و در حالت آمادهباش قرار گرفتن آن میشود. به این ترتیب با حمله ویروس سرماخوردگی به بدن، به دلیل فعال بودن سیستم دفاعی به سرعت شناسایی شده و از بین میرود.
سرماخوردگی یا آلرژی فصلی؟
سرماخوردگی و آلرژی شباهتهای زیادی با هم دارند؛ از جمله آبریزش بینی، عطسه، سوزش و گرفتگی بینی، سرفه، خستگی و گلودرد؛ اما تفاوتهایی بین آنها وجود دارد، كه به قرار زیر است: درد عمومی بدن مخصوص سرماخوردگی است. چشمها در آلرژی بیشتر درگیر میشوند.
سرماخوردگی با خارش بینی همراه نیست؛ ولی در آلرژی این حالت وجود دارد. سرماخوردگی معمولا طی 3-7 روز درمان میشود و بعضی اوقات به 10 روز هم میكشد؛ ولی آلرژی به مدت2-3 هفته بسیار جدی میشود. علائم سرماخوردگی در تمام شب و روز یكسان است؛ ولی در آلرژی حالت حملهای وجود دارد و معمولا صبحها و عصرها تشدید میشود.
سرماخوردگی معمولا عارضه خاصی ندارد (هر چند عفونت گوش نیز ممكن است به دنبال داشته باشد)؛ اما آلرژی به سمت سینوسها، حلق و گوش میانی نیز گسترش مییابد. سرماخوردگی در اثر ویروس ایجاد میشود و بسیار مسری است. در بسیاری از فرهنگها، آلرژی را نوعی سرماخوردگی به حساب میآورند و به آن «زكام تابستانی» میگویند. تشخیص این دو وضعیت از یكدیگر برای درمان آنها بسیار اهمیت دارد.
براي خواندن بخش اول- مزاحم همیشگی- اينجا كليك كنيد.