نگهداری دستگاه
این دستگاه از ابزارهای اصلی احیاء است. اختلال در کار آن میتواند به صدمات قلبی و یا حتی مرگ بیمار منجرشود. اختلالات این دستگاه میتواند در اثر کثیفبودن الکترودها (پدالها) و تمیزنکردن آنها توسط گاز استریل و آب ایجاد شود که باعث عدم رسانایی انرژی مربوط به بدن بیمار میشود. اطمينان از سالمبودن دستگاه، صحت عملكرد خروجي آن، ايمنبودن و بررسي وضعيت هشدارها و آلارمهاي دستگاه از اهميت قابل توجهي برخوردار است كه با بازبيني دورهاي (نگهداشت پيشگيرانه) و انجام آزمون كاليبراسيون ميسر ميشود.
دفیبریلاتور در سطح خطر بالا قرار دارد. به همين ديل برنامه نگهداشت پيشگيرانه 12 ماهه و 6 ماهه دارد. برای در امان بودن از آسیبهای ناشی از اختلالات، دستگاه دارای 4 تست است که باید حداقل روزی یکبار انجام شود و نیز چراغهای روی پنل از جمله چراغ AC،DC و چراغ باتری و چراغ سخت افزار باید چک شود.
تست دستگاه به دو روش تك قطبي که تکنولوژی قدیمیتری است وروش دوقطبي که جدید است و باعث طول عمر دستگاه میشود، صورت میگیرد:دستگاههای قدیمی سیگنال خود را به صورت تك قطبي میفرستادند، در صورتی که دستگاههای جدید از روش دوقطبي استفاده میکنند، که در این روش، با ژولهای پایینتر، میتوان به نتایج بهتر و شوکهای موثرتری دست یافت.
بهاین ترتیب عوارض جانبی ناشی از انرژیهای بالا نیز به حداقل میرسد. در صورت نیاز به کالیبراسون که ممکن است هر سال یکبار درخواست شود، سالمبودن کابلها، پدالها، لیدها و سختافزار دستگاه بررسی میشود. پارامترهاي مهم جهت آزمایش كاليبراسيون در دستگاه دفیبریلاتور، به این صورت است: بررسي ميزان انرژي خروجي دستگاه، بررسي زمان شارژ، بررسي زمان تخليه انرژي نسبت به نقطه R در موج قلبي، بررسي عملكرد صحيح دستگاه در حالت سينكرون، بررسي تمام پارامترهاي ذكر شده در چند نوع آريتمي.
تجهيزات مورد نياز جهت انجام تستهاي كاليبراسيون: آنالايزر دفیبریلاتور، سيمولاتور ECG براي بعضي آزمونها، ضربانها و دامنههاي خروجي كاليبره شده، اهممترجهت اندازهگيري مقاومت زمين، اندازهگير جريان نشتي يا آنالايزر ايمني الكتريكي، كرونومتر يا ساعت ثانيه شمار. در زمانهایی كه از دستگاه استفاده نمیشود، لازم است دستگاه، در دمای اتاق كه بسته به نوع سیستم 4 تا 24 ساعت به طول میانجامد، در حال شارژ مداوم باشد.
با استفاده از دستگاه كاليبراتور دفیبریلاتور همه پارامترهاي مربوط به مد دفيبريلاتور شامل انرژي، پيك ولتاژ، پيك جريان، طول موج و زمان شارژ قابل اندازهگيري است. با تست اين پارامترها، كاربر از ميزان انرژي، ولتاژ و جريان موج اطمينان حاصل ميکند. (ضمن آنكه طول موج در دو پيك خروجي اندازهگيري ميشود در 10% و 50% از پيك ولتاژ). همچنين كاليبراتور دفیبریلاتور قابليت تست زمان شارژشدن در مد كارديوورژن را داراست.
از آنجايي كه در اين مدت زمان، عملكرد دفیبریلاتور بعد از آشكار شدن موج QRS، به مرگ و زندگي بيمار ميانجامد، دقت و عملكرد دستگاه از لحاظ زماني داراي اهميت است. در حالت ايدهآل، (بر طبق استانداردANSI/AAMI) پيك سيگنال خروجي دفيبريلاتور بايد با تأخير 30 ميلي ثانيه منطبق بر سيگنال R موج ECG باشد. بر اساس اين استاندارد، ميانگين مقاومت بدن 50 اهم در نظر گرفته ميشود و در صورت تخليه انرژي خروجي، در مقاومت 50 اهمي، ميزان اختلاف مجاز انرژي انتخابي نسبت به انرژي واقعي خروجي حدود 15±2 % ژول در نظر گرفته ميشود.
از اين رو كاليبراتور دفیبریلاتور بايد توانايي شبيهسازي بدن انسان با مقاومت داخلي 5 اهم را داشته باشد. همچنين بر اساس اين استاندارد يك دفيبريلاتور بايد توانايي دشارژ 15 پالس با مقدار انرژي حداقل را در عرض كمتر از 5 دقيقه در مقاومت 50 اهمي داشته باشد. اندازهگيري مقاومت زمين، جريانهاي نشتي بدنه، پيوستگي كابل پدال از ديگر تستهايي است كه بايد روي دستگاه دفیبریلاتور انجام گيرد.
براي خواندن بخش اول- آشنايي با دستگاه دفیبریلاتور- اينجا كليك كنيد.