دكتر محسن نراقی
با توجه به اینکه رشته فوق تخصصی راینولوژی بیشترین ارتباط را با جراحیهای بینی دارد، مفهوم راینولوژی را توضیح دهید.
راینولوژی از کلمه لاتین راینو به معنای بینی منشا گرفته است. راینولوژی یک شاخه فوق تخصصی در دانش پزشکی است که به جراحیها و درمان بیماریهای بینی، سینوسها و ساختمانهای اطراف بینی در سر و صورت میپردازد. با گسترش روزافزون دانش پزشکی، روشهای جدید جراحی برای کاهش مشکلات بیماران پس از جراحیهای بینی و تشکیلات مجاور بینی ابداع میشوند.
از جمله این روشها که در سالهای اخیر دگرگونی شگرفی در حیطه راینولوژی ایجاد کرده، میتوان به روشهای جراحی اندوسکوپیک بینی و سینوس اشاره کرد. به کمک این روشها بسیاری از جراحیهایی که پیش از این با برشهای مختلف صورت میگرفته، بدون برش و با نتایج مطلوبتر انجام میگیرد.
تمامی بیماریهای التهابی و عفونی، آسیبهای ناشی از ضربههای بینی، تومورها و ناهنجاریهای مادرزادی بینی و سینوسها و همچنین تمامی جراحیهای بینی، سینوسها و نواحی مرتبط در سر و صورت در حیطه علم راینولوژی است. اختلالات تنفسی در هنگام خواب و تمامی عوامل ایجاد گرفتگی بینی در راینولوژی مورد بحث قرار میگیرند.
یکی از مباحث مهم در رشته فوق تخصصی راینولوژی، جراحی پلاستیک و زیبایی بینی با حفظ عملکرد آن است. تنفس مهمترین فیزیولوژی بدن انسان و مهمترین عملکرد بینی است. هنر راینولوژیست حفظ آمیزهای از زیبایی و عملکرد بینی است چرا که توجه به عملکردهای حیاتی بینی از مهمترین اهداف دانش راینولوژی به شمار میآید. راینولوژی نوین دسترسی به ظریفترین عناصر بینی را با حداقل آسیب بافتی و روشهای پیشرفته امکان پذیر ساخته است.
هر سال همایشهای علمی متعددی در زمینه دانش راینولوژی در سراسر جهان برگزار میگردد که در آنها دیدگاههای جدید در جهت حل معضلات این دانش و ارتقای سطح درمان بیماریهای وابسته به بینی ارائه میشود. به عنوان نمونه تنها در چند سالهای اخیر بسیاری از نقطه نظرات جدید ارائه شده در زمینه علل، تشخیص و درمان سینوزیتهای مزمن، دورنمای درمان این بیماری را روشن تر نموده است.
منظوراز عملکردهای بینی چیست
بینی یکی از مهمترین اعضای بدن در نگهداری سلامت فرد و حفظ سایر اعضاء است. بینی دارای فیزیولوژی بسیار پیچیدهای است. وظایف اساسی بینی شاملایجاد راه هوایی، حس بویایی، تنظیم دما، تنظیم رطوبت، تصفیه ذراتهوا و نقش درتكلماست.
مهمترین عملکرد بینی ایجاد راه هوایی برای تنفس طبیعی است.کوچکترین تغییرات درمجرای تنفسی بینی میتواند موجب مقاومت قابل ملاحظهای در برابر عبور هوا شود به طوری که اگر قطر مسیر عبور هوای تنفسی از راه بینی به نصف تقلیل یابد، مقاومت راه هوایی بینی16 برابر میشود.
تنظیم دمای هوا زمانیصورت میگیرد كه هوای استنشاقی از روی سطوح وسیع ساختمانهای پیچیده داخل بینی که حاوی شبكه غنی مویرگی است میگذرد. صرف نظر از حرارت هوای تنفسی، دمایهوا در حلق به ندرت بیش از 4 درجه نسبت به دمای طبیعی بدن نوسان دارد. تغییر دمای محیط به میزان25 درجه موجب تغییریكمتر از 1 درجه در هوایدمی میشود...
برای خواندن بخش دوم- راینولوژی- اینجا كلیك كنید.